Închide

Feneșan, Asociația Patronilor și Meseriașilor: sunt peste 1000 de reglementări de care întreprinzătorii trebuie să țină cont, sunt proceduri aberante

EconomieTop News by Actual de Cluj - mart. 22, 2017 0 743

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor, Augustin Feneșan, tună și fulgeră împotriva suprareglementărilor la care au ajuns să fie supuse întreprinderile în România și spune că acestea numără nu mai puțin de o mie, problemă spinoasă în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, cu cel mult trei angajați, cum sunt majoritatea în Cluj.

„Toți au câte o structură mai mult sau mia puțin stufoasă de măsuri, reglementări și sancțiuni”, spune el. „S-a încetățenit o practică în ultimii ani prin care se stabilesc niște proceduri absolut aberante, și se miră cei de la ITM că pierd procesele. Adică pentru faptul că pe o priză nu scrie 220 volți – și toată lumea știe că e o priză de curent și nu pui mâna pe ea – amendă de 50 de milioane, în condițiile în care capitalul social e de 200 de lei. Și se duc în instanță, și instanța constată disproporționată amenda față de abaterea firmei respective. Pui efectiv frână”.

Feneșan spune că activitatea economică din Cluj-Napoca „e blocată în proporție de 60%” din cauza neconcordanțelor destinației spațiului în cartea funciară. „Cartea funciară e o formă de publicitate imobiliară, să fie clar. Nu e o formă care stabilește ce destinație are spațiul respectiv. Dacă eu spun că e spațiu de locuit și oricine poate verifica, trebuie să mă creadă, să fie de acord că e spațiu de locuit. Dacă eu spun că e de manichiură sau pedichiură și plătesc impozit diferit față de cel rezidențial, trebuie să fie de acord, nu să ia extrasul de carte funciară, ducem lucrurile la un nivel absurd care înseamnă piedici la cel care poate să aducă bani la bugetul statului. Sunt tot felul de aberații”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu