Închide

Groapa de gunoi a oraşului arde de câteva săptămâni. Ieri noapte pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu, în cea mai amplă acţiune de până acum

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 08, 2016 0 539

Groapa de gunoi a oraşului arde mocnit de câteva săptămâni, iar noaptea trecută autorităţile au intervenit pentru stingerea unui incendiu în zonă, la rampa temporară a RADP, în cea mai amplă acţiune de până acum, după cum spun reprezentanţii Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă. Sute de familii sunt afectate, atrag atenţia organizaţiile implicate în proiecte la Pata Rât. Chiar şi în aeroportul internaţional, în momentele în care vântul contribuie, eşti înconjurat de fum înecăcios.

„Rampa RADP din Pata Rat arde – nu doar cea veche, ci şi cea nouă. Oamenii evacuaţi de primărie în ghetoul Pata Rât sunt nemulţumiţi de poluare”, atrage atenţia activistul Adrian Dohotaru. Echipa proiectului Pata-Cluj și-a exprimat la rândul său îngrijorarea față de situația de urgență de la Pata Rât rezultată în urma aprinderii rampei de gunoi.

„La mai puțin de 1km de locul în care s-a aprins focul în acest moment trăiesc peste 350 de familii în condiții precare. În imediata vecinătate a rampei, la mai puțin de 350 de metri, trăiesc 56 de familii din 2010. La mai puțin de 200m de focar în acest moment trăiesc 35 de familii cu copii cu vârste sub un an. Fumul și gazele toxice afectează grav sănătatea acestora și le fac imposibil traiul”, atrag atenţia reprezentanţii proiectului. „Având în vedere că stingerea focului cere eforturi mari, instituțiile abilitate trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate, fermitate şi operativitate în aceste momente grave, pentru garantarea siguranței cetățenilor direct afectați. Mulțumim tuturor celor implicați deja în reducerea efectelor dezastrului, pentru efortul depus: ISU, Primăria Cluj-Napoca, RADP, organizații non-guvernamentale, cetățeni”, mai transmit cei de la Pata-Cluj.

13177601_612608278916163_8584049080070865644_n 13177714_612608555582802_5073423093827274501_n 13177858_612607238916267_6302673615808323112_n

Sursa foto: Pata Cluj

CJ dă 3,5 milioane de lei către Nord Conforest, tot pentru stingere de incendii. 

Probleme la Pata Rât sunt de săptămâni bune, însă despre focul din noaptea trecută primarul Emil Boc susţine că ar fi fost provocat.

Vechea groapă de gunoi a orașului, care ţine de Consiliul Judeţean, arde cu flacără sau mocnit din 7 aprilie. Locuitorii din zonă, dar și reprezentanţii aeroportului s-au plâns încă de atunci autorităților de fumul toxic pe care sunt obligați să-l ingereze sau care ar putea afecta zborurile de pe aerogara din oraș. Consiliul Judeţean a fost amendat de Garda de Mediu din cauza situaţiei şi aprobat recent alocarea a aproape 3,5 miloane de lei pentru Nord Conforest, bani din fondul de urgenţă, pentru a stinge incendiul din vechea rampă. De intervenţie e responsabilă firma care are contract pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât (asociere cu lider Nord Conforest, firmă din familia ACI Cluj).

Primarul: a fost incendiu provocat

Acum, primarul a reacţionat, după incendiul de pe terenul RADP. „Focarele principale ale incendiului de la rampa temporară de gunoaie de la Pata Rât au fost stinse la ora 2.45, când am plecat de aici. Au rămas mici focare de incendiu în interiorul rampei care se pot redeschide, dar pompierii le supraveghează în continuare. Conducerea ISU a mobilizat resursele necesare pentru a împiedica extinderea incendiului si a reduce la minim implicatiile celui existent. Traficul aerian nu a fost afectat, iar programul de ridicare a gunoaielor din oraş a fost respectat”, susţine primarul pe pagina oficială de Facebook. Administratorul rampei de deşeuri, RADP, a depus plângere penală la Poliţie în vederea identificării celor care au provocat incendiul, a mai precizat primarul. De asemenea, Garda a mediu a fost la faţa locului pentru analiză. „Fără a dispărea complet riscul reaprinderii rampei – din cauza unor focare de incendiu disparate în adâncimea rampei- in acest moment situatia este stabila si sub monitorizare. Serviciile publice ale oraşului funcţionează normal”, mai menţionează edilul

Sursa foto: pagina oficiala Emil Boc

Sursa foto: pagina oficiala Emil Boc

„De azi noapte acţionează şase autospeciale şi încă se intervine. De aseară de la 9 până azi dimineaţă s-au folosit 300 de tone de apă. Am mai avut solicitări de intervenţii pe parcursul ultimei luni şi am intervenit de mai multe ori, dar deocamdată aceasta este acţiunea de cea mai lungă durată şi unde se intervine cu cele mai ample forţe. Nu putem estima cât timp vor dura intervenţiile”, a spus în această după-amiază purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

 

Un articol din 13 aprilie:

Arde groapa de gunoi! Consiliul Județean pregătește o intervenție din fondul de rezerva

Amintim că în septembrie administrația locală a inițiat demersurile pentru deschiderea unei rampe termporare pentru gunoiul orașului pe care să o administreze propria Regie, cea a Domeniului Public. Rampa va putea funcționa în jur de doi ani, până când Consiliul Județean va reuși să termine depozitul regional pentru deșeuri.

Vezi şi:

După Oradea, gunoaiele orașului vor merge tot la Pata Rât. Și vor scădea taxele de ridicare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare