Închide

Festival în memoria lui Lucian Blaga, ajunge la a 27-a ediție, în această săptămână la Cluj. Vezi programul complet

Cultură by Actual de Cluj - mai 08, 2017 0 519

Festival longeviv la Cluj peste câteva zile, în memoria cunoscutului Lucian Blaga: a 27-a ediție a festivalului internațional care-i poartă numele are loc în 11 și 12 mai.

Festivalul se deschide joi la amiază cu o conferință susținută de Mircea Popa pe tema începuturilor publicisticii lui Blaga, un recital la care participă poeți prezenți în antologia Poeme pentru Caiete Silvane și respectiv o lansare de carte, George Vulturescu, „Orbul din Poemele luminii”.

Festivalul include și deschiderea salonului de primăvară al scriitorilor, cu pictură, grafică și fotografie, la galeriile de artă ale revistei Steaua. În plus festivalul include și o expoziție documentară cu manuscrisele unor poezii originale și traduceri din lirica universală ce i-au aparținut lui Lucian Blaga, din perioada 1950-1961.

Lucian Blaga și-a început cariera de profesor universitar în 1938, la o catedră înființată special pentru el la Universitatea din Cluj, cea de Filosofia Culturii. După zece ani, o dată cu instaurarea în țară a regimului comunist, a fost eliminat de la catedră, după care a lucrat ca bibliotecar la Biblioteca Academiei Române de la Cluj, acum Biblioteca Central Universitară, unde în 1954 a ajuns director adjunct. BCU poartă numele acestuia din 1990.

Blaga are și o casă memorială la Cluj, în cartierul Andrei Mureșanu, pe peretele căreia e montată și o plăcuță din marmură cu mesajul “în această casă a locuit între anii 1946-1961 marele scriitor și filosof Lucian Blaga”. Tot în Cluj puteți admira și statuia sa, din fața teatrului național, operă a sculptorului Romulus Ladea.

Numele lui Lucian Blaga îl poartă Biblioteca Central Universitară din Cluj și piața din fața sa, dar și teatrul național din localitate și un liceu teoretic.

A încetat din viață în 6 mai 1961 la Cluj-Napoca și a fost înmormântat în cimitirul din satul natal, Lancrăm.

____________________________________________________________________________________________________

Programul complet:

Programul ediţiei
(la sediul Filialei Cluj a USR, str. Universităţii nr. 1)

Joi, 11 mai 2017, ora 12
– Conferinţă Mircea POPA: Lucian Blaga, Publicistica începuturilor. Cu acest prilej, Mircea Popa lansează două noi cărţi: Cuibul privighetorilor. Clujul literar după Marea Unire (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2017); Ioan Miclea, Coordonatele culturii medievale. Teză de licenţă susţinută la profesorul Lucian Blaga (Editura Ecou Transilvan, 2016).
– Rondul de mai al poeţilor. Recital dedicat lui Lucian Blaga. Participă poeţi prezenţi în antologia Poeme pentru Caiete Silvane. Editura Caiete Silvane oferă volumul în dar. Moderator: Daniel Săuca.
– Lansare de carte: George Vulturescu, Orbul din Poemele luminii. Eseu, Editura Şcoala Ardeleană, 2017.

Vineri, 12 mai, ora 12
– Conferinţă Tudor CĂTINEANU: Lucian Blaga, între Metafizică şi Retorică. Cu acest prilej, se va lansa volumul Tudor Cătineanu, Deontologia opiniei între etică şi retorică (Editura Şcoala Ardeleană, 2015)
– vernisaj Salonul de primăvară al scriitorilor (pictură, grafică, fotografie), dedicat, ca în fiecare an, lui Blaga. Expoziţia va fi deschisă la Galeriile de artă ale revistei Steaua. Expun: Elena Abrudan, Ion Antoniu, Florica Bud, Doina Cetea, Ion Cristofor, Rodica Frenţiu, Flavius Lucăcel, Rodica Marian, Maria Pal, Irina Petraş, Laura Poantă, Rodica Scutaru-Milaş, Flavia Teoc.

La Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj

În contextul manifestărilor culturale prilejuite de Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, ediţia a 27-a, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj organizează o expoziţie documentară cuprinzând manuscrisele unor poezii originale şi ale unor traduceri din lirica universală aparţinând lui Lucian Blaga, din perioada 1950-1961, corespondenţa cu poetul clujean Emil Isac din perioada 1924-1935, cărţi în ediţii princeps, cărţi cu dedicaţii autografe şi fotografii aflate în fondul compartimentului Colecţii speciale, memorie şi cunoaştere locală.

____________________________________________________________________________________________________

 

Citește și:

Cum a fost Lucian Blaga profesor la Cluj. La Cluj îi poartă numele un teatru, o bibliotecă, un liceu și o piață

Nici un comentariu

Scrie un comentariu