Închide

Fostul arhitect-şef pune blocuri de zece etaje pe „verdele” din cartierul lui Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 24, 2016 0 1714

Terenul de peste 1 hectar de pe o arteră intens circulată din Cluj și-a primit, la peste un an de la aprobarea noilor reguli de construire, un proiect și girul comisiei de urbanism a primăriei pe el. Parcela din Zorilor e aceeaşi care a fost obiect de conferință de presă pentru a ilustra modul în care noul Plan Urbanistic General confiscă dreptul de construire al proprietarilor clujeni făcându-le terenurile „verzi”. Acum, pe terenul de pe strada Observatorului, comisia de urbanism a primăriei a avizat un ansamblu cu blocuri cu 10 etaje, care urmează să aducă în zonă circa 300 de noi apartamente. Imobilele ar fi însă despărțite de un spațiu verde – promis primăriei, cu act de donație.

Respectivul teren de pe strada Observatorului, situat între o benzinărie și un magazin de lanţ de retail, fusese revendicat și retrocedat, iar în vechiul PUG era prevăzut preponderent ca spațiu verde. Consiliul Local a mai aprobat pe parcela de pe Observatorului fn un proiect – două construcții de spații comerciale și birouri cu 14 etaje, în iunie 2006, însă proiectul nu s-a mai materializat, având în vedere modificarea prevederilor legale care instituiau interdicția de a schimba destinația zonelor verzi pentru construire.

În momentul în care PUG-ul a intrat în consultare publică, în august 2013, consilierii locali PNL (pe atunci fără PDL) au făcut o conferință de presă în care amenințau că nu votează noile reguli de construire deoarece proiectanții confiscă dreptul de construire a unor cetățeni din oraș cărora le-au încadrat terenul ca zonă verde. Printre exemple era și acest teren de pe strada Observatorului, despre care consilierii spuneau că proiectanții l-au făcut parc sportiv, deși e lângă o arteră foarte circulată și lângă un magazin comercial și nu se pretează să faci sport sau să te recreezi într-o asemenea zonă. Șeful de proiect al noului PUG susținea la vremea respectivă că preluase reglementarea din vechiul PUG, de zonă verde, la sugestia unor puține voci care au cerut conservarea lui din punctul de vedere al interesului public. Se mai preciza însă şi că s-a ajuns la o propunere, în urma discuțiilor cu aleșii locali, care să împace pe toată lumea: construcții la stradă, în așa fel încât să rămână zone verzi care să primească dotări de cartier, cu corectarea PUG-ului în acest sens.

verde observatorului

La ședința comisiei de urbanism de astăzi a fost discutat un nou proiect propus pe respectivul teren de pe strada Observatorului, beneficiară fiind societatea Ramona&Oana Impex SRL . Deși pe teren a crescut vegetație și, fizic, proprietatea are pe ea copăcei și iarbă, pe hârtie (cartea funciară) e „curți-construcții”, deci teren construibil. Regimul său juridic a fost lămurit între timp, mai ales după ce au apărut clarificările legislative privind terenurile curți-construcții care nu mai pot fi inventariate ca spații verzi prin PUG.

Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost făcut de arhitectul Adrian Iancu care a realizat și o machetă a viitorului ansamblu imobiliar de pe strada Observatorului, pentru a-și susține propunerea de mobilare în fața comisiei de urbanism din care face parte. Pe terenul de peste 1,2 hectare s-au propus două blocuri cu câte zece etaje la stradă, despărțite de un spațiu verde de circa 3000 de metri pătrați. Viitorul ansamblu urmează să populeze zona cu circa 300 de noi apartamente. Propunerea a primit obiecții privind circulațiile și modul de asigurare a parcărilor de la arhitecți din comisie. De asemenea, primarul Emil Boc a afirmat că și-l dorea ca spațiu verde pentru cartier și oraș.

12767899_10153922540683398_1679962789_o

Potrivit arhitectului-șef al municipiului, Ligia Subțirică, proiectantul a prezentat trei variante pentru traficul la și dinspre noul ansamblu, inclusiv una cerută de arhitectul Șerban Țigănaș, membru în comisie, pentru zona de parcări. În final, PUZ-ul a fost avizat, cu mențiunea că, înainte să fie inclus pe ordinea de zi a Consiliul Local, urmează să primească avizul Serviciului de siguranța circulației al Primăriei la capitolul circulații, pe varianta optimă care să nu creeze probleme cu traficul și parcarea în viitorul ansamblu sau în vecinătățile sale. În ceea ce privește zona verde principală care deservește proiectul, aceasta a îndeplinit dorința primarului și va fi amenajată și donată primăriei, ca parc public de cartier, zonă sportivă și de joacă.

Arhitectul Adrian Iancu spune că, deocamdată, el se ocupă de procedura de avizare (PUZ-ul) și nu știe dacă va face și proiectarea viitorului ansamblu. Potrivit arhitectului, pe terenul care are peste 1 hectar sunt doi proprietari – unul cu un bloc în U (zece etaje la stradă și scăzând în trepte spre partea din spate a parcelei unde mai sunt blocuri de locuințe mai scunde), celălalt cu un bloc în trepte (zece etaje la stradă și trepte spre aceeași zonă, până la șase etaje). Cert este că între cele două blocuri este propus un spațiu verde de circa 3000 mp. „Acest spațiu verde va fi amenajat pe cheltuiala beneficiarului și transformat într-o grădină cu acces public. Ca să nu fie nicio îndoială sau dubiu, acesta va fi donat primăriei clujene”, a explicat Iancu, pentru Actualdecluj.ro.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.