Închide

Expoziție de porțelanuri la Muzeul de Artă, cu două piese de rezistență

Cultură by Actual de Cluj - aug. 10, 2015 0 495

Bustul din porțelan al împăratului Franz Joszef și a soției sale Elisabeta „Sisi” de Bavaria pot fi admirate de sâmbătă într-o expoziție la Muzeul de Artă din Cluj, cu ocazia Zilelor Maghiare.

Expoziția „Patrimoniul cultural european: Herend” va fi vernisată sâmbătă seara la ora 18 și poate fi vizitată până în 30 august.

O scurtă istorie a Manufacturii de Porţelan din Herend

Manufactura tradiţională, situată în micul orăşel Herend din munţii Bakony, în vecinătatea celui mai mare lac din Europa Centrală, Balaton, se bucură de o istorie îndelungată, prosperă, de aproape două veacuri. În secolul al XIX-lea, deţinerea obiectelor de porţelan era considerată un apanaj exclusiv al aristocraţiei. Fineţea şi preţiozitatea porţelanului chinezesc, pătruns în Europa graţie importantei rute comerciale cunoscute sub denumirea de „Drumul mătăsii”, a exercitat o atracţie deosebită asupra lui Mór Fischer, diriguitorul de la acea vreme a manufacturii artizanale din Herend, care, înzestrat cu fler artistic, a reuşit să reproducă cu minuţiozitate calitatea inconfundabilă a rafinatelor „produse” de import. Sub conducerea sa, mica făbricuţă, fondată în 1826 de Stingl Vince, a continuat să prospere. Mai mult decât atât, în 1842, chiar şi Kossuth Lajos a apreciat porţelanul fabricat la Herend, iar succesul internaţional nu s-a lăsat mult timp aşteptat: la prima expoziţie mondială organizată la Londra, modelele cu bujori fermecători şi fluturi jucăuşi s-au bucurat de admiraţie şi apreciere din partea Reginei Victoria, aceasta comandând realizarea unui set amplu de piese de porţelan, decorate cu ornamentele respective.

În amintirea acestui eveniment, a fost elaborat cel mai aclamat model ornamental al manufacturii din Herend, „Victoria”, care figurează şi în cadrul expoziţiei găzduite de Muzeul de Artă Cluj-Napoca. De atunci şi până în zilele noastre, porţelanul fabricat la Herend a făcut deliciul capetelor încoronate, care şi-au manifestat respectul şi preţuirea faţă de farmecul „muncii” inimitabile, somptuoase. De la prima atingere a materiilor prime până la ultimele linii de pensulă, naşterea şi decorarea porţelanului din Herend este o sărbătoare specială a artei, a „artizanatului” omului creativ. Astăzi – în posesia a 189 ani de istorie şi cunoştinţe – manufactura poate produce deja 16.000 de forme diferite şi aproximativ 4.000 de motive ornamentale, a căror combinaţie liberă poate determina infinite variante.
Krámlik Attila e curatorul expoziției și explică ce vrea să prezinte prin aceasta: „în cadrul expoziţiei noastre, am încercat să oferim o imagine de ansamblu sugestivă asupra tehnicilor şi a tehnologiilor specifice artei prelucrării porţelanului la Herend, cu ilustrarea uimitoarei lor palete de materializări”, spune el. „Căutăm cu obstinaţie să evidenţiem marea diversitate a produselor de porţelan fabricate aici. Vă aşteaptă o extravaganţă de formă şi decor. Pe lângă cele mai cunoscute elemente formale şi decorative care conferă particularitate modelelor apărute la Herend, vă aducem în atenţie şi alte „comori” cu care ne mândrim, şi anume piese de bravură, obiecte profesionale de prestigiu, care fac demonstraţia unei virtuozităţi tehnice deosebite. Parte a patrimoniului cultural-ştiinţific maghiar şi a patrimoniului cultural european, porţelanul produs la Herend s-a consacrat în timp ca un dat imuabil, ca o creaţie culturală de o inestimabilă valoare”.

În cadrul expoziției ce va fi vernisată sâmbătă seara Muzeul de Artă Cluj-Napoca expune, în premieră, din fondurile patrimoniale proprii, două piese referenţiale pentru conceptul curatorial al expoziţiei, e vorba de bustul împăratului Franz Josef I al Austriei, rege al Ungariei şi al Boemiei, alături de cel al soţiei sale, Elisabeta de Bavaria, cunoscută mai ales sub numele de „Sisi”. Personalitatea istorică impunătoare a celor două figuri ilustre poate fi asociată şi cu motivul Gödöllő, ornamentul popular al porţelanului produs la Herend. Castelul din Gödöllő (primit în dar cu ocazia încoronării), a fost reşedinţa de odihnă a cuplului regal, iar motivul ornamental denumit după acest castel – în concordanţă cu amenajarea acestuia –, a decorat iniţial setul de porţelan pe care Franz Josef I al Austriei l-a dăruit reginei Elisabeta.

Cu prilejul inaugurării oficiale a expoziţiei, istoricul de artă Murádin Jenő va susţine o scurtă prezentare despre filiala clujeană a Manufacturii de Porţelan din Herend, fondată la sfârşitul secolului al XIX-lea, respectiv despre activitatea desfăşurată în acest oraş de Farkasházy Fischer Vilmos (1839-1921). În chip sugestiv, materialul expoziţional este completat cu obiecte de porţelan fabricate în filiala clujeană a renumitei manufacturi, a căror datare se încadrează între sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare