Închide

Festival de Film Kazah la Cluj: cinci proiecţii gratuite, la Cinema Victoria

CulturăFestivalFilm by Actual de Cluj - nov. 21, 2017 0 730

Organizatorii unui festival de film cheamă publicul clujean să descopere „o cinematografie tânără, dar care a fost foarte bine primită în festivaluri în ultimii ani”. Este vorba despre Festivalului de Film Kazah, care are loc la Cluj în această săptămână. Acesta se desfășoară între 23 și 25 noiembrie, la Cinema Victoria. Programul include cinci proiecții cinematografice produse de regizori kazahi, iar accesul este gratuit.

Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de parteneriat Româno-Kazah, inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca, respectiv semnarea unui protocol de colaborare între orașul Cluj-Napoca și Karaganda, orașul în care se află cea mai mare comunitate de români din Kazahstan. Cu această ocazie vine la Cluj şi Ambasadorului Republicii Kazahstan în România, Daulet Batrashev, care va participa la întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor publice, oameni de cultură și investitori din mediul de afaceri clujean.i.

 

Filmele din program, anunţate de organizatori:

Joi, 23 noiembrie, ora 18.30Așa s-au aliniat astrele (2016)

REGIZOR: Sergey Snezhkin

SCENARIȘTI: Smagul Yelubai, Timur Zhaksylykov, Rustem Abdrashev

ACTORI: Berik Aitzhanov, Hugh Fraser, Altynai Nogerbek, Igor Ugolnikov, Sergey Garmash, Daria Moroz, Aleksei Guskov, Karlygash Muhametzhanova

DURATA: 90 minute

REZUMAT FILM: Scriitorul englez Jeremy Wilson doreşte o întâlnire cu primul preşedinte al Kazahstanului,Nursultan Nazarbayev, pentru a-i scrie biografa. Totuşi, un interviu programat se transformă într-o lungă şi captivantă călătorie a jurnalistului şi a şefului de stat prin istoria tânărului stat independent. Preşedintele şi jurnalistul se mută din zona de stepă în cea a munţilor acoperiţi de zăpadă, dintr-un zgârie-nori într-o iurtă, din 2015 în 1950, 1989, 1982 şi 1991. Fiecare loc de pe harta ţării este o pagină din biografa preşedintelu. Jurnalistul devine martor şi participant la evenimentele rememorate de Nursultan Nazarbayev.

Vineri, 24 noiembrie, ora 18.00 – Khanatul kazah: Sabia cu diamante (2017)

Invitat special: actrița Ingkar Abdirash.

REGIZOR:Rustem Abdrashev

SCENARIȘTI:Smagul Yelubai, Timur Zhaksylykov,Rustem Abdrashev

ACTORI:Doskhan Zholzhaksynov, Kayrat Kemalov, Erkebulan Daiyrov, Isbek Abdilmazhinov, Ayan

Otepbergen, Meirgat Amangeldin, Niyaz Shaisultanov,Niyaz Shaisultanov

DURATA:140 min

REZUMAT FILM:Secolul al XV-lea e.n. descendenți ai marelui Genghis Khan – ”Întemeietorul”- și-au creat statul național și au zdrobit alte state în vastele teritorii din Eurasia ce s-au întins pe sute de ani. Unul din ei,legendarul Abu’l, Khayr Shaybani, ajunge la putere prin uzurpare în Hoarda Albă. Doi sultani, legitimi moștenitori ai tronului, Kerey și Janybek Khan, fac un apel urgent către unele triburi nomade pentru părăsirea crudului tiran. În speranța găsirii libertății și a unei vieți mai bune,nomazii decid să îi urmeze pe sultani, și la scurt timp întâmpină bătălii sângeroase, încercări grele,amărăciunea pierderilor,dar și bucuriile victoriei. Cu astfel de sacrifcii ia naștere o nouă națiune în Marea Stepă, kazahii, și un nou stat – Khanatul kazah – apare pe harta lumii. Istoria nașterii unei națiuni libere este prezentată în această drama epică.

Vineri, 24, noiembrie, ora 20.30– Darul pentru Stalin (2008)

REGIZOR: Rustem Abdrashev

SCENARIST: Pavel Finn

ACTORI:Nurjuman Ikhtimbayev, Dalen Shintemirov, Yekaterina Rednikova, Bakhtiar Khoja

DURATA:97 minute

REZUMAT FILM:Acţiunea filmului are loc în 1949 şi prezintă povestea unui băiat evreu în vârstă de 8 ani, care este deportat în Kazahstan împreună cu bunicul său. După moartea bunicului, şi doar printr-o coincidenţă, Sasha este salvat de bătrânul Kasym, muncitor la căile ferate. Bărbatul îl ajută pe Sasha să-şi refacă forţele, îi dă un alt nume şi se mută împreună cu acesta într-un sat prăfuit de la marginea stepelor Kazahstanului.

După ce citeşte într-un ziar un articol despre un concurs la nivel naţional privind cadoul perfect pentru ziua lui Iosif Stalin, Sasha decide să participe, în speranţa de a-l vedea pe Stalin şi a-i cere permisiunea să-şi vadă din nou părinţii. Ce nu ştie el, însă, este că aceştia nu mai sunt în viaţă.

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 18.00 – Nomad (2005)

REGIZORI: Sergei Bodrov JR, Ivan Passer

ACTORI:Jay Hernandez, Dilnaz Akhmadieva, Kuno Becker, Azis Beyshinaliev, Mark Dacascos, Archie Kao, Jason Scott Lee, Ayan Yesmagambetova, Tungyshbay Jamanqulov, Doskhan Joljaqsynov, Yerik Joljaqsynov.

DURATA:112 minute

REZUMAT FILM:Filmul Nomad descrie o epopee istoricăstabilităîn secolul al XVIII-lea in Kazahstan, cand poporul este divizat în numeroase triburi nomade care străbat imensele întinderi ale ţării. Dar pacea este fragile şi un inamic comun ameninţă sădistrugătoate aceste triburi. O veche profeţie prevestind naşterea unui copil, Mansur, descendentul curajosului Gingis-Han, reuneşte clanurile. Inamicul aflăde existenţa acestui copil şi vrea să-l ucidă. Filmul Nomad a devenit realitate din dorinţa preşedintelui kazahstanez, Noursoultan Nazarbaïev, a cărui intenţie a fost contracararea efectului negativ al filmului Borat. Compozitorul Carlo Siliotto a fost nominalizat la Globurile de Aur 2007 pentru coloana sonorăa filmului.

 

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 20.00 – Bătrânul (2012).

REGIZOR: Ermek Tursunov

SCENARIU: Ermek Tursunov

ACTORI:Erbolat Toguzakov, Orynbek Moldahan, Isbek Abilmazhinov, Ondasyn Besikbasov, Erzhan Basikbasov

DURATA: 102 min

REZUMAT FILM:Bătrânul este o interpretare kazahă captivantă a romanului lui Ernest Hemingway Bătrânul şi marea. Personajul principal al filmului este un păstor bătrân care trăieşte cu fiica şi nepotul său într‑unsat îndepărtat de la marginea stepei kazahe. Bătrânul – un avid suporter al fotbalului, care îşi numeşte oile după jucători de fotbal celebri, precum Maradona – are o relaţie oarecum încordată cu nepotul său, care este dezinteresat de obiceiurile vechi şi tradiţii. Dar situaţia se schimbă atunci când bătrânul păstor este prins de o furtună de zăpadă şi trebuie să lupte pentru supravieţuirea sa împotriva unei haite de lupi, însetaţi de sânge şi înfuriaţi de atacurile vânătorilor din împrejurimi.

Intrarea la proiecţii este liberă.

Partenerii oficiali ai acestui Festival de Film sunt: EnergoBit, Fundația Polaris, Transilvania Healing Centre, Oxygen Mall & Residence, Soare’n Maramureș, Sophia Residence.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu