Închide

Ilegal sau imoral? Cazul celor 33 de copăcei de 300 de ani puși la pământ în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 18, 2017 0 777

Recent s-au pus la pământ arbori de pe strada Avram Iancu nr. 23-25 care formau fosta grădină a casei conților Bethlen, peste 1200 de mp plantați cu arbori din Orient despre care se spune că sunt mai vechi decât cei din Grădina Botanică a Clujului. Vecinii de pe Kogălniceanu nr. 8 (de unde se va face accesul auto către hotelul cu două niveluri de subsol, parter, două etaje și două retrase autorizat pe Avram Iancu 21-23) au reclamat că tăierile sunt ilegale și au cerut autorităților competente din Cluj să ia măsuri.

AICI DETALII PE LARG DESPRE CAZ: S-au tăiat copaci vechi de 300 de ani în centrul Clujului. Primăria: privații “scriu” legea când vine vorba de construirea în centrul istoric

20170213_103016_800x450

20170213_102730_800x450 - Copy

33 de copăcei vechi de 300 de ani s-au tăiat de pe Avram Iancu. Ar exista și o expertiză care ar zice că ei erau mult prea bătrâni. Primăria a făcut un control prin poliția locală (control urbanism) și a cerut puncte de vedere de la serviciul său de spații verzi, urbanism, agenția de mediu. Prefectura a sesizat printre alte instituții și (poliție, direcția de cultură, garada forestiera) și Garda de Mediu. Garda de mediu a mers într-un control preliminat și strânge puncte de vedere de la Agenția de Mediu, Primărie sau beneficiar.

Din informațiile preliminare furnizate de primărie, gradina cu arbori de circa 300 de ani de pe strada Avram Iancu pusă la pământ cu o săptămână în urmă figura înscrisă în registrul spațiilor verzi. Așa că instituția n-a avizat tăierea acesteia deși a fost solicitată de beneficiarul proiectului hotelului autorizat la nr. 21-23. A recomandat în schimb toaletarea coronamentului în limita a 20-30%. În schimb, beneficiarul hotelului a preferat să pună la pământ circa 33 de copaci. „Da, s-au tăiat ilegal. Pe lege, din informațiile preliminare, se poate face și plângere penală pentru modul în care s-a procedat. Noi nu putem aplica sancțiune, doar Garda de Mediu. Totul a pornit în 2013 când Agenția de Mediu a acceptat să avizeze proiectul hotelului de pe Avram Iancu 23-25 fără etapa evaluării impactului asupra mediului, considerând că proiectul este de amploare mică. Noi am fost obligați să dăm autorizația de construire pentru acest proiect pentru că altfel era abuz în serviciu”, au spus reprezentanții primăriei.

Oficialii Gărzii de Mediu Cluj spun că s-a mers în control dar că acesta nu a fost încă finalizat. „Comisarii noștri au fost pe teren, instituția fiind sesizată de riverani din zona proiectului dar și de prefectură. Am cerut și puncte de vedere de la primărie și de la Agenția de Mediu și urmează să centralizăm rezultatele controlului și să dispunem măsurile legale. Într-adevăr dacă grădina este în registrul spațiilor verzi, atunci aceasta trebuia doar toaletată și nu tăiată. Însă trebuie să centralizăm toate documentele”, a menționat

Proiectul hotelului de pe Avram Iancu este unul mai vechi. Abia în 2010 Consiliul Local l-a avizat, însă tot cu cântec și cu reproșuri de la riveranii de pe Kogălniceanu nr. 8, direct afectați de proiect și vechini cu grădina cu arbori acum pusă la pământ.

Între timp, beneficiarul, Dumitru Rodean despre care se spună că este socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghișe care mai deține în Cluj un hotel, a mai cumpărat și casa vecină (în curs de clasare ca monument istoric) de pe Avram Iancu nr. 25 pe care a demolat-o.

Autorizația a fost eliberată abia în în 5 octombrie 2015 de primărie pentru hotel și amenajări exterioare pe Avram Iancu 23-25.

20170213_102857_800x450

Capacitatea hotelului este de 103 camere, a restaurantului încorporat de 88 de persoane, acesta cuprinzând și trei săli de conferințe cu o capacitate de 351 de persoane. Suprafața construită la sol este de peste 1000mp, circulațiile pietonale auto 655 mp, circulațiile auto 180 mp, parcări amenajate la sol 37 mp, iar spațiile verzi amenajate de peste 102 mp.

Agenția de Mediu a considerat în 2013 că nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, chiar dacă este vorba despre o parcelă afaltă în zona protejată a Clujului, motivând că proiectul are o aploare redusă și prin soluțiile constructive și măsurile adoptate se protejează factorii de mediu.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare