Închide

„Iceman” Robi Butyka. Povestea hackerului clujean care-a spart serverele NASA. Sex, droguri și viața de cartier în Mănășturul tumultos. Periplul de la Gherla și câteva sfaturi utile pentru utilizatorii de internet

Recomandarea redacțieiReportajSocial by Catalin Suciu - iun. 16, 2015 0 9481

“Iceman” începea pe la 12 ani hacking-ul pe un canal de Mirc, discutând cu unii, cu alții. Avea un PC acasă și i-a căutat un rost, în afară de jocuri. A învățat să floodeze, să atace site-uri , iar în timp s-a specializat. În 2010 era unul dintre cei mai căutați hackeri din lume după ce-a dat serverele NASA peste cap. Agenția americană a estimat paguba la peste 500.000 de dolari.

Dacă stai de vorbă cu Robert Butyka îți va spune cu seninătate că n-a făcut ceva grav. Școala nu i-a plăcut, a schimbat mai multe până într-a noua, când a și renunțat la ea de tot. Era într-o gașcă de pe Tășnad și pe-atunci a început să guste din prafurile de pe piață. Sau să tragă fum din ăla ce-ți dă halucinații. “Am făcut de toate, asta e viața mea, nu mi-e rușine să recunosc. Am avut o copilărie și adolescență grea. Anturajul face tot, de obicei. Eram și bătăuș, eram într-o gașcă din Mănăștur și ne băteam cu cei din Grigorescu. Ne întâlneam, ne cafteam, ieșea cu sânge. Eram copil, 14-15 ani, dar nu mi-a fost frică niciodată”, își începe povestea Butyka.
Dar perioada aceea avea și părțile ei bune. Vara și-o petrecea la ștrandul Sun, la bălăceală. Și intra gratis că el strângea gunoaiele de pe-acolo. Patronul l-a angajat apoi cu contract de 4 ore.
“Mi-e dor uneori de toți anii ăia. Vreo patru mi-au trecut așa, pe ștrand, de la 13 la 17. Mai veneau prietenii mei, stăteam acolo toata ziua sub soare. Eu dădeam câte-o mână de ajutor, intram gratis, asta era tot. Apoi m-am îndrăgostit de una, era cam curvă, una Cristina care mergea pe la toți. I se spunea ăstaia Yesa. De ce? Că atunci când și-o trăgea tot scâncea Yes, Yes, Yes. Mi-a plăcut asta, cred că și ei de mine. Ne iubeam, io o iubeam da’ din cauza ei m-o dat afară pe pe-acolo. Era ceva inspecție pe la ștrand și ne-au prins ăia că ne iubeam goi, știi ce zic. Afară cu tine! Așa mi-a zis patronul. Și m-am întors la computer, că ce era să fac. Am citit, am învățat multe de pe diverse canale. Îmi plăcea, îmi dădea adrenalină când spărgeam câte un site. Și crede-mă, au fost destule. Mă simțeam puternic. Căutam vulnerabilități și le găseam. Orice site are o vulnerabilitate.”
Doar că pe măsură ce acumula cunoștințe de hacking, Robi căuta senzații tot mai tari. Mai ales că acum drogurile nu-l mai satisfăceua pe deplin. A ajuns dependent și-a început apoi să ducă cea mai grea luptă a vieții.
“Intram în sevraj fizic, era teribil. Transpiram tot, creierul nu mă lăsa să mă odihnesc. Asta fac drogurile, te distrug. Am tras tare până să mă las și cred că asta e una dintre cele mai mari realizări ale mele în ultimii ani. Nu m-am mai atins de nimic și a fost foarte greu. Hacking-ul îmi oferea senzații puternice, din motivul acesta am încercat să sparg site-uri importante. De furat, n-am furat niciodată ,ăsta nu e hacking, e înșelătorie. Dar e foarte ușor, oamenii trebuie să fie foarte atenți. Povestea cu NASA o știe toată lumea. Ideea e că nu m-am ascuns, nici n-am avut vreun moment intenția. Am spart 25 de servere, le-am blocat mailurile, am intrat în ceva bază de date de la un satelit meteorologic și altele. Le-am găsit vulnerabilități, le-am securizat apoi baza de date și le-am dat un mesaj în care le-am explicat cum am procedat. La final i-am întrebat dacă nu mă angajează. Nici un moment nu m-am gândit că o să mă caute FBI-ul și autoritățile din România. Eu căutam popularitate, am ales NASA pentru că era un nume important, atâta tot. În 2010 am făcut chestia asta și abia în 2011 am fost arestat. M-au urmărit, îți dai seama, m-au cercetat, m-au monitorizat. Apoi , într-o dimineață, pe la ora 6:00 au venit trei tipi la ușă, îmbrăcați în civili. Un al patrulea era jos, ca nu cumva să scap pe undeva, să sar. Au fost băieți buni ăștia. Mama le-a deschis, eu dormeam. Au venit la mine și mi-au zis: știi ce-ai făcut, nu? Eu le-am spus să mă mai lase 15 minute să dorm. M-au lăsat. M-au așteptat să mă îmbrac și m-au dus în arest. Mi-au luat de mâncare, mi-au luat și țigări, au fost politicoși.”

foto: cosior.com

foto: cosior.com

În arest, Butyka a dat nas în nas cu Radu Bica, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean. “Cine sunteți și ce-ați făcut?”, l-a întrebat. Bica l-a reprezit: “Nu vorbi cu mine, nu e treaba ta!”. Un gardian i-a spus apoi lui Bica: “vedeți, domn’ președinte, ăsta e mai cunoscut ca dumneavoastră”. “Cine ești tu și ce-ai făcut?”, a venit și întrebarea. “I-am zis politicos să nu vorbească cu mine că nu e treaba lui. M-am amuzat , am râs bine.
După o lună de arest preventiv, Robi a fost mutat la penitenciarul Gherla. Când a dat să intre, a înlemnit de frică. “Strigau toți deținuții NA-SA, NA-SA, NA-SA”. Am zis atunci că o pun rău în pușcărie, că mă omoară ăștia. Dar, de fapt, mă respectau. Am ajuns în celulă cu alți 25 de infractori condamnați și n-am avut nici o problemă cu nimeni. Am stat o lună acolo, mă mai băteam cu un țigan, dar pe urmă ne împăcam rapid. Dacă intri la pușcărie și stai ca o momâie și nu răspunzi provocărilor, ești mâncat! Eu am încercat să mă țin tare și n-am avut probleme.”

Când a ieșit afară după câteva luni, “Iceman” a început reabilitarea. Dar nu oricum. La perioade regulate de timp e nevoit să dea cu subsemnatul la judecătorie. E supravegheat în continuare. “Asta este, mă supun. Mă tem doar să nu uit într-o zi ca apoi să mă caute iar”. Azi trăiește tot din internet, dar zice că a terminat-o cu hackingul. Colaborează cu diferite companii ca freenalcer pe partea de securizare. Pirații internetului continuă să atace, susține Butyka, exemplificând cele mai uzuale metode de înșelătorie.
“Eu clonez un site al unei bănci. Îl fac să arate identic, e la fel, tu nu te prinzi. Apoi îți trimit un link cu un text pe mail. Tu ai dat click, intri pe site-ul clonat de mine, te loghezi și ești mâncat. Eu am apoi toate datele, îți golesc conturile, fac ce vreau eu”, povestește hackerul.
“Orice calculator e vulnerabil”, mai spune “Iceman”. “Dacă îți găsesc IP-ul pot să-ți intru foarte ușor pe el. De obicei se trimit linkuri atractive, iar când ai dat click, eu ți-am aflat IP-ul. Apoi, ca să-ți dau un exemplu, eu pot să-ți intru pe calculator când îți descarci o subtitrare pentru un film. Când îți scoți de pe net o subtitrare printr-un program, ești vulnerabil. Am făcut destule în viața mea. Am făcut și-am plătit! Gata, m-am lecuit.

Butyka2

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare