Închide

FOTO/VIDEO Deschidere de TIFF, la ceas aniversar: acrobați, amintiri de la începuturi și un mesaj pentru Curtea de Conturi

ActualitateFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - mai 28, 2016 0 584

2002 – ediția 1 TIFF.

2016 – TIFF-ul clujean (și internațional) a ajuns la ediție aniversară.

De asta au amintit organizatorii TIFF în deschiderea ediției de 2016, cu imagini din Clujul „vechi”, de când TIFF-ul era mic, cinematografele de centru mai ponosite și protagoniștii TIFF (și noi, spectatorii) – ceva mai tineri.

27 mai, început de TIFF.15, cu francezii de la Transe Express, toboșari și acrobați, cu omuleți plutitori între turnul de Catedrală și ecranul cel mare de văzut filme în aer liber:

Au venit 3.000 de spectatori la deschiderea TIFF.15, în Piața Unirii, vineri seară, anunță directorul Tudor Giurgiu, pe scenă. „Suntem pe cale să stabilim un nou record, am fi avut și mai mulți dacă normele de siguranță nu ne-ar fi limitat la un anumit număr de scaune”, completează Giurgiu și ne îndeamnă să împărtășim poze sub hashtagul „TIFFMoments”, pentru ecranele interactive instalate în locații ale festivalului. „E un TIFF pe care ni-l dorim memorabil, avem o ediție record în ceea ce privește invitații – avem 1200 de invitați din toată lumea”, mai anunță directorul cifre din contabilitatea TIFF. Printre invitații care au ajuns chiar la deschidere se numără și primul român ce a ajuns vreodată în spațiu, Dumitru Prunariu, căruia TIFF îi dedică sâmbătă, 28 mai, o proiecție specială cu ocazia celebrării a 35 de ani de la primul său zbor în spațiu. Diva italiană Sophia Loren ajunge și ea la Cluj, iar vinerea viitoare are loc o proiecție specială în cinstea ei, „Căsătorie în stil italian”. „Nu sunt invitații, vă rugăm să cumpărați bilete, chiar dacă nu vă place. TIFF e un festival pentru public, nu vrem să îl formăn în festival al invitaților”, a ținut să precizeze Giurgiu, în piața unde o secțiune generoasă de locuri era rezervată locurilor pentru invitații. Giurgiu a mai anunțat că s-au vândut deja aproape 400 de bilete la proiecția unde vine actrița italiană. „Vă mulțumesc celor care veniți an de an, pentru dumneavoastră facem festivalul, TIFF e un festival al publicului”, susține Giurgiu.

DSC_2042

DSC_2044

Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, ne-a mai amintit o dată că avem de unde alege din agenda TIFF: sunt 250 de filme. Chirilov a făcut însă și două recomandări speciale: „Taxi Driver”, în variantă restaurată, pe ecranul cel mare din Piața Unirii, și cel mai nou film al lui Cristi Puiu, Sieranevada, ajuns în competiție oficială la Cannes și proiectat la Cluj în premieră în România.

Mesajul pentru Curtea de Conturi

„E un festival scump, care a crescut în ultimii ani”, a mai spus Tudor Giurgiu, la secțiunea de mulțumiri pentru sponsori. În deschiderea cu 3000 de spectatori, Tudor Giurgiu nu a ratat ocazia să dea public un răspuns acțiunilor recente ale Curții de Conturi. Conform unui raport al Curții de Conturi (despre care s-a discutat în aprilie), ONG-urile care organizează evenimente la care se plătesc bilete de intrare nu pot primi finanțări de la primărie. Printre evenimentele care erau vizate se număra și TIFF. „Domnii de la Curtea de Conturi, despre care știm că ne ascultă și că sunt atenți cu festivalul, ar trebui să știe că și în acest an finanțarea de la Consiliul Local Cluj e undeva la 10-12 % din bugetul festivalului, iar veniturile de pe urma biletelor reprezintă un 7-8 %. Să nu își imagineze că veniturile din bilete sunt spectaculoase, că sunt cele prin care ne demonizează și ne transformă în organizatori ce trebuie pedepsiți. Domnii de la Curtea de Contrui ar trebui să își revizuiască modul de a se raporta la evenimentele culturale. Facem un eveniment care face să se vorbească despre România și despre Cluj într-un mod în care nici mediul politic, nici alte sectoare nu au reușit în ultimii 20 de ani în România”, a amintit Giurgiu, la începutul ediției cu 1.200 de invitați.

20160527_214310

 

Clujul, crescut cu TIFF

Și fiindcă e ediție aniversară TIFF și-a adus pe scenă unul dintre primii fani de festival: l-au găsit pe băiatul cu papion dintr-o fotografie de arhivă, care completa biletul cu Premiul Publicului, pe la începuturile TIFF. E Barbu Șofron, fiul ziaristului Demostene Șofron.

20160527_211815

„A fost o fotografie simbol pentru mine. Vorbește despre TIFF-ul de atunci și de acum, despre cum am îmbătrânit frumos, despre cum copiii de atunci au ajuns să facă fotografie, mulți dintre cei care au trecut prin TIFF fac film, fac cinema, Clujul s-a schimbat, Barbu e un exemplu de produs al TIFF-ului, al oamenilor care iubesc cinema-ul”, a spus Giurgiu. „Am crescut cu TIFF, am fost la toate edițiile festivalului, am fost la mai mult de 10 proiecții din fiecare festival, fesivalul înseamnă pentru Cluj, Transilvania și România ceva foarte foarte mare, foarte important din punct de vedere cultural, e piesă de rezistență pentru candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală 2021”, a spus tânărul Barbu Șofron.

La deschiderea TIFF au venit și ne-actorii transformați în actori, în campaniile TIFF care vor să arate cum Clujul poate fi platou de filmare. Giurgiu a mai amintit, încă o dată, despre doritul fond de film, care ar impulsiona industria. Până una alta, au urcat pe scenă cei cinci protagoniști ai campaniei de imagine TIFF.15, care au sosit la gală costumați în personajele interpretate în spoturi: Pădurea Ghimpe (Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), Amalia (Andrea Cadar), Terminatul (Gheorghe Iftime), Mariska (Andra Buicu) și Taxidermistul (Radu Bereș). Aceștia au făcut fotografii cu invitații TIFF și au povestit pe scenă despre experiența de a fi actor pentru o zi.

După discursurile nu foarte lungi și momentele de acrobații franceze, seara a fost cedată ecranului, iar TIFF s-a deschis oficial cu premiera mondială a celui mai recent film regizat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter

Nae Caranfil a venit și el la deschiderea festivalului de Cluj, cu tot cu echipa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.