Închide

FOTO/VIDEO Casa cu obiecte „made in România”: cum arată expoziția festivalului de design de la Cluj

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 13, 2015 0 487

În curte: un „EC” cât tine, construit din lumină portocalie, ca să ilumineze, seara, grădina cu băncuțe și pomișori (branding de la festivalul de la Castel). Pe hol: o oglindă supradimensionată, care dublează tot și o bicicletă-suport de cărți. Old fashioned: o carte care adună cărțile de vizită ale unor oameni. Oameni.. adică Liviu Rebreanu poate, Cezar Petrescu poate… În living: un fotoliu uriaș, un pouf în care te scufunzi și, spre un perete, o comodă în forme geometrice pe care poți să le reașezi. Plus: O masă uriașă (la care să îți încapă toți prietenii), înconjurată de scaune – fiecare altfel (cu câte un personaj desenat). Bibliotecă: rafturi, multe rafturi, (încă) un fotoliu cu spătar înalt, cu linii care desenează o formă-cuib și, alături, pe o măsuță rotundă – o lampă prin care lumina îți vine trecând de o căsuță și o inimioară. În dressing: umerașe cu rochii negre, lungi, cu cordon (și fără), colorate și albe, pantofi așezați lângă desenele care au fost conturate înainte ca ei să existe, oglinzi, genți cu dor de „rădăcini” și măsuțe de accesorii încărcate cu cele mai năstrușnice rezultate de vise frumoase. O cameră secretă: cu lumini, cu multe lumini și luminițe, cu o lampă neagră-palmier și altele suspendate, cu una în care lumina e reglabilă în funcție de cum așezi niște fire de nisip, lămpi cu picior și lămpi care atârnă, lămpi-globuri și lămpi-meduze. Și o noptieră cu sertare de adăpostit lucruri, dintre care primul se îndoaie ca un colț de carte.

Poți să găsești cam așa ceva și, desigur, multe altele căutând prin casa veche din centru, de peste drum de Teatrul Național, printre obiectele născocite, desenate și aduse la viață de designeri români. Expoziția centrală din cadrul evenimentului de design ZAIN a fost deschisă joi seara, printre pahare de vin, ocupând camere ale casei de la nr.18 din Piața Ștefan cel Mare. Sunt aduse aici produsele a peste 60 de designeri din România. Timp de patru zile, între 12 și 15 noiembrie, designerii de produs, de interiore, de fashion sau grafic vor sta în fața publicului clujean în cadrul unui eveniment pregătit de asociația Plai, cei care au gândit și făcut evenimentele Day 15, prin care au activat diverse spații cu potențial ale Clujului. Evenimentul se intitulează ZAIN – Design Expressions și este organizat de asociația Plai.

Conceptul expoziției, explicat de organizatori: amenajarea gravitează în jurul ”procesului” fiecărei lucrări, creațiile expuse având alături schițe, poze, prototipuri ce arată evoluția designului de la idee la realitate. Deschisă publicului și cu intrare liberă, expoziția centrală ZAIN poate fi vizitată începând de joi, ora 19:00, în toate cele 4 zile ale festivalului. De vineri până duminică, de dimineață până seara la 00:00.

„Partenerii noștri de la Dizainăr (concept născut în capitală, care adună în portofoliu mai multe branduri locale, n.red.) a adus 30-50 % din produse. Avem designeri din Cluj și din țară, unul dintre ei tocmai a fost acceptat într-un magazin cu produse foarte scumpe din Europa și sunt aici câteva produse foarte faine, unele chiar premiate”, a sintetizat Răzvan Luca, arhitect din echipa ZAIN. Designerii români au potențial de „impresionat” și lansat comparații care ne apropie pe „noi”, de aici, de „ei” – “de dincolo”. „În sfârșit avem un eveniment care arată ca și cum am fi în capitală”, e de părere cineva. „Chiar sunt multe lucruri cool aici. Nici nu ai zice că sunt făcute la noi”, spune un alt vizitator. „Am văzut câte ceva, dar, dincolo, la celălalt etaj, erau mai multe corpuri de iluminat interesante”, concluzionează un arhitect. „Păcat că la noi lucrurile acestea nu sunt apreciate și nu se cumpără”, zice, de pe trepte, un tânăr care tocmai a trecut în revistă propunerile designerilor locali. “E o selecție foarte bună de produse”, consideră unul dintre designerii care își apreciază, la un tur, colegii de breaslă. Are produse în expoziție și cercei-ursuleți. Prețuri nu sunt afișate, decât ici-colo. „Iei carte de vizită, suni și întrebi. Sau intri pe site. Cu prețul la cerere”, ni se indică. Și știm cu toții, din reviste, cam ce înseamnă „prețul la cerere” – de obicei, ceva care ne depășește bugetul. O geantă din expoziție, căutată pe site-ul producătorului costă, de exemplu, aproape 700 de lei… 

Urmează o zi specială sîmbătă, cu expoziția care conține aceleași produse, dar e prezentată altfel: „meet the designers”, dar și un eveniment special duminică, atunci când părăsitul Turn al Pompierilor va fi pus în altă lumină.

Invitație-program de la organizatorii ZAIN:

• TURNING TALENTS INTO JOBS: sâmbătă (prezentări) și duminică (discuții), de la ora 14:00, despre cum transformăm creativitatea într-un full time job www.bit.ly/turning-talents-into-jobs

• MEET THE DESIGNERS: sâmbătă, de la ora 18:00 la Expo Centralwww.bit.ly/ZAIN2015-event

• MEȘTEȘUG CONTEMPORAN: duminică, de la 16:00, intrăm în lumea meșteșugului contemporan alături de împletitorul Zoltan Bojodi, căldărarul Lali Gabor și olarul Daniel Leș www.bit.ly/fascinația-meșteșugului-Daniel-Leș

Toate acestea au loc în Piața Ștefan cel Mare, la nr. 18, unde se află și Expoziția Centrală ZAIN 2015 – deschisă publicului de la 12:00 la 24:00 până duminică inclusiv.

• STUDIO CRAWLING: creativii Cluj Makers ne așteaptă pe toți la deschiderea oficială a spațiului unde lucrează. sâmbtătă, de la 20:00, pe str. Traian, nr. 40 www.bit.ly/Cluj-Makers-event

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare