Închide

FOTO/VIDEO Ziua 1 la Electric Castle: un ministru, islandezi mistici şi Macanache, pe domeniul lui Banffy

FestivalTop News by Kristina Reştea - iul. 15, 2016 0 797

Ziua 1, la Electric Castle 2016. Sătenii stau în porţi şi urmăresc sosirea autobuzelor încărcate cu festivalieri, care dau năvală în Bonţida, câteva zile din an (e, cumva, ca atunci când, copii fiind, ieşeam să vedem alaiul de nuntă şi sosirea miresei, în satul părinţilor sau al bunicilor). Abia se lasă seara, dar lumea e deja în atmosferă, în timp ce mai arunci câte o privire în sus, pentru întrebarea care a devenit hashtag: plouălaBonţida? Încă nu. Participanţii s-au instalat pe un deluşor cu decor de castel, într-o zonă de „lounge” păzită de ghirlande de luminiţe ori în faţa vreuneia dintre scene sau dau tururi pe domeniu, stau la coadă să ia ceva de băut sau servesc un prânz întârziat. În acest timp, în jur de 9, la Castel ajunge şi Ministrul Culturii, Corina Şuteu, care se declară încântată de mixul dintre cultura alternativă şi patrimoniu. A venit să promoveze campania pentru „Cuminţenia Pământului”.

DSC_2599

Aflăm, cu prilejul acesta, că, undeva, printre festivalieri, e şi pictorul Adrian Ghenie.

VIDEO Ministrul Culturii a stabilit un trend nou de festival. Ce nu trebuie să-ți lipsească de pe mână la Electric Castle 2016

Csilla Hegedus, din partea fundaţiei Transylvania Trust (care administrează acum domeniul de la Bonţida), fost ministru al Culturii, a găsit prilejul să arate că mai e nevoie de bani, în prezenţa unui reprezentant al guvernului. „I-am spus doamnei ministru despre problemele noastre legate de renovarea castelului, pentru care nu avem sprijin de la guvern. Am reuşit să strângem până acum 2,5 milioane de euro şi îi îndemnăm pe participanţi să doneze nu doar pentru Cuminţenia Pământului, ci şi pentru restaurarea castelului. Electric Castle a contribuit cu mulţi bani, reuşim să facem două luni de restaurări cu contribuţia lor recentă, ei sunt, în momentul de faţă, singurii care finanţează restaurarea castelului”, a subliniat Hegedus.

Pe zidurile bătrâne, în una dintre încăperile acum populate cu ocazia festivalului, vedem domeniul:

DSC_2595

Cât despre următoarea intervenţia, aceasta vizează clădirea principală a castelului. „Urmează să facem ceva inedit în România, în clădirea principală, nerestaurată, peste o lună vom începe un proiect de a crea un centru de artă şi meşeşuguri, unde artişti şi meşeteguri vor lucra împreună”, a spus Hegedus. Centrul se deschide în 17 septembrie, iar banii vin de la Comisia Europeană.

În rest, festivalierii îşi văd de fesival, cu sau fără ministru.

„Muncă, muncă, muncă, şi noaptea şi ziua”, se aude dinspre scena lui Macanache, până la spectatorii relaxaţi de la poalele castelului, care s-au aşezat la o bere ori îşi fac selfie-uri cu „EC”-ul luminos din decor.

„Follow me to”:

DSC_2609

 

DSC_2608

O plimbare pe vastul domeniu nobiliar îţi dezvăluie locuri de popas, printre standuri din care se transferă bani spre brăţări sau de unde primești apoi ceva de băut (de 9-18 lei)/ mâncare (peste 12 lei), după o scanare a aceleiaşi brăţări (tehnologia a ajuns de mult la bătrânul castel).

DSC_2620

Dinspre scena principală vine muzică misterioasă, sunete plutitoare şi imagini psihedelice apar pe marile ecrane de alături. Sunt isladezii. Sigur Ros, o trupă islandeză care face muzică mistică și piese într-o limbă inventată, preferată de regizorii de film, a fost primul nume cap de afiș pentru Electric Castle de la Bonțida. Adică, „un headliner provocator pe principiul experiențelor noi și descoperirilor din toate zonele artistice, principiu pe care echipa Electric Castle și-l asumă ca statut de festival, dar și o muzică de foarte bună calitate, dar diferită și specială pentru piața locală”, spuneau organizatorii când au anunţat prezenţa celor de la SIGUR RÓS, care ajung în România pentru prima oară, la Bonţida. Regizorii de film au fost printre primii inspirați de muzica lor, care figurează pe coloana sonoră a peste zece filme și seriale, membrii Sigur Ros apărând în rol de muzicieni într-un episod din «Game of Thrones».

Muzica mistică, printre picături de ploare:

Şi da, a plouat din nou la Electric Castle.

23.000 de oameni au fost joi la Electric Castle și 8000 la ziua 0, miercuri, anunță organizatorii.

Urmează Ziua 2

Vineri, programul scenei principale începe la ora 18 cu De Staat, urmat de legendele hip-hop Dilated Peoples, un live show marca Enter Shikari, unul din cei mai așteptați headlineri, Paul Kalkbrenner, și RuskoLa scena Red Bull Music Academy, de la ora 22, adică după lăsarea întunericului, muzica va fi însoțită și astăzi de efecte vizuale și video maping special gândite pentru castelul Banffy. Pentru cei care vor distracție la orice oră din zi și din noapte, scena din cadrul Booha Mansion funcționează non-stop și are o capacitate de 1.000 de persoane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare