Închide

Grevă la cea mai veche fabrică a Clujului: muncitorii au întrerupt lucrul, fostul director și-a dat demisia ieri. „Avem greve în fiecare lună, le-am și pierdut șirul”

Actual de ClujActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 24, 2015 0 896

Grevă în această dimineață la cea mai veche fabrică din Cluj, Remarul „16 Februarie”. Muncitorii sunt nemulțumiți după ce nu și-au primit salariile de două săptămâni iar astfel de întârzieri sunt frecvente.

Angajații Remarul trebuiau să-și primească salariile în 14 februarie, dar după multe amânări au întrerupt lucrul, în această dimineață. Schimbul I, peste 100 de angajați, a întrerupt lucrul și s-a adunat în una dintre halele fabricii de material rulant.

L-am întrebat pe liderul de sindicat Valer Marian a câta grevă e aceasta, doar în 2015. „Le-am pierdut șirul”, spune el. „E cel puțin o grevă pe lună, de câteva luni. Când termenul de neplată a salariilor trece de o săptămână buzunarele se golesc. Situația e mai complexă, pentru că e un cumul de factori care s-a adunat într-o conjunctură nefericită. Efectele le vedem în plan social, asta e toată drama. E problema legată de patronat (cercetat într-un dosar penal-n.red.), problema legată de relațiile pe care firma le mai are cu societățile de stat care toată lumea e speriată și se teme să nu dea cu subsemnatul. Oamenii sunt cu salarii modeste și neîncasate, condiții de lucru nu prea în regulă. Ce amar să facem? Avem și dosarul penal cu CFR-ul și restul instituțiilor de care suntem legați. Nu putem vinde marfa din cauza blocajelor”.

Totuși, Marian spune că și-a descurajat colegii să facă grevă și să întrerupă lucrul pentru că, în acest mod, comit o ilegalitate. „Le-am spus că din punctul de vedere al legislației muncii suntem pe spate, în sensul că salariații nu au dreptul legal să facă grevă decât o singură dată, la negocierea contractului colectiv de muncă, dacă părțile nu s-au înțeles. Altfel, Constituția României dă libertatea de alegere fiecărui cetățean să muncească sau nu, nimeni nu poate fi obligat să muncească, mai ales că legislația e o formă de presiune urâtă asupra salariatului, nu-i dă niciun mijloc de a se proteja decât la tribunal, or la tribunal dacă te duci să-ți revendici dreptul salarial care trebuie acordat prin lege cu prioritate, ce faci? Mergi la tribunal și te faci de râs, primul termen pe care ți-l dă este peste trei luni, dar între timp îți primești banii. Practic solicitarea nu mai are suport și te afli în treabă”.

Astfel, Marian spune că și-a sfătuit colegii să rămână în legalitate și nu i-a încurajat niciodată să facă grevă. :Nu am făcut-o niciodată, nu pot să fac treaba asta; mă doare sufletul, dar nu pot să-l conving să întrerupă lucrul când știu că fac o ilegalitate și se poate întoarce împotriva lor”.

Directorul Horea Galoș nu a discutat până la această oră cu greviștii; acesta e în funcție doar de ieri, după ce Consiliul de Administrație a luat act de demisia fostului director Dumitru Nica, cu începere din 23 februarie. Galoș ar urma să conducă fabrica până la sfârșitul acestui an.

UPDATE Angajații și-au primit banii în această după-masă.

Cel mai important acționar al companiei e omul de afaceri clujean Călin Mitică, prin compania Transferoviar Grup, cu 32,9%. Acesta a fost reținut de procurorii DNA la sfârșitul anului trecut, sub acuzația de dare de mită, într-un dosar în care sunt cercetate alte șase persoane, între care și șefii celor două companii.

Procurorii DNA Cluj spun că omul de afaceri Călin Mitică, proprietarul Transferoviar Grup și Remarul 16 Februarie, ar fi coordonat un grup infracțional organizat, pe care l-a constituit împreună cu directorul Transferoviar Kinga Mădărășan și cu Adrian Ștefan, directorul de infrastructură al firmei. Aceștia mai adaugă că scopul grupării era coruperea unor funcționari publici cu funcții de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR Călători SA și din cadrul Societății Naționale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea companiilor clujene Remarul 16 Februarie și Transferoviar Grup.

“Grupul infracțional ar fi fost sprijinit sistematic de inculpatul Mihuț Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Acesta ar fi furnizat în mod repetat informații din interiorul Societății Naționale a Sării SALROM SA, a indicat care sunt funcționarii din conducerea SALROM SA care trebuie corupți, pentru obținerea de către Transferoviar GRup SA a unor lucrări și servicii punctuale. Totodată, acesta ar fi acționat pentru influențarea conducătorilor SALROM SA, în vederea favorizării ilegale a intereselor Transferoviar Grup SA, a intermediat contactele dintre acești conducători și membrii grupului infracțional organizat, a avertizat reprezentanții SC Transferoviar Grup SA cu privire la funcționarii Salrom SA, percepuți ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat”, spun procurorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags