Închide

Fără second-hand-uri, case de amanet și săli de jocuri în centrul istoric din Oradea. Se poate și la Cluj?

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 17, 2017 1 1337

Oradea vrea să-și revitalizeze centrul istoric, de la fațade, la magazinele care funcționează în această zonă prin supraimpozitare și orar de funcționare minim obligatoriu.

Nu se mai doresc spații comerciale fără activitate dar nici ca în cele existente să funcționeze second-hand-uri, case de amanet, săli de jori de noroc sau spălătorii auto. Măsurile urmează să fie luate etapizat, până în 2020 și acum sunt în dezbatere publică.

Specialiști și arhitecți spun deja că, în ceea ce privește centrul istoric, Oradea a depășit Clujul. De exemplu, urbanistul Vasile Mitrea remarca faptul că primarul de acolo a înțeles foarte bine să folosească resursele intelectuale în favoarea dezvoltării orașului și deja s-au început multe proiecte ambițioase pentru centrul istoric de acolo. În schimb, în Cluj, încă se fac pași haotici și timizi, iar măsurile recente pe care Oradea vrea să le testeze sunt privite sceptic de oficialii de la Primărie.

În Cluj-Napoca unde există aceeași problemă cu atractivitatea centrului istoric, s-au încercat diferite măsuri până acum, însă nu s-a adoptat o strategie centralizată.

În trecut s-a dorit un Plan Urbanistic Zonal pentru centrul istoric, însă acesta nu s-a mai materializat. Ideea a fost abandonată, mai ales că a existat un litigiu în instanță cu proiectantul contractat. Fostul arhitect-șef al Primăriei spunea că PUG-ul are regulament pe centru care ține foarte bine locul unui PUZ pe centrul istoric.

Așa că, în centrul istoic s-au luat măsuri punctuale. Exista un program (asumat prin HCL) pentru ca în spațiile neîntreținute să fie afișate imagini cu Clujul vechi însă măsurile nu se respectă, se mai dau sancțiuni, dar există zeci de spații neocupate și dezolante în centru.

Anul acesta s-a pornit și programul de refațadizare în centru cu supraimpozitarea clădirilor cu fațade degradate, însă Primăria are zeci de procese cu proprietarii nemulțumiți și prea puține fațade renovate.

Încă în centrul orașului nu există, de exemplu, măsuri ferme pentru ca firmele de pe clădiri să aibă aceeași coloristică, nici pentru fațadele clădirilor nu există exigențe de acest fel. Încă se pun la greu termopane pe clădirie istorice din centru, se pornesc procese care duc nicăieri, iar termopanele rămân.

În schimb, Oradea studiază impunerea unor măsuri pentru stimularea proprietarilor din centrul istoric pentru a-și schimba profilul de activitate pentru a crește atractivitatea acestei zone. Printre altele, primarul Ilie Bolojan a anunțat că se dorește supraimpozitarea cu 50% a impozitului pe clădirile şi terenurile aferente spaţiilor comerciale în care se desfăşoară următoarele activităţi economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service sau spălătorii auto.

„E greu cu magazine second-hand, cu case de amanet sau jocuri de noroc să ai o mare atractivitate a centrului. Dorim să acţionăm asupra acestora şi să-i stimulăm să-şi schimbe profilul de activitate sau să-l adapteze la un centru care este viu, prietenos cu oamenii şi în care aceştia să aibă ce face, inclusiv în weekend”, declara recent primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferințe de presă.

Despre ambițiile lui Bolojan în ceea ce privește supraimpozitarea spațiilor care găzduiesc second-hand-uri, săli de jocuri sau case de amanet, viceprimarul din Cluj, Dan Tarcea, crede că au șanse mici să fie puse în practică. „Este o măsură anticoncurențială și cred că poate fi anulată în instanță. Eu imi doresc eliminarea acestor activități din zona centrală, însă trebuie găsite niște pârghii legale care să stea în picioare. Vom studia și noi propunerea, dar deocamdată este doar o ideea la Oradea”, a declarat Tarcea.

Măsurile propuse la Oradea în vederea stimulării activităţi economice în centrul istoric:

1. Orar minim obligatoriu de funcţionare pentru activităţile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile cuprinse în zona centrală, în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, intervalul orar 10-21, iar în perioada 16 octombrie – 14 aprilie, intervalul orar 10-19. Aria de aplicare vizează zona centrală, reprezentată de str. Republicii (de la Magazinul Crişul la str. Iosif Vulcan), Piaţa Ferdinand, str. Moscovei (tronsonul adiacent Pieţei Ferdinand), Piaţa Unirii, str. V. Alecsandri, str. Independenţei.

2. Majorarea cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din zona centrală în care nu se desfăşoară activităţi economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an. Aria de aplicare vizează zona centrală.

3. Supraimpozitarea cu 50% a impozitului pe clădirile şi terenurile aferente spaţiilor comerciale în care se desfăşoară următoarea activităţi economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service sau spălătorii auto. Aria de aplicare vizează atât ansamblul urban „Centrul istoric Oradea”, cât şi principalele artere ale municipiului – Bdul Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Mareşal Alex. Averescu, D. Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, T. Vladimirescu.

Cea mai mare parte a acestor măsuri urmează să fie aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar celelalte etapizat, până în 2020.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare