Închide

Flacăra se re-„aprinde” pentru informaticieni. Ce temă a dat iQuest arhitecților pentru terenul fostei fabrici

EconomieRecomandarea redacțieiTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 15, 2014 2 3916

Mai întâi a fost fabrică de textile. Vremurile acestea s-au dus. Apoi au venit mari planuri imobiliare (mari cât 20 de etaje). S-au dus și acestea, dar fără să mai prindă altceva decât un proiect și niște autorizații de construire rămase nefolosite. Apoi proprietatea din centrul orașului a intrat într-o perioadă de provizorat în care fabrica a fost repopulată – de meșteri și artiști, instalați temporar, pe chirii mici, într-un spațiu care altfel ar fi fost lăsat de tot în ruină. În 2014 se pare că și această etapă din viața fostei fabrici s-a terminat. Fără să mai aștepte vreun „orășel al inovăriiplantat pe dealuri, una dintre cele mai mari firme din IT-ul clujean și-a asigurat un teren de aproape 2 ha în apropiere de centru, pentru sediu propriu. Actualdecluj.ro vă prezintă cum se conturează proiectul care ar trebui să intre în șantier în 2015.

De la închiderea Flacăra (de pe str Someșului), alte mari foste platforme de producție cu suprafețe de teren bine amplasate în interiorul orașului au intrat în era Birourilor: Tricotaje Someșul a devenit The Office, Feleacul a devenit Cluj Business Center, Libertatea a devenit Liberty. Flacăra se pregătește. Se mai pregătește o dată.

1. Trecutul imobiliar.

În 2008 (în încă boom imobiliar), terenul de 18.000 mp al fostei fabrici se tranzacționase pentru aproape 1.000 de euro/mp, potrivit informaţiilor de la vremea respectivă. Societatea Flacăra se divizase, utilajele au fost preluate de producătorul de lenjerie Jolidon, iar activele imobiliare vândute unei companii străine. LBBW Immobilien, divizia imobiliară a unui grup financiar german, cumpărătorul, a ajuns la faza în care a obținut avize şi chiar autorizaţii de construire pentru o parte dintre imobilele dorite de investitori. Mai precis, nemții de la LBBW trasaseră în 2008-2009 planuri pentru un ansamblu cu funcțiuni mixte și clădiri care ajungeau, în proiect, la 20 de etaje.

Varianta de proiect 2008, semnată Albert Speer și Arhimar:

 

 

Criza imobiliară a suspendat planurile și, o vreme, fabrica a ajuns să găzduiască o serie de chiriași care și-au amenajat aici diverse ateliere.

 

2. Prezentul.

 

Citește un reportaj cu rezidenții-artiști din fosta fabrică portocalie:

 

REPORTAJ (FOTO/VIDEO) Cum a supraviețuit în criza imobiliară fosta fabrică Flacăra: ruina trăiește cu artiști și meșteri în chirie

 

3. Viitorul.

Recent achiziționată de asociații companiei de IT iQuest, fosta platformă a fabricii Flacăra e acum teren de lucru pentru proiectanți. Vechea fabrică va fi păstrată, însă în jurul ei va fi conceput un ansamblu de birouri și servicii, cu lucrări planficate în etape. 

„Proiectul va acoperi întreaga suprafață a fostei fabrici Flacăra, având influențe asupra amenajării vecinătăților și aducând noi spații cu acces pentru public în zonă. În acest moment de dezvoltare a proiectului se preconizează două etape majore, fiecare acoperind circa 50% din proiect”, a explicat pentru Actualdecluj.ro Șerban Țigănaș, unul dintre arhitecții implicați în proiect, asociat în biroul Dico și Țigănaș, președinte al Ordinului Arhitecților din România și membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Prima etapă preconizată pentru terenul de pe strada Someșului se referă la realizarea birourilor pentru IQuest, pentru proprii angajați. Cea de-a a doua etapă se va realiza după terminarea primei faze, care este acum obiectivul principal. „Tema pentru prima fază s-a dezvoltat împreună cu clientul, ținând cont de aspirațiile angajaților firmei, care au fost chemați să contribuie la definirea unui loc de muncă de cea mai bună calitate. S-a recurs la consultarea unor specialiști pentru calibrarea temei de proiect și au rezultat, pe lângă suprafețele de birouri necesare acum firmei și dezvoltării sale în viitor, mai multe funcțiuni complementare”, a explicat Țigănaș. Astfel, potrivit viziunii anunțate acum, ansamblul ar trebui să beneficieze în viitor de un spațiu public cu acces nelimitat, tranzitabil de cetățeni, în mijlocul dezvoltării, amenajat ca o „grădină de cartier”, spațiu din care va exista acces la unități de alimentație și comerț alimentar.

 

Ce vor IT-iștii: Birouri. Și grădiniță. Și parcare. Și terase

„Dotarea cea mai dorită de cei de la IQuest este destinată copiilor care vor beneficia de o grădiniță și de spații pentru after school. Acestea din urmă sunt destinate în principal angajaților, dar vor putea primi și alți copii în limita locurilor disponibile. Ansamblul va dispune și de un centru pentru gimnastică și relaxare, fitness și spa, cu acces public. Funcțiunile care vor fi amplasate în zonele superioare ale construcțiilor vor avea acces la terase exterioare cu priveliși spre centrul Clujului, care este în apropiere. Proiectul nu este destinat închirierii ca afacere, dar funcțiunile anexe și eventual o parte din excedentul prezent de birouri, până la dezvoltarea firmei IQuest, vor avea operator, deci chiriași”, a mai precizat arhitectul. „Intenționăm realizarea unui etaj parțial peste clădirea principală existentă, în care să fie centrul de fitness și spa și terasele de care vorbeam”, a completat Țigănaș. Parcajului subteran va fi însoțit de o parcare „generoasă” pentru bicicliști, care vor beneficia de vestiare pentru a se schimba în ținuta de birou și viceversa, a ținut să sublinieze Țigănaș. „Suntem în zona centrală, la 3 minute pe jos de piața Mihai Viteazul, deci de cel mai mare nod de transport în comun din oraș, ceea ce va aduce o calitate în plus accesibilității”, consideră arhitectul.

 

Flacara 2

 

Vechea fabrică rămâne în picioare

Clădirea vechii fabrici părăsite va fi păstrată și reconvertită. „Se dorește începerea lucrărilor de construcții la începutul anului 2015. Lucrările constau în demolarea unor clădiri din ansamblu care nu au potențial de regenerare. Procesul de autorizare al demolărilor este aproape de finalizare. Apoi vor fi lucrări de trasformare a clădirii principale existente în birouri, parcare subterană și extinderea cu clădiri noi, în completarea corpului care va fi modernizat. Lucrările de modernizare a corpului existent ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului, după primele aprecieri”, a menționat Țigănaș. Proiectanții nu au precizat, la această fază, care este valoarea necesară a investiției. „Costurile sunt complexe, rezultate din vechi, nou, consolidări, lucrări subterane, etc. Mai mult, pe durata primei etape de funcționare se intenționează realizarea unor terenuri de sport pe suprafața destinată etapei a doua, care vor putea fi folosite de riverani, sau alți doritori”, a spus arhitectul ales de iQuest.

Cât de înalt va fi noul ansamblu

Ca regim de înălțime, actualul proiect e departe (în etaje) de planurile din boom imobiliar trasate pentru LBBW. „În prezent clădirea principală are parter și trei etaje. Prima etapă va avea parter și patru etaje, deci un nivel mai mult peste situația prezentă, pentru a crea o cornișă care să definească silueta construcțiilor. Clădirea de locuințe realizată de Flacăra în urmă cu circa 40 de ani are un parter și un mezanin plus șapte etaje de locuit, în imediata vecinătate, și va rămâne reperul înalt al ansamblului. IQuest are în vedere contribuția la reabilitarea termică integrală a acestei clădiri de locuințe și la refacerea fațadei într-o formulă modernizată. De asemenea, se intenționează realizarea de parcaje suplimentare necesarului pentru birouri, care să deservească locuințele menționate, existente”, a mai precizat Țigănaș.

Cine e iQuest

La 15 ani de activitate, marcați anul trecut, iQest ajunsese la o cifră de afaceri anuală de aproximativ 22 de milioane de euro. Compania a trecut pragul de 500 de specialişti grupaţi în 10 centre din România şi din afara ţării. Societatea lucrează acum în trei sedii: clădirea Institut Proiect de pe strada Moților, un birou în Plopilor și în spații închiriate în apropierea Pieței Muzeului, în clădirea Domus, recent ridicată peste ruinele romane din zona străzii Deleu. Fondată în 1998, compania este condusă de co-fondatorul și CEO-ul societății, Cornelius Brody. În anul încheiat (2013), iQuest a realizat o cifră de afaceri de 83,9 milioane de lei și un profit de 14,2 milioane de lei, cu 319 salariați.

Foto: Mihai Hendea

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare