Închide

Garda de mediu pune Inspecția în Construcții să verifice cum primăria lui Boc a acceptat un hotel în locul unei grădini din registrul spațiilor verzi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 01, 2017 2 1364

Garda de Mediu a cerut Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj să verifice legalitatea emiterii de către primărie a autorizației de construire pentru plantarea unui hotel cu 4 niveluri în zona istorică a Clujului, pe Avram Iancu nr. 23-25, în locul unor scuaruri care figurau în registrul spațiilor verzi.

Aceasta după ce a fost informată de primărie că peste 1700 de mp de pe Avram Iancu nr.23-25 sunt înregimentați în registrul spațiilor verzi, ca scuar. Garda de Mediu a cerut și verificarea respectării Procentului de Ocupare a Terenului.

Potrivit proiectului care a stat la baza autorizației de construire, suprafața construită la sol este de peste 1000mp, circulațiile pietonale auto 655 mp, circulațiile auto 180 mp, parcări amenajate la sol 37 mp, iar spațiile verzi amenajate de peste 102 mp. Asta înseamnă o parcelă de 2000 de metri pătrați.

ac copacei

Potrivit primăriei, peste 1700 de mp din această parcelă de pe Avram Iancu nr. 23-25 figurează în registrul spațiilor verzi ca scuar.

Capacitatea hotelului autorizat de primărie este de 103 camere, a restaurantului încorporat de 88 de persoane, acesta cuprinzând și trei săli de conferințe cu o capacitate de 351 de persoane. Zona unde a fost autorizat este una protejată.

Garda de Mediu n-a luat încă o decizie, după cum a spus comisarul-șef Marius Triță. Încă așteaptă puncte de vedere de la poliție și Inspecția în Construcții, după cum i-a informat și pe vecinii proiectului imobiliar de pe Avram Iancu în 27 februarie.

 

sursa: Garda de Mediu

sursa: Garda de Mediu

Amintim că de pe parcela respectivă situată pe strada Avram Iancu nr. 23-25, în luna februarie a fost rasă toată vegetația – 33 de copaci care formau fosta grădină a casei conților Bethlen, peste 1200 de mp din zona istorică a orașului plantați cu arbori din Orient despre care se spune că sunt mai vechi decât cei din Grădina Botanică a Clujului. Primăria a autorizat la respectiva adresa în octombrie 2015 un hotel cu două niveluri de subsol, parter, două etaje și două retrase  Vecinii de pe Kogălniceanu nr. 8 (de unde se va face accesul auto către hotel) au reclamat că tăierile sunt ilegale și au cerut autorităților competente din Cluj să ia măsuri.

AICI DETALII PE LARG DESPRE CAZ: S-au tăiat copaci vechi de 300 de ani în centrul Clujului. Primăria: privații “scriu” legea când vine vorba de construirea în centrul istoric

Ce s-a făcut până acum: Poliția a deschis dosar în cazul masacrării copacilor din centrul Clujului. Este infracțiune silvică

Poliția a deschis un dosar de cercetare privind cazul respectiv după ce garda forestieră a spus că este infracțiune silvică – tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate. Aceasta se pedepsește conform Codului Silvic cu închisoarea sau cu amendă contravențională.

 

2 comentarii

  1. Sa fim seriosi! Acolo era salbaticie, nu era „parc”. Sa-mi spuna cine mergea acolo sa se plimbe? Era o zona inutila in centru. Bine ca se face ceva si trebuie sa acceptam dezvoltarea orasului, altminteri ne-am bloca ca alte localitati amarate din tara. Sa speram insa ca hotelul va fi ok, fiindca asa cu siguranta va arata mai bine strada Avram Iancu. Iar altfel unde ar vrea lumea sa se construiasca hoteluri, in cartierele de case sau pe undeva intre blocuri ? Eu cred ca la mijloc e doar invidia unor vecini care au facut reclamatii ca poate vor primi un banut de la constructor.

  2. garda de mediu de ce nu ii intreaba nimic pe cei de la agentia de protectie a mediului care au dat aviz pentru lucrarea aia? doar la autorizatie iti trebuie intotdeauna punctul de vedere al celor de la agentie.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.