Închide

Început poticnit pentru proiectele primăriei din Lomb. „Hollywood-ul pitic” are constructor nou. Când reîncep lucrările și câți bani europeni se pierd

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 18, 2015 0 450

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), mini-centrul primăriei din Deal Lomb dedicat companiilor cu activitate în industrii creative, are din nou constructor. După ce a fost blocat în șantier, cu un constructor intrat în insolvență, proiectul ar urma să fie reluat acum de TCI Contractor General, companie implicată și în celălalt proiect de centru de afaceri din Deal Lomb. Proiectul, parțial finanțat din fonduri europene, pierde însă banii pe care nu i-a folosit până la 31 decembrie, așa că finalizarea sa trebuie suportată integral din bugetul local. S-au pierdut 5,5 milioane de lei, din banii nerambursabili.

Amintim, CREIC a fost blocat în șantier, ajuns la 69% din lucrări, după ce constructorul Valve International a intrat în insolvență. Primăria a inițiat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor, iar acum aceasta a fost adjudecată de TCI, a anunțat primarul în ședința de Consiliu Local din această săptămână. Proiectul din Lomb era inclus pe lista celor finanțate din Programul Operațional Regional 2007-2013, cu deadline final de an pentru a prinde bani europeni. Proiectele care nu se finalizează până la 31 decembrie 2015 vor trebui finanțate din resursele bugetului local. Chiar și în acest caz, ca să nu se piardă banii deja atrași, lucrările trebuie finalizate în prima jumătate a anului viitor. În cazul CREIC, cota de co-finanțare era de 50% din valoarea cheltuilelilor eligibile. „Conform contractului de finanțare, suma nerambursabilă totală solicitată este de 21,9 milioane de lei, din care am primit 16,4 milioane de lei”, arată responsabilii de proiect într-o informare către consilierii locali. Estimare rest de plată la 31 decembrie: 42,2 milioane de lei, sumă care va trebui suportată din bugetul local.

Vecinul de șantier – centrul TEAM, de afaceri și servicii, este ceva mai avansat, dar nici acesta nu a utilizat integral resursele financiare europene disponibile. Lucrările au ajuns la 90%. Suma nerambursabilă solicitată este de 17,3 milioane de lei, din care s-au primit 10,4 milioane de lei. Suma necesară de la bugetul local 2016 pentru finalizarea lucrărilor este de 3 milioane de lei. Chiar și cu aceste proiecte în curs de execuție, primăria mai are o problemă importantă încă nerezolvată: legarea noilor structuri „de afaceri” cu orașul. Drumul de acces din strada Oașului către Lomb e încă departe de finalizare: lucrările au ajuns abia la 7%. Explicația: s-au produs alunecări de teren.

„Ni s-au atribuit și lucrările pentru CREIC, iar în 30 decembrie ar urma să semnăm contractul. După sărbători ne apucăm de treabă, iar lucrările vor fi gata undeva în prima jumătate a anului. Celălalt proiect, TEAM, e aproape gata, suntem cam la 95% din lucrări, deși am întâmpinat și acolo unele probleme”, a menționat Dorin Oltean, directorul TCI Contractor General. Oferta depusă de companie estima valoarea lucrărilor rămase de executat la aproximativ 30 de milioane de lei, potrivit constructorului.

Cum arată începuturile poticnite ale „mini-orășeluluiLomb

Pe Dealul Lomb au demarat două proiecte ale primăriei (cu bani europeni), pentru spații de afaceri și servicii: Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Tot aici ar urma să se realizeze un centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile, proiect demarat de clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster. Aceste proiecte sunt primele apărute pe terenul municipalității din Dealul Lomb, pe care era desenat în urmă cu câțiva ani cartierul pe care Impact Developer&Contractor trebuia să îl realizeze în parteneriat cu primăria, dar care a eșuat după izbucnirea crizei imobiliare. Aici este și locul pentru care se trasau și planuri de „mini-orășel”, în parteneriat cu clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City, despre care vorbește de aproape trei ani.

Ce e Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC)

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) este o structură regională de afaceri dedicată companiilor cu activitate în industrii creative. Spațiile CREIC includ: o clădire de birouri cu zone pentru conferințe și întâlniri; o sală de vizionare a filmelor; un studio de film (hală de producție cinematografică); trei birouri de producție media; spații tehnice; un amfiteatru verde și o platformă cu gazon circulabil; spații exterioare deschise publicului, pentru organizarea de manifestări în aer liber; 334 de locuri de parcare (209 în exterior și 125 la subsol).

Lucrările la CREIC au început în iunie 2013, de către asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering și aveau ca termen de finalizare 31 mai 2015. Valoarea totală a proiectului este de 58.398.210,63 de lei, din care 21.997.696,94 de lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată.

  • Suprafață: 73.365 mp;
  • Suprafață utilă: 13.265 mp;
  • Arie construită: 5.165 mp, din care:
  • Birouri: 2.230,93 mp
  • Ateliere de creație: 966,07 mp
  • Studio de film (hală de producție cinematografică): 600 mp
  • Spații multifuncționale: 1.056,55 mp

 

  • Ce e Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM)Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) include birouri, săli de ședințe, spații administrative și modulare, precum și hale pentru microproducție și spații de teren pentru dezvoltări personalizate (greenfield land).

    Spațiile TEAM includ o clădire de birouri și zone de suport, cinci hale pentru microproducție, parcări aferente clădirii (28 exterioare și 18 la subsol) și halelor (40 de locuri). Lucrările la Centrul TEAM au început în iunie 2014, câștigate de asocierea TCI Contractor General SA – SC Valdek Impex SRL – SC Ianus SRL și aveau ca termen de finalizare data de 31 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de37.436.728,18 lei, din care 17.299.055,86 de lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă solicitată.

    • Suprafață totală: 106.786 mp

    • Suprafață utilă: 4.840,28 mp, din care:

    • Clădire de birouri și zone de suport: S+P+3E: 3.301,83 mp
    • Cinci hale pentru microproducție: 1.538,45 mp

    • Arie construită: 3.788,4 mp

    • Suprafață pentru platforme: 4.710 mp

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.