Închide

FOTO Cum s-a deschis cea mai mare clădire de birouri din oraş: un fond de investiţii sud-african, un milionar timişorean şi trei policieni clujeni pe o panglică de 26 de milioane de euro

Actual de ClujEconomie by Kristina Reştea - mai 28, 2014 0 3474

gangul
Platformă cu dale, felinare aprinse, faţadă de sticlă, lumini şi multe costume relaxate la oră de seară, dar şi tocuri în echipe au apărut în zona intrării în noul The Office. În afară de numele staţiei de transport în comun („Staţia Someşul”) nimic nu mai aminteşte acum aici de vechea fabrică din cărămidă Tricotaje Someşul (demolată de foştii proprietari şi care nu a mai apucat să prindă o clasificare de patrimoniu industial în lista Monumentelor Istorice), unde cândva veneau muncitori ca să producă textile. Clădirea e sus, cu spaţii funcţionale, pe jumătate închiriată şi parţial predată viitorilor ocupanţi, pentru amenajări, dar fără ca grupurile, preponderent din IT, să fie deocamdată operaţionale în birouri. Până la final de an, dezvoltatorii şi-au propus să îşi ocupe integral clădirea de aproape 2 ha de birouri.

După câțiva ani de pauză, sezonul de inaugurări de birouri a reînceput în oraş în decembrie, o dată cu deschiderea primei etape din Liberty Technology Park, o clădire renovată și reconvertită pe fosta platformă a fabricii de mobilă Libertatea. A urmat apoi, în aprilie, prima clădire din viitorul Cluj Business Center, plănuit pentru terenul unei alte foste fabrici, cea de dulciuri, Feleacul, care a fost deschisă de fapt prin inaugurarea oficială a activităţii unuia dintre chiriaşi. Pe 27 mai a venit rândul The Office, adică de azi oficial cea mai mare clădire de birouri din oraş, cu 19.000 mp de umplut. Gradul de ocupare este acum de 50% (atins prin contracte, fiindcă cel puţin pe partea de birouri chiriaşii încă nu s-au instalat, dar se pregătesc). Targetul asumat de dezvoltatori, fondul de investiții sud-african NEPI și antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, este ca imobilul, unul dintre cele mai scumpe din oraş, să fie integral închiriat până la finalul anului. Discuţiile, negocierile şi semnăturile pe contracte se accelerează o dată ce clădirea e oficial lansată şi operaţională, a explicat Şandor, alături de Lori Collin, leasing manager al NEPI.

Foto: Mihai Hendea

Foto: Mihai Hendea

Marţi seara, sub ameninţarea unor nori de furtună, treci prin gangul de sticlă, cu cilindri de lumină, treci prin „filtre” (bariere cu panglici roşii), ajungi în curtea interioară, printre costume, tocuri şi fotografi (pe aici dimineaţă încă se făcea curăţenie şi ultimele pregătiri), iar direcţia este holul de primire cu logo-ul noului brand instalat şi restaurantul de la parter, acum pregătit, botezat Hugo şi operat de cei de la Lunch Box. Gazdele, Ovidiu Şandor, oficiali din board-ul NEPI şi Martin Slabbert, CEO-ul grupului, îi aşteaptă cu oaspeţi cu pahare de şampanie. Au ajuns inevitabil oficialii, a căror ordine de vorbitor se negociază ca orice altceva. Pe panglica centrului de afaceri investiţie integral privată se înghesuie 3 şefi de administraţie publică: primarul Emil Boc, preşedinele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu (aflat la cocktail de inaugurare cu doar o zi înainte ca sediul CJ să fie percheziţionat de DNA) şi prefectul Gheorghe Vuşcan. Alături de investitori, Ovidiu Şandor şi Martin Slabbert.

Foto: Mihai Hendea

Foto: Mihai Hendea

Cam tot ce vezi în clădirea de 20 şi ceva de mii de mp (19.000 e suprafaţa închiriabilă, GLA-ul, cum se exprimă echipele de „leasing”) e reprezentat la parter, la scară umană: au venit arhitecţii, inginerii, constructori, oamenii din agenţiile imobiliare care se ocupă de închirierile de spaţii, au venit oamenii firmelor-chiriaşe, cei de la firma de facility management (care se ocupă de servicii de mentenanţă şi operare a clădirilor). Iar invitaţii, între un pahar de şampanie şi o discuţie de socializare, se pregătesc de faza 2 de lucrări. „Am depus ofertă şi cred că suntem în cărţi, cu şanse bune. Mai sunt firme din Timişoara, din Arad, dar sper să luăm faza II”, spune Dorin Aşchilean, directorul ACI Cluj, una dintre cele mai importante firme din Cluj, care a „ratat” faza I din The Office, dar se luptă acum cu alţi constructori pentru faza II, similară ca suprafeţe. Au venit arhitecţii clujeni, să vadă imobilul, „desenat” de timişorenii de la Andreescu&Gaivoronski, dar la care a contribuit şi firma clujeană a preşedintelui OAR, Dico şi Ţigănaş. Au venit agenţiile imobiliare locale: RE/Max-Grup de Lux, Edil, Coldwell Bnker Transilvania, Rems Imobiliare. Cam toţi spun că au contracte în discuţii cu companii care vor să se instaleze în una dintre cele mai scumpe clădiri din centru (13-15 euro/mp pentru birouri şi 25 euro/mp spaţiile comerciale de la parter). Niciunul nu are încă nume de spus public însă. Au ajuns managerii companiilor care se pregătesc de instalare, dar şi oaspeţi-invitaţi. „Am venit să văd ce mai e nou pe piaţă. E frumos. Frumos!”, concluzionează Adam Ambrus, care operează un imobil de birouri „verde” la periferia oraşului, Amera Tower. După discursurile oficiale şi panglici, lumea se îndreaptă spre lifturi pentru tururi de clădire. „Acum, cât se poate. Fiindcă e o clădire privată, apoi se vor instala „pianiştii” (IT-iştii „cântători” la taste)”, după cum zice de la început arhitectul Eugen Pănescu.

Centrul de afaceri a cărui primă etapă (din 3 faze) a fost livrată oficial este construit pe fosta platformă Tricotaje Someșul, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. În total, proiectul prevede un centru de afaceri de 54.000 mp. Dezvoltatorii se pregătesc acum să demareze lucrările pentru faza a doua de proiect, cu o suprafață închiriabilă de 18.000 mp, ce va fi livrată în a doua jumătate a anului 2015. Șantierul va începe „în perioada următoare”, spun dezvoltatorii. Întregul proiect ar trebui finalizat în 2016, iar numărul persoanelor care îşi vor desfășura activitatea în The Office va depăşi 5.000, conform estimărilor. Primii chiriași anunțați sunt Deloitte, Three Pillar, National Instruments și Yardi. La parterul clădirii vor funcționa o cafenea, un wine-bar, farmacie și restaurantul de business, Hugo, operat de Lunch Box, brutăria La Casa, tur-operatorul TUI și Corporate Office Solution, reprezentant exclusiv Steelcase, lider mondial în mobilier de birou. Investiţia totală, pentru achiziţia terenului şi realizarea primei faze, a ajuns la 26 de milioane de euro, potrivit dezvoltatorilor.

Foto: Mihai Hendea

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.