Închide

Foto. Cum arată Clujul atunci când decorezi cu Artă "pauzele" din Economie

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 20, 2014 0 656

 

„Sperăm ca ceea ce am făcut noi aici să se întâmple şi în alte locuri. Sunt în Cluj o grămadă de spaţii care stau neutilizate şi care pot găzdui astfel de evenimente, de la clădiri industriale nefolosite la patrimoniu public. Mai ales că există la Cluj o scenă artistică foarte vibrantă, care poate ar trebui să iasă mai puternic în oraş”, a transmis ca mesaj omul de afaceri Ovidiu Şandor, după ce în clădirea de birouri al cărei co-proprietar este a fost deschisă o expoziţie de artă. În ultimele luni, arta a mai ajuns însă, timid, şi prin alte spaţii din oraş, cu destinaţii de business, dar temporar neutilizate. ActualdeCluj.ro vă prezintă câteva imagini din lumea economică, „mobilată” cu artă. Temporar.

 

office cu utilaje mici

 

Începând din 12 septembrie, timp de zece zile al doilea etaj din primul corp de clădire al centrului The Office s-a transformat în galerie “pop-up” de artă. Aici, trei colecţionari, inclusiv Ovidiu Şandor, şi-au expus o parte dintre lucrările din colecţiile private. Din octombrie, spaţiul trebuie predat viitorului chiriaş, aşa că etajul de 1.800 mp intră oficial în circuitul economic pe piaţa de birouri. „Căsuţa” de lemn, realizată de meșteri din Maramureș și gândită de artistul Mircea Cantor (lucrarea „Prag resemnat”) instalată în gangul The Office rămâne aici până în mai, anul viitor.

„Au venit la Cluj oameni din afara oraşului, din Bucureşti, pentru Cluj Art Weekend. Sigur, e vorba de oameni din domeniul artei. Dar, oricum, rămâne ideea că s-ar putea dezvolta turismul, dacă se exploatează această efervescenţă culturală a oraşului, de care ar putea profita cei cu afaceri, hotelurile, restaurantele. Este o temă bună mai ales în contextul candidaturii ambelor oraşe (Cluj şi Timişoara, n.red.) pentru titlu de Capitală Culturală Europeană 2021”, a declarat pentru Actualdecluj.ro omul de afaceri timişorean, cu investiţii în ambele oraşe.

 

office cu harta

 

Vezi aici mai multe imagini cu birourile – galerii pop-up:

Ce poţi să faci într-o dimineaţă de muncă. Cu arta în birou sau la palat? Bonus: omul de afaceri – colecţionar Ovidiu Şandor despre piaţa de artă

 

Un alt exemplu de spaţiu temporat utilizat pentru evenimente şi artă vine din aceeaşi generaţie „nouă” de birouri: Liberty Technology Park, centru de afaceri lansat într-o fostă fabrică din cărămidă, păstrată şi reconvertită. Un spaţiu de 1.500 mp, pe un singur nivel, într-o fostă fabrică, transformată în centru de afaceri, a stat, liber de birouri, aproximativ trei luni, între finalizarea şantierului de renovare şi preluarea sa pentru instalarea noului chiriaş. În acest interval, aici au avut loc mai multe evenimente, iar unul dintre ele a marcat, în luna mai, ZiuaTehnologiei la Photo Romania Festival, cânt alături de zone de testare, și ateliere au fost instalate şi expoziţii de fotografii. Între timp, spaţiul a fost „închis”, fiind ocupat de birourile companiei Siemens.

 

liberty cu foto

 

Unul dintre spaţiile valoroase, dar neutilizate ale oraşului care au atras în ultimii ani mai multe evenimente şi expoziţii este fostul hotel New York – Continental. Clădirea clasată în lista monumentelor istorice aşteptă de ani de zile intervenţiile de restaurare şi renovare, fiind acum în stare avansată de degradare, dar este, chiar şi aşa, decor special pentru evenimente legate de lumea artei. Proiectul de renovare şi re-transformare a clădirii din centrul oraşului în hotel, relansat o dată cu schimbarea de anul trecut a proprietarului, a fost suspendat. Asta după ce omul de afaceri care a cumpărat anul trecut clădirea, Ioan Bene, a fost arestat, în cazul mitei de la Consiliului Judeţean.

Aşa că imobilul este folosit în continuare, temporar, pentru expoziţii şi evenimente şi devine un fel de părăginit, dar cu farmec centru cultural de ocazie.

 

Conti scenografie

 

În iunie, expoziția „Mari maeştri ai picturii româneşti”, cu peste 100 de lucrări, a fost organizată pentru prima dată la Cluj, de Casa de Licitaţii Artmark. Lucrările au fost expuse la parterul fostului Hotel Continental, care a ajuns astfel să îi primească pe Tonitza, Petrașcu, Dali și Matisse. „Există o extrem de interesantă efervescență culturală în Cluj, iar locul în care ne aflăm (fostul hotel Continental, n.red.) nu e ales întâmplător. În 1894, când s-a inaugurat hotelul New York, aici la parter era o cafenea unde se întâlneau artiști, scriitori, jurnaliști, unde se întâmplau extrem de multe lucruri. Iar lucrurile acestea nu s-au pierdut în Cluj. Şcoala de artă e foarte puternică la Cluj. Daca arta contemporană românească s-a așezat pe orbita europeană asta se datorează în foarte mare măsură Universității de Artă de la Cluj”, a explicat opţiunea pentru Conti Manuela Plăpcianu, CEO Artmark .

 

artmark la conti

 

Artiștii au ocupat fostul hotel şi cu ocazia ediției a cincea a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (17-24 august 2014) şi s-au instalat şi la nivelurile superioare ale clădirii. La etajul I au fost expuse lucrările artiștilor legate de tema Violența și Sacrul, iar la etajul II – expozițiile tinerilor artiști clujeni sau care au diverse conexiuni cu orașul. Spre deosebire de noile clădiri de birouri, Conti nu are niciun termen privind momentul în care în spaţiu se va reinstala viaţa economică.

 

oglinzi la Conti

 

Vezi un reportaj din fostul hotel, în varianta decorată de artişti:

 

FOTO/VIDEO Surprizele din palatul-ruină. Cum arată interiorul fostului hotel New York/ Continental

 

Spaţiul de tranzit de la Aeroport a fost de asemenea găsit şi folosit pentru expoziţii. Machete, planşe, fotografii şi explicaţii cu proiecte rezidenţiale, case, hoteluri, birouri, turnuri sau spaţii publice, amenajări temporare sau proiecte nerealzate, „de sertar” au fost expuse în incinta Aeroportului. Expoziţia cu lucrări prezentate în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania şi organizată de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România a fost vernisată în această vară şi poate fi vizionată în următorii doi an.

simeze aeroport

 

De asemenea, în corpul de legătură parter a fost montată o instalaţie-tunel: expoziţia “Le voyage fantastique”, realizată de Roşca Axenia Anamaria în calitate de reprezentant al Institutului Francez din Cluj-Napoca. Expoziția a fost deschisă în 24 iulie 2014 (concomitent cu deschiderea zborului Cluj – Basel Freiburg Mulhouse al companiei Wizz Air) şi şi-a rezervat spaţiul de la Aeroport până în 15 august.

 

aeroport

 

Urmează gara

Spaţii abandonate sau slab folosite dintr-un alt spaţiu de tranzit, care ar putea fi şi generator de viaţă economică, vor fi folosite pentru două zile în octombrie, la Scena Urbană. Interiorul gării vechi, gara nouă, spaţiile adiacente, zona dintre cele două clădiri cu locomotiva “neagră”, peroane, pasaje subterane, şina abandonată devin scene de evenimente luna viitoare. Aici se instalează ediţia de toamnă a Scenei Urbane, manifestare pregătită de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România. Un spectacol „My Fair Lady” și un concert al artistului elvețian Marc Aymon au fost primele evenimente anunțate, dar pentru agenda celor două zile de manifestări se mai pregătesc și alte concerte, operă, intervenții de land art, evenimente și activități dedicate celor mici, expoziții și prezentări, dar și dezbateri. Se vor prezenta de asemenea rezultatele unor analize şi propuneri conturate în cadrul unei Şcoli de Vară, cu posibile prime soluţii pentru recuperarea spaţiului Gării. (Sursa Foto: Scena Urbana)

 

gara scena

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.