Închide

Groapa de la Pata Rât, inspectată de ministrul mediului. Trei firme din Austria vin la negocieri pentru a soluționa problema levigatului

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 30, 2017 1 538

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, i-a convocat luni pe reprezentanții Consiliului Județean Cluj la o întrunire pe teren, la groapa de deșeuri Pata Rât, pentru a veirfica situația levigatului care se scurge în pârâul Zăpodia. Reamintim că specialiștii din Comisia pentru Situații de Urgență au stabilit că zona este extrem de poluată, din pricina levigatului toxic care ar fi pătruns în pânza freatică din întreaga zonă Pata Rât, inclusiv în pârâul Zăpodia, dar și în terenul din vecinătatea Centurii Vâlcele – Apahida. Cu toate acestea, prefectul de Cluj, Aurel Cherecheș, a refuzat să declanșeze starea de urgență, apreciind că administrația județeană poate rezolva problema și fără să beneficieze de unele derogări specifice care i-ar fi permis să intervină într-un timp mult mai scurt.

Între timp, Consiliul Județean a lansat o procedură de contractare a unei firme care să asigure lucrări de intervenție, de primă urgență, la groapa de gunoi încărcată de levigat. Trei firme din Austria și-au exprimat interesul de a intra la negocieri cu reprezentanții administrației județene. Un contract ferm ar urma să fie semnat până la finalul saptămânii viitoare – a dat asigurări președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

 

Cerințele administrației județene vizează utilizarea unei stații de osmoză inversă, care să asigure un amplu proces de epurare. Levigatul ar urma să fie colectat într-un bazin al stației de epurare. Apoi se va prelua în vederea procesării de către stația de tratare ce funcționează pe principiul osmozei inverse. La finalul procesului de epurare lichidul rezultat va deveni inofensiv pentru mediu.

Cum s-a ajuns aici?

Reamintim că în luna iulie, alunecările de la baza rampei Pata Rât au condus la prăbușirea unui munte imens de deșeuri până în pârâul Zăpodia. Incidentul s-a produs din pricina săpăturilor executate de  firma de construcții Nord Conforest, care are un contract cu Consiliul Județean Cluj pentru închiderea și ecologizarea acestei rampe. În zona de sud-est a rampei Pata Rât, pârâul Zăpodia a fost astupat complet de deșeuri. Cantități imense de levigat se scurg în pământ, existând riscul să ajungă și la baza centurii Vâlcele – Apahida, dar și în Someș. Trebuie precizat că la groapa de la Pata Rât s-au depozitat cantități de deșeuri cu mult peste normele admise, iar până în prezent, Agenția de Mediu nu a intervenit în nici un fel, deși existau date și informații despre faptul că levigatul n-a fost niciodată tratat.

 

Un comentariu

  1. Nu mai exista riscul ca levigatul sa ajunga la baza centurii. A ajuns deja! Am trecut duminica pe acolo. E ingrozitor. Niciodata mormanul ala de gunoi din mijlocul zonei metropolitane nu a fost mai mare. Iar de jur imprejur, culmea, se construieste – se fac case in Dezmir, cu vedere la Pata Rat, dar si in Borhanci, ascunse de gunoi doar de un deal. Cat despre centura, probabil e singura din lume de importanta acesteia care trece – deja – printr-o rampa de gunoi. Sinistru. Nu doar ca aspect, ci si ca gandire administrativa.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.