Închide

Iarna s-a întors la Cluj. Copaci căzuți pe drumuri, avioane blocate la sol, ce urmează

ActualitateSinteză știri localeTop News by Actual de Cluj - Apr 20, 2017 0 1937

În județul Cluj și în municipiul Cluj Napoca ninge continuu de mai bine de 15 ore.  Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au transmis că au avut peste 20 de intervenții, în special pentru a ridica de pe drumuri copaci sau crengi, care s-au desprins de la greutatea zăpezii. „Au căzut și câteva cabluri, dar a fost greu să ne dăm seama căror furnizori de utilități le aparțin, prin urmare au fost solicitate și echipele de la Electrica. În Turda a fost o situație mai complexă, pentru că a fost necesar ca oamenii noștri să le asigure transfeul cu barca pe Arieș, echipelor de la Electrica, pentru a remedia situația cu un cablu de energie” – a spus purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș.

Locuitorii din zonele de case: Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Bună Ziua, au  transmis pentru Actual de Cluj mai multe imagini cu pomi încărcați de zăpadă. Un lililac înflorit s-a ruput într-o grădină din Andrei Mureșanu.
Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cornel Cătoi, și-a exprimat la rândul său îngrijorarea pentru livada din Curtea Universității, precum și pentru Stațiunea Pomicola pe care o are în gestiune. „Pomii sunt deja înfloriți. Nu neapărat zăpada îi afectează. Dar dacă la noapte dă înghețul, atunci e compromisă toată cultura. Avem și cireși, meri, peri, pruni. Au cam inflorit toți. Dacă îngheață, nu prea mai avem ce să culegem din ei”, a spus Cătoi.
Mai multe persoane care aveau de călătorit cu avionul au semnalat că Aeroportul Cluj nu era pregătit corespunzător, astfel că la primele ore ale dimineții mașinile de degivrare nu erau încărcate. Aeronavele au pierdut astfel timp în așteptarea procedurilor de degivrare.
„Cer public demisia directorului general de la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj Napoca. Nu se poate să ai mașinile de degivrare neîncărcate în condițiile în care ai prognoze meteo care indică zăpadă și chiar mai mult observi că de aseară de la ora 9 ninge”, a scris clujeanul Mihai Mocanu pe pagina personala de Facebook.
Actual de Cluj a încercat să-l contacteze pe directorul Aeroportului clujean, David Ciceo, însă, acesta i-a transmis redactorului că ar fi prins într-o ședință.
În schimb, directorul tehnic din cadrul Aeroportului, Iuliu Pop, a oferit o explicație pentru Mediafax:
”Avem şapte zboruri care prezintă întârzieri, din cauza procedurii de degivrare, de îndepărtare a gheţii depuse pe avioane. Aeronavele stau la rând pentru degivrare. La sosiri sunt întârziate cursele care trebuiau să aterizeze de la Bucureşti, la ora 9,10, respectiv Malmo, la 10,15, iar la plecări prezintă întârzieri cursele care trebuiau să plece spre Luton, la ora 6, Bologna, la 6,50, Bucureşti, la ora 7, Bari, la 7,30 şi Luton la ora 8. Prognoza meteo arată menţinerea condiţiilor de iarnă în cursul zilei de joi şi în noaptea de joi spre vineri”.
Reprezentanții Consiliului Județean au transmis că nu sunt drumuri închise în acest moment, în județul Cluj, iar Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat ca la această oră se circulă fără blocaje, în condiții de iarnă. Nu au fost semnalate alte accidente grave, ci doar blocajele survenite din pricina copacilor căzuți.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare