Închide

Floreștiul se îneacă în propriul gunoi. Primarul zice că are soluția, dar e în mâna prefectului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 25, 2016 0 389

Comuna Florești, cea mai mare din județul Cluj, și din țară, nu mai are unde să-și depoziteze gunoiul menajer. Primarul Horia Șulea atrage atenția că aboslut toate localitățile clujene se confruntă cu această situație, diferența majoră constând în faptul că în comuna Florești trăisc aproximativ 30.000 de oameni:

„La mijlocul acestei luni, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, a fost notificat de către Salprest Rampă de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deșeurilor în rampa agentului economic amintit. Acesta a motivat suspendarea contractului prin faptul că rampa pe care o operează s-a umplut și nu mai poate primi noi transporturi. Rampa temporară ce deservește municipiul Cluj Napoca este și ea aproape de limită, așa că depozitarea deșeurilor nu ne-a fost permisă. Transportul acestor deșeuri menajere la rampe din alte județe cu autospecialele de colectare este imposibil având în vedere că aceste transporturi ar dura aproximativ 10 ore per autospecială. Problema este una acută, fiind similară la nivelul întregului județ, Clujul neavând în acest moment o rampă autorizată de depozitare a deșeurilor menajere. Comuna Florești, cu o populație înregistrată de peste 30.000 de locuitori (35-40.000 locuitori în total) are cel mai mult de suferit de pe urma acestei situații” – a transmis Șulea într-un comunicat de presă.

Soluția constră în declanșarea stării de alertă, pe raza comunei Florești, de către Insitutția Prefectului, în baza prevederilor legale ce vizează Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. Primarul Horia Șulea a precizat că i-a solicitat prefectului chiar astăzi să declarare stare de alertă, având în vedere imposibilitatea depozitării deșeurilor din Florești, într-o rampă autorizată. Contactat de Actualdecluj.ro, Șulea a menționat că dacă s-ar urma această procedură, ar avea posibilitatea să implementeze o soluție care să-i permită să tranfere deșeurile în containere speciale, pentru a le transporta mai apoi la centrul din Oradeea, pentru depozitare. „Starea de alertă ne va ajuta să aplicăm soluții; practic să tranferăm deșeurile dintr-o autspecială în alta, fără a mai avea nevoie de un întreg proces de autorizații. Asfel vom ptea transporta gunoiul la rampa de la Oradea. Am identificat locația în care putem realiza tot acest proces, mai avem nevoie doar de sprijin” – a arătat Șulea.

De asemenea, Șulea a mai precizat că operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub din Florești se mai confruntă cu un blocaj financiar din cauza datoriilor pe care Asociațiile de Proprietari – firmele de administrație – le au la operator, acestea ajungând la aproximativ 500.000 lei.

Prefectul nu a putut fi contactat, până la această oră, pentru un punct de vedere.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu