Închide

Firmele au nevoie de angajaţi de la şcolile profesionale: Clubul Francofon de Afaceri organizează „târg de meserii”

Economie by Actual de Cluj - sept. 20, 2017 0 191

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj organizează târg de meserii: companiile au nevoie de absolvenți ai învățământului profesional, tehnic și vocațional. Evenimentul are loc joi, 28 septembrie, între orele 10:00 și 18:00, în incinta Cluj Arena, la etajul 1.

Este vorba despre un eveniment anual care promovează învățământul profesional și tehnic din regiunea Clujului. Evenimentul este adresat elevilor de gimnaziu și liceu, părinților acestora, unităților de învățământ profesional și tehnic, precum și firmelor și companiilor private interesate de personal calificat, deci de absolvenții acestor școli.
Potrivit organizatorilor, tinerii își pot alege meseria potrivită după ce ”testează” mai multe pe loc, în cadrul unor ateliere experimentale, sau pot discuta direct cu angajatorii care ofera locuri de muncă în domenii tehnice, prezenți și ei la Târg, în contextul în care cluburile de afaceri organizatoare și partenere ale acestei manifestări au 275 de firme membre. Participanţii pot discuta cu experții în HR prezenți la standul de consiliere în carieră.

Organizatorii spun că ar avea mai multe obiective: mediatizarea învățământului profesional și tehnic în rândul publicului larg, indentificarea nevoilor pieței și facilitarea accesului la forţă de muncă pentru companii, dar și invers – acces la internship-uri și job-uri pentru absolvenții învățământului profesional, tehnic și vocațional. Obiectivele pe termen lung sunt revitalizarea învățământului profesional, tehnic și vocațional din România, adaptarea curriculei școlare la nevoile reale ale pieței și schimbarea mentalității, a percepției negative asociate cu învăţământul profesional – inferioritatea studiilor vocaționale, în raport cu studiile universitare).
„Pe lângă ce ne-am propus pe termen lung cu acest eveniment, schimbarea de mentalități și sisteme – ceea ce știm că va dura – avem și niște așteptări mai concrete, realizabile la nivel local, pentru început: crearea unei rețele regionale de unități de învățământ profesional și tehnic și conectarea ei la rețeaua oamenilor de afaceri din clubul nostru francez și din cele partenere – german și belgian. Din start, ar fi vorba de peste 275 de companii care ar ști de unde să își ia cu prioritate forța de muncă, calificată și cunoscută deja – firmele au ocazia să organizeze stagii de practică pe domeniile în care au lipsă de personal, apoi să cheme în internship uri elevii pe care „pun ochii”. Astfel, și procesul de recrutare se ușurează considerabil, iar „siguranța unui loc de muncă” devine o expresie cu sens atât pentru angajat, cât și pentru angajator – care îl poate oferta pe licean imediat ce termină studiile sau chiar în timpul lor, dacă este cazul, pentru un part-time job”, a declarat Bogdan Herea, preşedinte al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj este o rețea de peste 60 de firme și persoane francofone cu funcții de decizie în întreprinderi, instituții și organisme administrative din Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu