Închide

Fostul premier Dacian Cioloș a venit la Cluj să vorbească despre filme. Și politică. „Dacă există o așteptare pentru un lider mesianic care să spună că va rezolva problemele, pot să spun că nu asta e soluția”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 07, 2017 0 356

„Schimbarea nu „se face”, ci o facem, pornind de la noi”, a susținut la Cluj fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, venit la TIFF să dezbată după un documentar pe teme politice. Fostul premier a evitat însă să spună ferm care e direcția acestei noi „platforme” pe care a lansat-o după scurta experiență de guvernare (România 100) și dacă ea se va transforma sau nu în partid. Dacian Cioloș și fostul ministru tehnocrat al Sănătății Vlad Voiculescu au participat azi la Casa de Cultură a Studenților la o discuție moderată de jurnalistul Mihnea Măruță, unde au răspuns și câtorva întrebări din public.

O structură născută din entuziasmul „străzii”, construită cu oameni din societatea civilă, cu vorbe mari și entuziasm pe măsură, transformată în partid cu viziune „altfel”, dar slăbit de crize de conducere, schisme în interior și crize de identitate și pradă acuzațiilor opozanților că ar beneficia de finanțări ilegale. Spre marea surpriză a multora, tânărul partid ajunge a treia forță din Parlamentul țării, la doar doi ani de la fondarea partidului. Vi se pare un scenariu familiar? Este vorba, totuși, despre Podemos, partid lansat în Spania, subiect de documentar prezentat la TIFF – Politica, manual de întrebuințare/ Politica, Manual de Instrucciones, în regia lui Fernando León de Aranoa.

Asemănările dintre partidul spaniol și mișcările din România au fost punctate rapid de invitați. Asta în contextul în care fostul premier și fostul ministru, care au deținut funcții publice, dar fără să intre deocamdată în vreun partid, susțin acum platforma lansată de Cioloș – România 100. Dacian Cioloș a fost la precedentele alegeri propunerea de premier din partea a două partide – USR și PNL. „E despre niște oameni care au pornit din stradă, de la niște proteste, au construit ceva, au trecut de o etapă. Urmează alta, sigur”, spune Cioloș. „[Podemos] e un partid tânăr cu care USR are multe asemănări, au fost câteva momente din film în care m-am gândit la asta. Partidul ăsta s-a născut cumva de la nivelul ierbii. Cu o ideologie ușor diferită decât cea a partidului spaniol. Credem, nu știm exact”, a spus și Vlad Voiculescu.

Dacă în film liderul de tânăr partid ia chitara pentru „El Comandante Che Guevara” sau se fac referiri la ideile lui Marx, Cioloș a încercat să tragă linie între trecut și prezentul noilor formațiuni. „Avem reflexul să căutăm referințe în trecut ca să explicăm ceva nou și cred că dăm greș făcând asta. Ceea ce mi se pare esențial aici e intenția de a schimba lucrurile, de a face lucrurile altfel, de a le face să repornească, dincolo de orice coloratură ideologică. E o exprimare spontană a unor oameni care trec de la a protesta la o fază de construcție, în care încearcă să caute un limbaj diferit ca să exprime ceva diferit. Asta mi se pare mai important decât referințe la ideologii ale trecutului. Sunt mișcări noi care încearcă să găsească soluții la probleme ale prezentului și să se proiecteze în viitor. Inclusiv analiștii politici trebuie să facă eforturi să treacă peste reflexul acesta – de a explica cu teorii ale trecutului”, crede Cioloș. „În toamna lui 2015, oamenii spuneau că nu mai vor politiceini, că nu au încredere. Ne-am trezit la guvern fără să fim pregătiți pentru asta. Din păcate, multe partide nu au înțeles mesajul de atunci. Sub ideologie încercăm să ascundem aceleași greșeli, același mod de raportare a elitei la cetățeni”, a mai spus fostul premier.

Vlad Voiculescu a făcut referire la scurta sa experiență de guvernare, la obiceiurile și lumea pe care le-a găsit în „sistem”. „Fiind foarte nou în domeniul politicii, ceea ce continuă să mă frapeze e găunoșenia pe care am găsit-o în această lume, pare că e totul o poleială – ne uităm la ce ritmuri sunt în vogă și încercăm să facem o melodie după asta. În film apar aceste dileme despre cum ne poziționăm – suntem marxisti? Cumpără asta populația? OK. Ce facem mai departe? Știm ce vom face dacă ajungem la guvernare? Știam despre superficialitatea politicienilor înainte să ajung în acest sistem, dar credeam că măcar în instituții există ceva conținut, un plan, politici publice cu sens, ceva continuitate. Am văzut că nu există. Dacă totul e război de comunicare… Vedem inclusiv din istoria recentă a partidelor din România că e foarte greu să construiești ceva, e greu ca trei persoane să se înțeleagă asupra unui punct și să construiască ceva. E un proces extrem de dureros, trebuie să îl luăm în serios. Dacă ne concentrăm întotdeauna pe discurs, asta nu va duce nicăieri”, a subliniat Voiculescu.

Despre recent lansata Platformă România 100, fostul premier Cioloș a spus că este încă în proces de construcție – s-au înscris peste 30.000 de persoane, dintre care câteva mii au trimis CV-uri și 50-70 au început să și lucreze. Fostul premier a evitat însă să spună ferm care e direcția acestei „platforme” și dacă ea se va transforma sau nu în partid. „Obiectivul unui astfel de proiect este ca el să fie suficient de bine structurat încât oamenii să îl susțină și o echipă să îl susțină la guvernare. Dacă întrebarea este „platforma se pregătește să se transforme în partid?”, vă spun că nu știu. Nu am ajuns la această etapă”, a spus Cioloș.

„Schimbarea nu „se face”, ci o facem, pornind de la noi. Și în echipa de guvernare am avut oameni care nu se cunoșteau, oameni care poate nu mai făcuseră așa ceva, dar au fost gata să încerce. Una e să faci campanie electorală, să înveți comunicare, mesaje, să empatizezi cu așteptările oamenilor, să le spui ce vor să audă. Alta e să constuișeti un program cu care să poți să guvernezi apoi și să vii cu schimbarea pe care oamenii o așteaptă. Noi vrem să lucrăm cu o construcție care să meargă dincolo de o campanie electorală. Vrem să construim ceva care chiar să fie o altenativă, să ieșim din jocul în care îl înjuri pe celălalt și arăți ce nesustenabil e ce vrea să facă. Și să vii cu o altenativă”, a spus Cioloș.

„Dacă există o așteptare pentru un lider mesianic care să spună că va rezolva problemele, pot să spun că nu asta e soluția. Nici nu cred că asta e așteptarea. Și eu aștept o schimbare și nu doar o aștept, încerc să contribui la ea”, susține fostul premierAcesta a încercat să explice și fenomenul neparticipării la vot. „Cred că foarte mulți oameni nu participă la vot fiindcă nu se regăsesc în ceea ce se propune. Mulți sunt convinși că indiferent de vot același lucru urmează să se întâmple. Dincolo de democrația reprezentativă, e importantă democrația participativă, să găsim modalități prin care oamenii să poată să participe. Când am lansat platforma, am avut surpriza să văd că sunt destui cei care vor să se implice, să participe. Sper ca lucrurile să evolueze în România pe două direcții: cei ce nu au participat la vot sau au mers rar să se regăsească în oferta electorală și să vină la vot. Apoi, aș vrea să văd că cei care votează încolonat, cu cine spune primarul sau alt lider de opinie, își pot asuma propria lor analiză”, a spus Cioloș.

„Lumea din această sală face parte din aceeași bulă. Dacă vorbim doar între noi e clar unde merg lucrurile”, a mai sesizat Voiculescu. „Fiecare trebuie să vadă ce poate să facă și cum poate să contribuie, pe un anumit sector. Dacă mă uit la specialiștii în politici publice în sănătate, numărul celor care s-au înscris pe platforma România 100 într-o săptămână e de 10-15 ori mai mare decât a acelora care lucrează în toate instituțiile statului. Înțeleg de aici că oamenii aceștia nu au fost atrași să lucreze pentru țara lor, că vor să contribuie și au făcut un prim pas„, consideră fostul ministru. 

„Încercăm să lucrăm la platforma aceasta, fără să avem pretenția că suntem cea mai importantă mișcare sau singura care s-a născut în urma recentelor evenimente. Așa încât în 2019 – 2020 să punem pe masă ceva în care credem noi în primul rând”, a conchis Cioloș.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.