Închide

Gimnastele de aur ale României vorbesc la Cluj despre viitorul sportului în care au atins performanţa

ActualitateSportTop News by Kristina Reştea - apr. 20, 2017 0 365

Gimnastica românească poate fi resetată, pentru un viitor cu mai multe medalii, crede fosta campioană Andreea Răducan, în vreme ce românca ce a adus 10-le în gimnastică, Nadia Comăneci, trasează un îndemn: părinţii trebuie educaţi pentru a-şi îndruma copiii spre sport. Gimnastele au vorbit la Cluj despre viitor, în cadrul unui eveniment organizat de NTT DATA România, cu prilejul Campionatelor Europene de Gimnastică, organizate zilele acestea la Cluj

„Clujul e un oraş minunat, care găzduieşte o competiţie ce e o sărbătoare a gimnasticii europene şi româneşti. Sunt multe generaţii aici şi sunt mulţi oameni care iubesc gimnastica. Mulţi refuză să creadă că gimnastica românească nu mai poate oferi rezultatele cu care v-am obişnuit. Ne aflăm într-un punct important în care putem să restartăm gimnastica românească. Nu avem voie să oprim motoarele, chiar dacă e dificil, peste tot în lume e greu. Povesteam şi cu Nadia despre asta şi chiar ziceam- gimnastica e la fel de grea sau de uşoară peste tot în lume. Sper să vă mândriţi curând cu rezultatele generaţiei actuale”, a spus Andreea Răducan.

Întrebată despre problemele cu care se confruntă gimnastica în România şi posibile măsuri, cea mai cunoscută gimnastă a României a subliniat că viitorul ţine de copiii care se vor îndrepta spre sport. „Sunt lucruri complexe care trebuie fixate. Unele se pot spune public, altele ţin de bucătăria internă. Dar e clar că baza (de selecţie) s-a subţiat. Când făceam eu gimnastică era Daciada. În momentul în care ai o baza aşa de mare este foarte uşor să găseşti aceste talente. Când baza se subţiază, şi a început să se subţieze începând de la Tavi (Octavian Belu) înspre încoace, este mai greu. Dacă ai 8-10 gimnaste din care trebuie să alegi şase (pentru un lot olimpic), din care poate trei se accidentează, ai o mare problemă”, a spus Nadia Comăneci. „În Statele Unite gimnastica a devenit foarte populară. Eu şi soţul meu avem o academie de gimnastică unde sunt 1500 de sportivi. Gimnastica e un sport de bază bun pentru copii, chiar şi pentru alte sporturi pe care le-ar putea practica în viitor. Trebuie să educăm părinţii în acest sens: sportul e important pentru copii, nu doar dacă te gândeşti că îl face pentru a merge la olimpiadă”, a subliniat Nadia.

Nadia și-a amintit de Olimpiada de la Montreal 1976, dar și despre Campionatele Europene din 1975. „Nu-mi pot imagina să fi fost în alt loc acum decât la aceste Campionate Europene, care au fost și pentru mine un început foarte important”, a spus campioana.

Amintiri despre campionate şi primele impresii de la competiţia clujeană, pentru care Nadia a fost desemnată Ambasador:

 

Clujul, pol sportiv?

Fostul antrenor Octavian Bellu a ţinut să sublineze că oraşul Cluj-Napoca are potenţial să devină centru de sport. „E aproape spectaculos ce se întâmplă la Cluj – campionatul de gimnastică, cel de baschet, fotbalul trage tot mai mult spre Cluj. Se zice că ardelenii sunt mai lenţi. Dar când se apucă de făcut ceva fac mai lent, dar mai bine. Sper ca cei care vin acum la gimnastică să plece cu o impresie frumoasă despre Cluj şi, cum se lega cândva gimnastica de Deva sau de Oneşti, să se lege şi de Cluj. Istoria arată că oraşul a fost un pol de performanţă în gimnastică şi poate redeveni unul. Aveţi o sală minunată, spaţii de cazare. Puteţi face din sport o preocupare. Trebuie ca şi administraţia locală să se implice”, a spus antrenorul. „Câţiva dintre cei mai buni gimnaşti din lume sunt acum la Cluj, avem şansa să îi vedem cum i-am văzut doar la televizor”, a spus Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic Sportiv Român.

 

Japonezul care ştie România din Gimnastică

„Ei (sportivii) ne-au scos în lume, au dat un nume acestei ţări, acestui colţ de lume. Ne-am mândrit şi ne mândrim cu ei şi ne dorim ca alţi copii şi tineri să ducă mai departe visele pe care ei le-au început”, a spus Daniel Metz, CEO NTT Data, companie sponsor de campionat. Că gimnastele au făcut România populară o poate demonstra cu un exemplu japonez (compania cu sediu la Cluj face parte din grupul japonez NTT). „Recent, am avut aici cea mai importantă vizită din Tokyo de până acum – e vorba de un om care administrează miliarde de euro. Într-o discuţie, mi-a spus că el are o imagine foarte frumoasă despre România, datorită unei admiraţii din tinereţe faţă de o gimnastă româncă. Nadia. Ştia totul despre ea, inclusiv data de naştere şi detalii despre părinţii ei. Mi-am dat seama ce înseamnă o astfel de persoană pentru o ţară”, a povestit Metz.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare