Închide

În așteptarea „unicornului” de Transilvania. Oamenii de afaceri finanțează start-up-uri la Cluj: se lansează un fond de 250.000 de euro

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 30, 2017 0 689

„Acceleratoare” de afaceri, „incubatoare”, „demo day”-uri, „hackathoane” – peisajul clujean e tot mai bogat în acțiuni dedicate start-up-urilor din domeniul tehnologiei, în așteptarea vreunui „unicorn” transilvănean (termen adus din lumea Occidentului tehnologic; „unicorns” – start-up-uri care ajung să fie evaluate la peste 1 miliard de euro). Echipa din spatele acceleratorului Spherik, împreună cu investitori din domeniul IT și din afara sectorului-vedetă tocmai au lansat un program dedicat noilor afaceri. Proiectul vine cu o noutate: nu e vorba numai de un program de accelerare, ci de unul care vine la pachet cu un fond dedicat start-up-urilor.

Peste 30 de oameni de afaceri din Transilvania au decis să finanţeze startup-uri accelerate la Cluj, anunță azi echipa noului proiect – Risky Business. Fondul are la dispoziţie 250.000 de euro pentru aproximativ 10-15 echipe în 2017. Risky Business este fondat și condus de antreprenorii Radu Iuhas, Bogdan Colceriu, Vlad Iuhas, Jennifer Austin și Adrian Horotan, echipă care e deja activă la Cluj, cu programul de accelerare Spherik.

Printre investitori se numără oameni de afaceri ca Andrei Dunca, fondator LiveRail, companie achiziţionată de Facebook cu 500 miioane de dolari, Sergiu Biriș, fondatorul Zonga & Trilulilu, Phillipp Kandal, care şi-a vândut compania către Telenav cu 24 de milioane de euro, Voicu Oprean, Marcel Anghel sau Călin Văduva, fondatorii unora dintre cele mai mari companii de IT din Cluj, enumeră inițiatorii proiectului. Pe lângă investitorii proveniţi din lumea IT, Risky Business a atras oameni activi în „industrii tradiţionale”, arată inițiatorii Risky Business. Printre aceștia: Dan Pitic, fondator Perpetuum, Marcelus Suciu, fondatorul lanţului Marty Restaurants, Simion Mureșan, fondatorul Electrogrup sau Andrei Trifan, deţinătorul francizei Subway în România. Lista investitorilor poate fi consultată AICI

Cum funcționează programul

Fondul de accelerare va investi până la 20.000 de euro în circa 15 companii de-a lungul acestui an, iar cei peste 30 de investitori au şansa să co-investească în oricare dintre acestea sume de până la 100.000 de euro, alături de Risky Business. Pentru a selecta companiile în care să investească, Risky Business lansează un program de accelerare găzduit în Cluj Business Center. Programul culminează cu un Demo Day în cadrul Techsylvania, cea mai importantă conferință din domeniul tehnologiei din România. Anul trecut, evenimentul l-a avut pe Tim Draper, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori la nivel mondial, ca membru al juriului care a evaluat startup-urile. Anul acesta se preconizează prezenţa a peste 100 de investitori la eveniment.

Câteva dintre sfaturile lui Draper, pentru antreprenorii de la Techsylvania 2016:

Vrei să lansezi un start-up în domeniul tehnologiei? Investitor la Skype, Tesla şi Hotmail, la Cluj: căutaţi domeniile unde serviciile sunt slabe şi scumpe

Perioada de înscriere pentru programul de accelerare este deschisă până pe 15 februarie, aplicațiile fiind evaluate pe măsură ce sunt primite. Pe lângă investițiile financiare, programul mai oferă ajutor substanțial în ceea ce privește produsul, intrarea pe piață, strategia.

Am vrut să aflăm cam ce fel de idei așteaptă investitorii și mentorii. Și am aflat că nu e vorba atât de idei, cât despre… oameni. „Vom investi în echipele cu care lucrăm în cadrul acestui program. Noi ne uităm în primul rând la oameni, nu la idei. Dacă găsim echipe care noi credem că pot face ceva deosebit, le luam indiferent cu ce idee au venit inițial. Cred că ideile se pot schimba, companiile pot pivota, dar e foarte important ca fondatorii să fie potriviți pentru a face un start-up. Ideea e că noi credem în oameni, nu neaparat în idei. Sau în ce industrii sunt pe val în momentul ăsta”, explică Vlad Iuhas pentru Actualdecluj.ro

Mesajele inițiatorilor Risky Business

Suntem mândri că am reunit atât de mulți investitori, diverși, cu experiență solidă, care cred în viziunea noastră și în promovarea investițiilor locale. Deși diverse structuri dedicate startup-urilor din România reușesc să atragă investitori străini, finanțatorii vor să fie aproape de startup-urile aflate la început. De aceea, dezvoltarea unei comunități locale de investitori este crucială pentru accelerarea dezvoltării tehnologice a României”, spune Jennifer Austin, co-fondator Risky Business.

Câte ceva din activitatea de la Spherik, de până acum:

Start-up clujean în domeniul printării 3D, cumpărat de o platformă olandeză

Câştigătorii de la Techsylvania: s-au mutat din Republica Moldova la Cluj, ca să înfiinţeze o afacere. Acum au primit bilet spre Silicon Valley

Risky Business nu este o simplă asociație sau un grup de tip angel, ci o structură care vrea şi poate să investească imediat în startup-uri de valoare, atât resurse financiare cât şi susţinerea celor peste 30 de investitori. Banii sunt în cont.  Acum așteptăm startup-uri promițătoare”, spune Bogdan Colceriu, co-fondator Risky Business.

„Ideea este să ducem inovarea din Cluj la următorul nivel, iar start-up-urile care își doresc finanțare să o aibă, dar să aibă parte și de experiența oamenilor din această echipă. E vorba și de bani, dar și de mentorat și de susținere. Noutatea asta ar fi – crearea unui fond, alături de care există însă și experiența oamenilor din business-ul din diverse zone”, spune pentru Actualdecluj.ro Voicu Oprean, fondatorul Arobs, unul dintre investitorii de „Risky Business”. O sumă de investit, într-o primă fază: o cifră cu patru zerouri, spune Oprean. În euro. Cât despre tipul de proiecte urmărite, nu există un șablon predefinit. „Vrem să lăsăm oamenii să inoveze, să vină cu pitch-ul și apoi să îi susținem și să le dăm indicații. Dacă le vor, desigur”, completează Oprean. Ca să vă faceți o idee despre cât de interesate sunt companiile din Cluj să investească, vă mai dăm o cifră. Compania pe care o conduce Oprean a avut anul trecut un buget pentru achiziții de 3 milioane de euro, buget deocamdată neconsumat.

Investesc în primul rând în echipa din spatele Risky Business. Am încredere că majoritatea companiilor accelerate de ei vor face titlurile ziarelor în următorii ani”, a declarat Sergiu Biriș, fondatorul Zonga şi Trilulilu.

Despre IT, start-up-uri și inovare și în „previziunile” pentru piata de IT făcute de câțiva dintre jucătorii din piață:

Previziuni în IT 2017. “Prezentul și viitorul IT-ului clujean vor fi determinate de focusul pe calitate și nu pe cantitate”

Previziuni din IT 2017. “La nivel înalt este o presiune foarte mare pe rezultate. La nivel mic este o efervescență îmbucurătoare”

Previziuni în IT. “România va pierde din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri bazate pe inovare”

Previziuni în IT. “Vom avea firme noi care vor intra în piață. Multe firme mici vor dispărea”

Previziuni în IT 2017. “Dezvoltarea pieței IT din România, mai ales cea de Cluj-Napoca, nu poate avea altă direcție decât înspre inovare”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.