Închide

FOTO. Parcul cu Jazz III: cifrele, muzica şi versurile

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iul. 07, 2015 1 1469


„Ce e aici? Ce se întâmplă aici?”, se dezbătea, cu voci uşor surpinse de agitaţia de weekend, într-un grup de tineri aflaţi în trecere prin Parcul Central, după o ceremonie de absolvire. „E jazz park”, s-a prins cineva şi i-a răspuns. Nu a fost chiar jazz park, dar a fost Jazz in the Park, festival aflat la a treia ediţie. Care nu a adus doar jazz şi nici nu a rămas doar în parc. Dacă ai stat pe iarbă, în hamac ori ai ales un puff adus special sau te-ai limitat la clasica bancă, dacă ai savurat un porumb fiert sau un spritz de vară (mai mult cu sifon), dacă ai tastat la maşină de scris versuri de jazz ca să primeşti bere sau ai intrat în clădirea din parc să testezi arta tinerilor de la UAD, dacă te-ai uitat la un film, în iarbă, printre luminiţe, dacă ai stat la o poveste cu vechii prieteni sau cu cei noi, pe fond muzical, dacă ai răscolit prin nimicurile de pe tarabe (nu neaparat „vintage”, cum le zicea numele), tot în parc, dacă te-ai mirat de lumea multă adunată pe mal de Someş, în Grigorescu… dacă ai făcut măcar ceva din toate astea – ai testat Jazz in the Park şi eşti unul dintre cei 50.000 care au făcut-o.

 

DSC_5021

Cifrele de final, pe muzică

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, au contabilizat organizatorii festivalului care s-a încheiat duminică. Cele mai animate zile de festival au fost sâmbătă și duminică, cu 16.000 și respectiv 17.000 de participanți, în timp ce vineri au venit în Parcul Central aproximativ 12.000 de persoane. Cele două zile de concerte și activități de pe malul Someșului au strâns 4.500 de persoane, iar la serile de jam session din Colin’s Gastro Pub au participat aproximativ o mie de persoane. Concertele susținute de Bogdan Vaida și Florin Niculescu la Opera Maghiară au totalizat 1.500 de participanți, au mai transmis organizatoriii.

Clujenii au rezonat la tema muzicală, inclusiv cu bani. Mai precis: fondul Jazz in the Park, creat sub sloganul „Ia-ți orașul în primire!”, a strâns 9.100 de euro, depășind obiectivul de 8.000 de euro propus la începutul festivalului. „Jazz-ul i-a făcut pe oameni să redescopere oraşul, să socializeze. Am vrut să fim parte a fenomenului şi să contribuim la reconstrucţie, la oraşul nou în care oamenii folosesc civilizat, dar folosesc spaţiile publice. Şi am vrut să putem zice peste ani că am pus un leuţ la schimbarea oraşului„, motivează o tânără care a plecat de la standurile Fondului cu două tricouri, în schimbul contribuţiei la viitorul jazz-ului local.

Prin Fondul Jazz in the Park vor fi finanțate proiecte culturale și tineri muzicieni. Menţionăm că înscrierile de proiecte și dosare continuă până în 20 iulie, iar regulamentele și formularele de înscriere sunt disponibile pe www.fond.jazzinthepark.ro. Vor fi finanțate cel puțin trei proiecte cu câte 9.000 de lei fiecare și se vor acorda minim trei burse de excelență de câte 2.000 de lei destinate susținerii tinerelor talente muzicale.

 

Sursa foto: Jazz in the Park

Sursa foto: Jazz in the Park

 

„ Jazz in the Park nu e numai jazz și nu e numai parc. Parcul din nume rămâne simbolul nostru, locul de unde am început și unde o să ne întoarcem mereu, dar e o metaforă pentru spațiul public și pentru toate locurile pe care le descoperim împreună la festival. Iar jazz-ul din nume se referă, așa cum am spus-o încă de la prima ediție, nu la stilul muzical, ci la ideea care stă la baza acestui stil: jazz înseamnă libertate, improvizație, descoperire, de aceea căutăm să aducem la festival muzică variată și activități complementare variate”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului. Asta şi în contextul unor voci critice care ar fi vrut ceva mai mult jazz la „jazz in the park”.

Alături de scena principală, luminată în culori, prin parc au apărut tot soiul de instalaţii: de la tradiţionalele hamace la terase improvizate în iarbă, corturi cu luminiţe şi chiar şi un proiector cu scurtmetraje, aduse în locul Daisler Print House.

 

„Nu mai râde, băi! că filmul e serios!”, atrage atenţia un spectator amicului din grupul vesel. Dar în sala de cinema din parcul central ai voie şi să râzi la un film grav…

 

DSC_5038

Muzica…

Festivalul a inclus concerte pe malul Someșului, la Colin’s, Opera Maghiară și în Parcul Central: N.O.H.A, Zoe Rahman Trio, Balako, Tango with Lions, Hilde Louise Asbjørnsen, Barabás Lőrinc Quartet, Sebastian Spanache Trio, Jazzybirds, Lucia, EYOT, Blazzaj, Koszika and The Hot Shots, Tiptil, Mice on the Run, Jazú, The Rank & Fashion și Nuages Quartet, Bogdan Vaida și Florin Niculescu. „Am reușit în acest an să aducem la Cluj jazz-iști de mare valoare precum Florin Niculescu – proaspăt Cavaler al Artelor și unul dintre cei mai importanți violoniști de jazz manouche ai lumii, Zoe Rahman – britanica laureată la Mobo, EYOT – câștigători ai Umbria Jazz Festival, Balako, Spanache Trio, Blazzaj și alți muzicieni valoroși. Am organizat prima ediție a concursului Jazz in the Park, avându-i în juriu și în echipă pe câțiva dintre cei mai importanți specialiști ai jazz-ului din țară, prilej cu care am descoperit câteva tinere trupe de viitor, cu care o să ne întâlnim pe scenă în anii care vin. De asemenea, am adus, ca de fiecare dată, câteva proiecte muzicale experiment, iar participanții le-au apreciat. Cel mai important dintre ele a fost concertul N.O.H.A., care a închis festivalul”, a completat Alin Vaida.

…şi versurile

Pe lângă concerte, festivalul a mai amestecat o serie de activități, cu ofertă nouă pentru trecătorii din parc: la Casino s-a desfășurat salonul de carte Bookfest Estival, British Council a adus în Parcul Central Reading Lounge, iar Fundația AltArt a venit cu pavilionul Future Fabulators – un oraș al viitorului și un loc de întâlnire pentru clujeni. De asemenea, Universitatea de Artă și Design a organizat The Art House – expoziții de pictură, sculptură și instalații la Clădirea UAD din Parcul Central. Aşa că lucrările studenţilor şi absolvenţilor au fost oferite, în parc, pentru cei interesaţi şi s-au lăsat descoperite, între dezamăgirea unora dintre vizitatori în legătură cu temele de şcoală, aprecierile altora, între surprizele şi analizele pentru noua generaţie de artişti ai Clujului şi „pariurile” celor de la UAD privind tinerele speranţe ale şcolii locale pe piaţa mondială.

Participanții la festival au găsit şi o zonă de joacă și un proiect de educație muzicală pentru copii – Jazz for Kids, o zonă de activități sportive pentru  familie, un spațiu dedicat educației participative, o zonă de întâlnire pentru bicicliști, cu un showroom de biciclete Pegas și Bosch eBike, o zonă de hamace și relaxare, târgul de artizanat Târguțu’ Vintage, food-court și terase. În acest an festivalul a găzduit și prima ediție a Concursului Jazz in the Park. Cele 20 de trupe tinere care au urcat pe special amenajata scenă Youth, dedicată Capitalei Europene a Tineretului, au fost evaluate de către un juriu format din Mircea Kiraly, Răzvan Metea și Pavel Pușcaș. Artista Teodora Enache a fost cea care a anunțat, de pe scena mare, câștigătorii concursului: trupa Funk’e Fetish la secțiunea Compoziție și trupa Hot Club de Cluj la secțiunea Interpretare.

Ediţie cu bani nordici

Ediția 2015 a Jazz in the Park este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechteinstein și Guvernul României, precum și de FDSC, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.  Jazz in the Park este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local  Cluj-Napoca, sub egida
şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Festivalul este organizat de Fapte. Activitatea asociaţiei a început în 2006 cu organizarea de evenimente de carieră și a continuat cu dezvoltarea mai multor evenimente culturale. Alături de Jazz in the Park, Fapte organizează Târgul de Cariere,  rețea de evenimente de carieră din România și Republica Moldova.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.