Închide

Expoziție retrospectivă Carol Pleșa la Muzeul de Artă

Cultură by Actual de Cluj - aug. 29, 2016 0 278

Expoziție retrospectivă a unui artist născut în 1911, e vernisată miercuri la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

E vorba de expoziție retrospectivă „Arta și Antroposofia” a artistului Carol Pleșa (1911–2006), ce va fi deschisă în 31 august și poate fi vizitată timp de aproape o lună, până în 25 septembrie.

În acest an se împlinesc 105 de ani de la nașterea artistului și un deceniu de la moartea sa, ocazie cu care această expoziție se concentrează asupra anilor de formare a artistului. Creația sa include sculptură, pictură și artă decorativă, iar expoziția cuprinde cu precădere piese de sculptură, completate de câteva tablouri.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri 31 august la ora 18 în sălile de expoziții temporare de la parterul muzeului.

Anul 1928 a marcat două întâmplări determinante din viața lui Carol Pleșa (1911, Alba Iulia – 2006, Cluj-Napoca): familia lui s-a mutat la Cluj, unde urma să trăiască majoritatea vieții sale, și unde, în anul respectiv, a fost fondată „Societatea Antroposofică din România”, care din 1930 a publicat revista ştiinţelor pozitive şi oculte întitulată „Scafandrierul Naturei şi al Lumilor Spirituale. Antroposofie”. Pe parcursul anilor de formare (între 1928–1943), tânărul Pleșa a fost influențat de cercetările din domeniul antropozofiei și ale artei orientale, și totodată de unele abordări spiritualiste pe care le-a cunoscut prin Mircea Eliade și prin profesorul de istoria artei, Felvinczi Takács Zoltán. În același timp, s-a legat strâns de sculptura umanistă practicată de meșterul său din București, Corneliu Medrea, în al cărui atelier a lucrat până în 1940. Arta lui din anii 1930–1940 a fost determinată de aceste idei, dar după instaurarea comunismului – care interzicea antropozofia și alte curente spirituale sau filosofice asemănătoare – s-a îndepărtat de ele. Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca propune să prezinte acest interval scurt din creația lui Pleșa, un episod neglijat de istoria artei, dar deosebit de important și interesant – cel puțin aceasta susțin reprezentanții Muzeului de Artă. A mai avut expoziții retrospective – una în 2011 la galeria Artexpert și alte două în 1999 și 1988.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu