Închide

Exemple pentru Cluj: o agenţie de turism face top de oraşe europene prietenoase cu bicicliştii

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 14, 2017 0 315

Un oraş cu 800.000 de biciclete, un altul unde o treime dintre locuitorii oraşului circulă aşa, o capitală a turismului cu 400 de centre de închirieri de biciclete,  un oraş cu centrul istoric permanent închis maşinilor şi accesibil pe bicicletă şi „o mică bijuterie belgiană” cu 500 km de piste. Sunt câteva dintre exemplele din Europa unde e încurajat ciclismul.

O agenţie de turism clujeană face un top al orașelor prietenoase cu bicicliștii. „Contribuind la eliminarea poluării şi la îmbunătăţirea stării de sănătate a locuitorilor, ciclismul este modul favorit al localnicilor şi al turistilor de a se deplasa, a se distra şi a ajunge rapid în locurile lor favorite”, spun autorii.

Oraşele de top, adunate în lista Eximtur:

Amsterdam – „capitala mondială a bicicletei”. Aici există peste 800.000 de biciclete şi toată lumea preferă acest mijloc de transport: de la oameni de afaceri la costum, mame cu copii venind de la scoala, poliţişti dirijând traficul şi până la turişti descoperind în felul acesta oraşul. Poţi închiria o bicicletă din centrele turistice sau din zonele cu trafic intens, iar tarifele variază între 4 şi 12 euro pe zi.

Copenhaga. Mai mult de o treime dintre locuitorii oraşului circulă cu bicicleta zilnic. În Copenhaga pistele, rutele şi viaductele dedicate ciclismului însumează peste 350 de km lungime. Iarna, municipalitatea curăţă de zăpadă mai întâi pistele pentru biciclişti, iar de câţiva ani primăria a introdus un sistem de închiriere de biciclete dedicat celor care fac naveta la muncă zilnic. Gara Dybbølsbro, Oslo Plads, Nyhavn, Amager sau gara Nørreport sunt cateva dintre zecile de zone din care poţi închiria o bicicletă.

Barcelona. Unul dintre cele mai prietenoase oraşe pentru biciclişti din lume. Există peste 200 de km de piste şi peste 400 de centre de închiriere de biciclete în oraş, iar pentru aproape 20 de euro pe zi poţi vizita acest tărâm al artei, culturii şi distracţiei, descoperind şi câteva comori mai puţin cunoscute.

Strasbourg. Cu peste 580 de km de piste pentru biciclete, Strasbourg-ul este capitala ciclismului francez. În oraş, peste 15% din totalul locuitorilor folosesc bicicleta ca mijloc de transport zilnic. Centrul istoric al oraşului este permanent închis maşinilor şi poate fi străbătut numai pe bicicletă. Vélhop este cel mai mare centru de închiriere de biciclete din oraş, iar pentru 5 euro pe zi poţi vizita toate atracţiile turistice, culturale şi politice din Strasbourg.

Antwerp. Cu peste 500 de km de piste aflate la dispoziţia localnicilor şi turistilor, Antwerp este o mică bijuterie belgiană care îţi oferă un peisaj de vis, sate pitoreşti, circuite urbane, atracţii turistice. Poţi închiria o bicicletă din zonele turistice ale oraşului, iar cu 4-5 euro pe zi poţi vedea unele dintre cele mai interesante obiective.

Vezi AICI articolul integral şi recomandări de obiective şi trasee de vizitat pe bicicletă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu