Închide

Ghinionistul de serviciu! Miriuță are un istoric nefericit în privința echipelor pe care le-a antrenat. Colapsul de care se apropie Dinamo nu îi este străin

Sport by Catalin Suciu - nov. 14, 2017 0 655

Miriuță e unul dintre cei mai ghinioniști antrenori din România. La mai toate echipele pe care a ajuns au apărut probleme financiare sau sportive, iar finalul a previzibil.

CFR Cluj, perioada 2013-2014. Clubul se luptă cu datoriile, e amenințat de creditori, fotbaliștii sunt neplătiți cu lunile. Miriuță trage mai multe semnale de alarmă, unele chiar publice, la microfoanele televiziunilor după anumite partide. „Așa nu se mai poate, eu nu pot motiva jucători. Dacă n-ai bani, nu te mai duci la fotbal, faci altceva. Nu se mai poate, cum să lucrezi cu jucători nemulțumiți? Le poți cere ceva lor dacă tu nu îți faci partea ta?”.

37 de partide a stat pe banca clujenilor, obținând o medie de 1,7 puncte/meci, 19 victorii, 8 remize și 10 înfrângeri.

Antrenorul alege să plece la ETO Gyor, în Ungaria, formație aflată atunci pe cai mari. Investiții de milioane de euro, bază sportivă occidentală, hotel, condiții, salarii mari și achitate la timp. Se apucă de treabă, face transferuri și pe când echipa începe să meargă, patronul clubului e arestat! Finanțarea e oprită total, Gyor e retrogradată în liga a III-a. Totul în doar câteva luni.

Fără contract, Miriuță decide să ia o pauză, dar acceptă apoi o propunere de la ASA Târgu Mureș, echipă redutabilă. Joacă o dublă în preliminariile Europa League cu Saint Etienne, dar ASA e eliminată. Și încep iar problemele. Fotbaliștii sunt neplătiți din nou, apar nemulțumiri la echipă. Miriuță intră în conflict și cu unul dintre jucătorii importanți, Gabi Mureșan și sfârșește prin a fi demis. „Unii se pricep la fotbal prea mult”, spunea tehnicianul, făcând referire la Claudiu Maior, oficial al târgmureșenilor cunoscut pentru implicarea în alegerea primului „11”.  ASA Târgu Mureș a fost declarată falimentară. Își continuă activitatea provizoriu, în liga a doua.

Șansa pare că-i surâde antrenorului, care primește o propunere din Germania, de la Energie Cottbus, liga a III-a. O formație pentru care a evoluat ca jucător și la care a activat și ca antrenor la echipa secundă. Face mai multe remize, iar Cottbus e în subsolul clasamentului, luptându-se pentru evitarea retrogradării. Acum nu-l ajută rezultatele și părăsește Cottbus.

Se întoarce la CFR Cluj. Nimic nu e schimbat, doar că CFR e în insolvență. Salarii mici, însă rezultate peste medie. Depunctată la începutul sezonului pentru neonorarea unor datorii, CFR-ul prinde play-off-ul și încheie sezonul pe locul 4. În vară, la CFR sosește un investitor german, iar trupa din Gruia devine o forță. Se pregătesc transferuri importante, se oferă salarii exorbitante, dar Miriuță e pus pe liber. E asigurat de conducere că va continua la echipă și pleacă la Budapesta pentru câteva zile, acolo unde îi este stabilită familia. În scurt timp primește un telefon de la președintele Iuliu Mureșan, care îi transmite că va fi înlocuit.

„Când am plecat, mi-au zis că vom continua. M-am dus liniștit acasă. Am discutat cu mai mulți jucători, mi-am făcut programul de pregătire și apoi m-a sunat președintele să-mi spună că vine altcineva în locul meu. Nu așa se face”,  povestea antrenorul.

După 9 meciuri în care a antrenat-o pe Chiajna, Miriuță primește telefon de la Dinamo, echipa sa de suflet. Acceptă pe loc oferta! „Mereu mi-au dorit să ajung la Dinamo. E echipa pe care o iubesc din copilărie”, spunea el.

În noiembrie 2017, patronul Ionuț Negoiță anunță oficial că se retrage de la Dinamo și scoate clubul la vânzare. „Decizia mea este irevocabilă”, povestește Negoiță. Valentin Costache, unul dintre cei mai buni tineri fotbaliști români e cedat deja la CFR Cluj pentru 800.000 de euro. Adam Nemec, titular incontestabil, e scos pe tarabă și poate pleca în iarnă, alături de Filip și Nedelcearu.

Dinamo se destramă, Miriuță rămâne.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare