Închide

FOTO. Casa „de design”: creativii din România își expun produsele la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 19, 2017 0 461

Piața Unirii, seară obișnuită de mijloc de săptămână. Fosta Casă Municipală de Cultură e împodobită în lumină roșie. Pe parchetul vechi și frumos al „casei”, litere mari, albe se înșiră prin încăperi: Passion, Love, Wild, Patience, Joy. Un lan cu aripi albe de mori de vânt, o căpiță de fân și un caiac roșu completează decorul. Decor pentru: obiecte de mobilier altfel, rochii sofisticate, bijuterii, creații grafice atârnate pe sârmă. S-a deschis expoziția centrală din cadrul festivalului de design ZAIN, care se desfășoară, de ieri, în Cluj. Dacă vreți să vedeți ce mai fac tinerii creativi din Cluj și nu numai, aici aveți ocazia să întâlniți câteva propuneri.

Expoziția din acest an adună în jur de 70 de designeri, iar evenimentul local are de data aceasta și participare din afara țării.  „Am încercat să ducem ZAIN mai departe, la a treia ediție, avem şi designeri internaţionali – a venit un designer vienez, cu lucrări de ceramică şi argint, care are o colecţie cu alt designer austriac și care lucrează cu un căldărar din Mediaş. Avem un designer francez, avem mulţi români, din toată ţara”, detaliază Georgiana Ciceo, co-fondator ZAIN. „Îmi place foarte mult! Chiar mi se pare că expoziția arată tot mai bine de la an la an, văd aici studenți sau absolvenți”, spune designerul Lucian Broscățean, cadru didactic la Universitatea de Artă şi Design şi unul dintre responsabilii de şcoala de modă de la Cluj.

Conceptul ediției 2017 de ZAIN e „am:pm”, iar obiectele de design nu mai sunt clasificate pe categorii.  „Fiecare sală e amenajată pe o stare. Am ales acest conceptul în ideea că designul e peste tot, încercăm să sărbătorim cotidianul designului. Am împărţit lucrările în funcţie de starea pe care o dă design-ul. După ce s-au încheiat selecţiile (proces realizat cu un board de curatori, n.red.), ne-am adunat cei care am făcut amenajarea să vedem ce stare ne dau aceste obiecte, să vedem ce context să construim ca să ajungem la starea finală”, explică Georgiana.

 

Sursa foto: ZAIN

 

Gazdă e fosta Casă Municipală de Cultură. „Era un spaţiu care fusese în circuitul cultural al Clujului, am vrut să îl mai aducem o dată, fiindcă nu se ştie ce utilizare va avea în viitor. Are un mare potenţial”, spune Georgiana.

 

Sursa foto: ZAIN

 

A crescut și interesul celor din afara Clujului pentru evenimentul de aici: o serie de evenimente sunt realizate în colaborare cu parteneri din București. Pe lângă Instalart, ajunge la Cluj şi Young Designers Awards sau Expo Diploma, o expoziție de la București care dezvăluie tinerele talente din mai multe domenii.

Cu ce îl ajută pe un designer prezența aici? „În primul rând, este vorba despre expunere în fața iubitorilor de design. Apoi, sunt aici evenimente unde designerii interacționează între ei. Mai sunt și formatorii de opinie, curatorii expoziției, se pot crea conexiuni, ceea ce s-a și întâmplat deja. Încă de anul trecut, au fost curatori care au remarcat anumiți designeri şi au început să colaboreze. Mai avem și un program de accelerare pentru tineri designeri – am avut trei secțiuni în acest an: design de obiect, de accesorii şi de modă, iar cei trei câştigători sunt acum în ZAIN”, menționează co-fondatoarea festivalului.

Chiar dacă evenimentele s-au înmulțit, există și componente la care s-a renunțat. De pildă, în acest an nu se mai organizează „pop-up store”-ul de unde se puteau achiziționa la ediția precedentă obiecte ale designerilor prezenți. „Nu se vând produse anul acesta, e foarte complicat, e nevoie de foarte multă promovare, un astfel de proiect cere dedicare mai profundă, iar echipa noastră e una mică. Așa că am decis să ne concentrăm pe asta deocamdată”, spune Georgiana. Bugetul de organizare e similar cu cel de anul trecut, spun cei din echipă – în jur de 20.000 de euro. „Am încercat să facem mai multe în aceleaşi fonduri”, adaugă Georgiana.

Câteva imagini din expoziția centrală:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zece “experiențe de neratat” propuse de echipa ZAIN 2017:

01 – O vizită la fosta Casă Municipală de Cultură (nu a studenților), miercuri, ora 19:00 ?

02 – Punerea în lumină a creativilor emergenți ai României, joi, ora 19:00

03 – O după-amiază cu Dragoste pe o bancă din parc, vineri, ora 18:00

04 – Fashion show-ul din locația supriză de vineri, ora 20:00

05 – Petrecerea cu creativii orașului, sâmbătă, ora 21:00

06 – Clasa O de design, duminică, ora 12:00, la Centrul de Interes

07 – Un loc la Midnight Snack, cu vin și-o poveste creativă, duminică, ora 20:00, în Piața Unirii

08 – Secretelele din spatele celor mai mari scene de festival din lume

09 – Demonstrațiile meșteșugarilor locali din fiecare zi

10 – Cafeaua din fiecare dimineață la Creative Hot Spots

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.