Închide

Festival de jazz fără sponsori, în Clujul – „fabrică de evenimente”. Pe cine poți să asculți la Cluj

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 26, 2015 0 304

Clujul a devenit o fabrică de evenimente în ultimii ani, dar nu are infrastructură de producere de evenimente. Este concluzia pe care o formulează directorul unui festival care a ajuns la Cluj la a 9-a ediție, fără să fie un eveniment de masă: Transilvania Jazz Festival. Evenimentul nu are sponsori privați și este susținut din fonduri publice.

Ajuns la cea de-a 9-a ediție, Transilvania Jazz Festival reuneşte, între 2 și 4 decembrie, la Cluj, mai mulți muzicieni de jazz ai momentului, din ţară şi străinătate. În cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de evenimente muzicale asigurate de artiști români și internaționali precum Sebastian Spanache Trio, Marcian Petrescu Duo, Bodurov Trio și Paolo Profeti European Collective.

Prezența clujenilor la Transilvania Jazz Festival ne-a obligat ca în fiecare an să avem evenimente de jazz – fie aceste trei zile de festival, fie un concert special. Ediția din 2015 vine cu trei zile de concerte, cu limita pe care o pune de fiecare dată bugetul”, spune Simona Hodoș, director Transilvania Jazz Festival. „Clujul e fabrică de evenimente culturale în ultimii ani, ceea ce ne bucură, sperăm ca orașul să treacă și în următoarea etapă a procedurii și să se apropie de titlul de Capitală Culturală Europeană (pentru 2021)”, a completat Hodoș. Însă în „fabrica de evenimente” Cluj, organizatorii de festivaluri au de luptat pentru fonduri și public. E important că acest eveniment se construiește datorită parteneriatelor și a colaborărilor. Consiliul local și primăria susțin financiar acest concept, din păcate sponsori nu există. Numai parteneri”, spune Hodoș. Așa că în timp ce din alte părți se aduc exemple de genul – concerte de jazz în București sau evenimente culturale din Canada autofinanțate, la Cluj un festival de jazz nu are sponsori. Pe de altă parte, organizatoarea de festival recunoaște că nu au existat nici demersuri susținute de strângere de fonduri din zona privată pentru acest eveniment. „Criza economică din 2008 a blocat lucrurile, a schimbat strategiile și a redus bugetele. Cred că învățăm din mers, trebuie să ne adaptăm. Nu au existat sponsori nici în 2014, nici în 2015. Acesta nu e un eveniment de masă, de stradă. E probabil și această mentalitate – lumea a văzut că lucrurile merg înainte, așa că de ce să se implice? Am făcut demersuri (spre sponsori, n.red.) până la un moment dat. Noi mergem spre parteneri acum. Nu am reușit să avem niciun fundraiser care să se ocupe de asta. Pentru viitor, ne vom adapta contextului, asta vom încerca să facem”, spune Hodoș.

În Cluj există public de jazz și s-au dezvoltat și alte evenimente care încep să aibă continuitate. Noi oricum nu mergem agresiv la sponsori, fiindcă apoi se și creează anumite obligații față de ei, ți se poate impune un anumit artist sau o trupă”, a explicat directorul de festival. Cât despre așteptările pentru actuala ediție, organizatorii estimează să ajungă la 500-1.000 de spectatori. „La prima ediție, sala de 1.200 de locuri de la Opera Română a fost plină. De la asta am pornit. Dar lucrurile se mai diluează în timp, au apărut multe evenimente, Clujul evoluează foarte mult din punct de vedere cultural. Dar dacă orașul vrea să fie Capitală Culturală Europeană, mai e de lucru – ceea ce lipsește aici e infrastructura la nivelul producerii de evenimente. Noi de exemplu facem spectacole la Casa de Cultură, biletele trebuie să le vindem prin terți, iar pentru câte un eveniment mergem la partenerii de la ceainărie. Nu există o structură, una agregată – noi facem un concert, alții fac un alt eveniment”, amintește Hodoș. Festivalul de jazz este organizat în acest an cu un buget, susținut din fonduri publice, de 60.000 de lei.

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la birourile Diesel Events, Piața Unirii nr 10, și de la Casa de Cultură a Studenților, înaintea fiecărui concert, începând din 19 noiembrie 2015. Prețul unui bilet este de 20 de lei (15 lei cu reducere pentru studenti, elevi, pensionari).

 

Ce puteți vedea la Transilvania Jazz Festival în 2015.

Din agenda organizatorilor:

Sebastian Spanache Trio va deschide ediția din acest an, prin concertul programat în 2 decembrie (miercuri), ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților. Sebastian Spanache Trio are o activitate concertistică intensă, atât naţională cât şi internaţională, în ultimii ani împărţind scena cu artişti de talie mondială, cum ar fi Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet sau Robert Mitchell’s Panacea. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial, Humanized”, în 2013, şi „A Pasha’s Abstinence”, în 2014, cel din urmă fiind premiat ca „Cel mai bun album” la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete 2014. Sebastian Spanache Trio a luat naștere în a doua jumătate a anului 2011 la Timișoara și este format din Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Sánta (contrabass, chitară bas) și Radu Pieloiu (tobe, percuție).

 

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 3 decembrie (joi), publicul va avea parte de un adevărat regal de blues acustic, cântat doar cu chitara acustică, muzicuță acustică și voce de STORYTELLERS Acoustic Blues, în cadrul concertului „Povestitorii – muzicuța și chitara în tradiția adevărată a bluesului acustic”

Marcian Petrescu este singurul muzician de blues care a reușit performanța de a avea ca invitați pe albumele sale solo pe doi dintre cei mai importanți muzicutiști de blues ai momentului, ambii laureați cu Premiul Grammy – Sugar Blue și Charlie Musselwhite, propune un proiect extrem de proaspăt și de spectaculos, împreună cu unul dintre cei mai talentați și virtuoși chitariști din România în acest moment – Florin Giuglea. Colaborarea dintre cei doi a început încă din 2006, până acum concertând în peste 30 de orașe.
STORYTELLERS 

 


Bodurov Trio, condus de pianistul si compozitorul bulgar Dimitar Bodurov va concerta tot în seara de 3 decembrie (joi), în cadrul Transilvania Jazz Festival. Fascinația lui Bodurov pentru folclorul bulgar a evoluat într-un stil unic și a se poate regăsi în albumul lor „The Resumption Suite” din 2004. Trio-ul a mai susținut turnee și în Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria și Bulgaria.

Bodurov Trio

În ultima seară a festivalului, pe 4 decembrie (vineri), publicul clujean îi va putea asculta pe Paolo Profeti European Collective. Un ansamblu compus din 6 muzicieni de excepție, Paolo Profeti European Collective , condus de compozitorul Paolo Profeti, aduce împreună o secţie ritmică bine consolidată, formată din unii dintre cei mai apreciaţi muzicieni italieni, care lucrează deja împreună de mai mulţi ani (Davide Incorvaia, Cristiano Da Ros şi Alessandro Rossi) şi doi excepţionali muzicieni români: chitaristul Sorin Romanescu şi trombonistul Florian Radu. Inspirat atât din matricea post Bop, cât şi din muzica mediteraneană şi contemporană europeană, albumul Waiting for Bucharest” care stă la baza concertului de la Cluj, este produs de casa de discuri Fiver House Records și cuprinde compoziţii, inspirate din experienţa directă a compozitorului Paolo Profeti de tranziţie între Italia şi România.

Pe lângă concerte, în cadrul ediției din acest an a Transilvania Jazz Festival va avea loc și o dublă lansare de carte a cunoscutului muzicolog, jurnalist, comentator-promotor de jazz Alexandru Şipa.

Jazz Cocktail reprezintă o compilaţie de texte și documente (autografe şi poze preţioase) cu muzicieni cunoscuţi din ţară şi străinătate iar volumul „Teme de jazz – compozitori români”, alcătuit şi îngrijit de Alexandru Şipa cuprinde 87 de piese semnate de 17 dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni români de jazz.

Transilvania Jazz Festival este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj Napoca.

Proiectul susține candidatura orașului Cluj Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare