Închide

Fără Comedy Cluj în această toamnă. Festivalul şi-a schimbat managementul şi ia pauză un an

ActualitateCulturăTop News by Kristina Reştea - Aug 21, 2017 0 423

Festivalul de Film Comedy Cluj şi-a schimbat conducerea şi ia o pauză în 2017. Acesta a fost organizat până anul trecut de omul de afaceri Sorin Dan şi de fiul acestuia, Horaţiu Dan, director de festival, dar de câteva luni noul responsabil de eveniment este Vlad Gliga, cel care a pus bazele TEDxEroilor la Cluj. Tânărul a fost coordonator de voluntari la TIFF, în urmă cu câţiva ani, şi a fost implicat chiar în primele ediţii în organizarea Comedy. Noua echipă susţine că este vorba doar despre o amânare a ediţiei, nu despre renunţarea la acest festival.

„Din păcate, toamna aceasta va fi una cu mai puține zâmbete decât v-am obișnuit până acum. Cea de-a IX-a ediție a Comedy Cluj se amână pe anul 2018. Am luat această decizie pentru a ne putea asigura că începând cu anul 2018, împreună cu voi, vom explora comedia și multitudinea de moduri în care aceasta se manifestă”, au anunţat organizatorii.

Recent, managementul festivalului s-a schimbat, iar noua conducere a decis amânarea ediției cu numărul IX „pentru a demara cu succes implementarea unei noi strategii pe termen lung”, au precizat noii responsabili de festival. “Am decis să amânăm ediția din acest an pentru a defini o viziune și o strategie pe termen lung care presupune diversificarea și creșterea festivalului. Vom reveni în 2018 cu surprize și evenimente care explorează comedia din mai multe puncte de vedere și prin diferite forme de artă sau exprimare”, a declarat Vlad Gliga.

Horaţiu şi Sorin Dan s-au retras din festival. „Eu şi echipa mea am preluat organizarea. Eu am fost implicat în festival la prima şi a doua ediţie, iar apoi am plecat din ţară o perioadă. Deci am văzut festivalul de la început, iar apoi cum a crescut. Împreuna cu echipa suntem fani ai festivalului şi credem că are potenţial să fie un eveniment de referinţă în oraş„, a adăugat Vlad Gliga pentru Actualdecluj.ro. O parte din echipa Comedy din anii trecuţi va fi în continuare implicată în organizarea evenimentului, inclusiv Bogdan Besliu, directorul artistic al festivalului.

De-a lungul celor opt ediții desfășurate, Comedy Cluj a proiectat peste 950 de filme de comedie, iar la ediția din 2015 s-au introdus primele spectacole de teatru de comedie. În viitor festivalul va continua diversificarea evenimentelor conexe care pun publicul în fața altor forme de comedie, spun organizatorii. Pentru ediția a IX-a, care va avea loc în 2018, organizatorii promit că spectatorii vor avea parte de „o experiență care îi va îndemna să exploreze comedia”.

La ediţia din 2016 – a 8-a, programul a inclus 150 de filme, iar bugetul festivalului a fost de 250.000 de euro, mai mic decât anul precedent, conform echipei de festival.
De altfel, potrivit informaţiilor din piaţă, unul dintre motivele care au determinat retragerea fostului proprietar de hotel din organizarea festivalului ţine şi de dificultăţile în ceea ce priveşte pregătirea financiară a unui astfel de eveniment. În acest an, Comedy Cluj nu s-a numărat printre evenimentele care să solicite fonduri publice de la primărie, deşi anunţul privind pauza până în 2018 a fost făcut doar acum. La fel ca alte evenimente, şi Comedy Cluj a fost pus în dificultate de decizia Curţii de Conturi, care a penalizat primăria că susține cu fonduri publice manifestări pentru care organizatorii vând bilete. Curtea de Conturi a „taxat” ca nelegală acordarea de finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii care desfăşoară activităţi care au generat profit. Primarul Emil Boc a spus că respectiva decizie a Curții nu face decât să îngroape cultura clujeană, ceea ce este inadmisibil într-un oraș precum Clujul. Așa că administrația locală a atacat în instanță respectivul raport al Curții de Conturi și până la o decizie definitivă a anunțat că va susține ca și până acum manifestările culturale importante ale Clujului.

Până la o nouă ediţie, vă amintim cum a fost anul trectut:

A început Comedy Cluj – ediţia “exotică”

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu