Închide

Încercarea doi. Mandat din plenul Consiliului pentru arhitectul-șef: regulament pentru fațade și la Cluj

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 02, 2015 0 417

Unul dintre consilierii locali PNL a cerut arhitectului-șef să aducă în fața Consiliului Local un regulament pentru fațade, despre care spune că ar face doar bine orașului. Aceasta după ce un alt coleg al său, tot consilier a cerut primarului să ia exemplul Timișoarei care a adoptat anul trecut un regulaemnt de estetică urbană și să-și pună speciliștii la treabă.
Consilierul Doru Stoica a afirmat la ultima ședință a Consiliului Local că multe administrații din țară au adoptat astfel de regulemente și este convins că și Clujul are nevoie, mai ales că primăria a demerat un program de refațadizare a clădirilor din centrul istoric al orașului. „Avem regulement în noul PUG pe zona centrală. Primăria din Reghin are un reglement de estetică urbană pe zona centrală. Ar fi necesar și la Cluj un altfel de instrument. Rog pe doamna arhitect-șef să-l consulte și în cel mai scurt timp, împreună cu Ordinul Arhitecților și Comisia de Monumente să vină în fața noastră cu un asfel de regulament”, a solicitat Stoica.

Un alt coleg al său de partid, Ioan Bîldea, a cerut public primarului Emil Boc să se uite în ograda altor administrații care și-au făcut un regulement de identitate cromatică a clădirilor și să își pună specialiștii să lucreze și la Cluj după un set de reguli unitare.  Bîldea menționa că ar fi nevoie de regulament, mai ale că primăria a lansat un program de refațadizare a clădirilor din centrul orașului, pe fondul planurilor pentru titluri europene de capitală a culturii. Contracandidatul Clujului, Timișoara are un regulament, după ce a urmat examplul Sibiului care deja a fost Capitală Culturală Europeană, completa consilierul.

Clujul, în schimb, n-ar avea nevoie de măsuri care să se aplice unitar, adică de un regulament de estetică urbană pentru că fiecare caz e un caz”, explicat pentru Actualdecluj.ro, arhitectul-șef Ligia Subțirică. Acesta a pasat răspunderea fațadelor Comisiei Zonale de Monumente care ar fi foarte atentă cu cele din zona centrală, iar pentru cartiere, administrația se asigură că blocurile noi și cele în curs de reabilitare nu se vopsesc în „verde astral”.

Președintele Comisiei Zonale a Monumentelor, arhitectul Szabolcs Guttmann spunea că la Timișoara sau la Sibiu, în momentul în care s-au făcut regulamente pentru centrul istoric, după consultarea populației, s-a mers mai departe de culoarea clădirilor, la studii aprofondudate, la materiale folosite, la firme, etc. Astfel de studii nu pot să fie decât bune, consideră arhitectul. Dar și că un regulament ar face ordine la capitolul fațade și ar aduce normalitatea în oraș.

Timișoara are regulament pentru fațadele istorice și de cartier adoptat prin HCL

Consiliul local Timioara a adoptat un HCL prin care a aprobat Regulamentului privind identitatea cromatică a clădirilor din Municipiul Timişoara la începutul lunii octombrie 2014. Cel care a coordonat elaborarea regulamentului de la Timișoara este arhitectul-șef al primăriei, Ciprian Silviu CădariuPrimii paşi au fost făcuţi la Timişoara cu sprijinul experţilor germani din cadrul programul GTZ, când a fost elaborat Îndrumarul pentru intervenţiile asupra clădirilor din Cartierul Cetate şi din zonele istorice protejate din Timişoara care cuprinde recomandări pentru clădirile aflate în zonele istorice, utilizând exemplul Sibiului care are un astfel de regulament.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare