Închide

EXCLUSIV: O afacere de proporții ratată la Cluj. Pe cine învinovățesc investitorii

Actual de ClujDezvoltareEconomieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 19, 2014 0 1541

O clădire imensă, de peste 7 etaje, construită în parcul Tetarom pentru un centru de birouri și un hotel, ulterior cu propunerea de a fi convertită în spital de urgență, a rămas de izbeliște. Firma care a investit în acest imobil, CBC Development Design, a intrat  în procedură de insolvență, spun sursele Actualdecluj. Unul dintre acționarii companiei, Valentin Nica, dă vina pe politicienii care s-au perindat pe la cârma Clujului în ultimii ani. Nica spune că acum nu-i mai pasă de acest imobil, după ce ani de zile a  făcut eforturi să dezvolte o afacere într-un posibil parteneriat cu o instituție a statului. BCR, unul dintre creditorii firmei CBC, are toate drepturile pentru a înstrăina clădirea, numai că nimeni nu se arată interesat să o cumpere.

Ipoteza achiziționării clădirii CBC Develoment, din incinta Tetarom, a fost relansată în urmă cu câteva zile, când unul dintre politicienii aflați temporar la conducerea Consiliului Județean a insinuat că instituția publică ar dispune de suficienți bani pentru a transforma acest imobil într-un spital de urgență. De cealaltă parte, fostul președinte al Consiliului Județean, senatorul PDL Alin Tișe, a atras atenția că există unele persoane influente care ar profita de instabilitatea instaurată la conducerea administrației județean, pentru a scăpa de clădirea respectivă. „De pe vremea când conduceam Consiliul Județean s-au făcut demersuri ca instituția să cumpere acest imobil. Dar Ministerul Sănătății, prin secertarul de stat de la vremea respectivă, Raed Arafat, a timis o notificare din care reieșea foarte clar că acest imobil nu se pretează pentru funcționarea unui spital de urgență. Prin urmare, nu exită nici un motiv pentru care Consiliul Județean să dea bani pentru această clădire”, a spus Tișe.

CBC Development se confrunta cu grave probleme financiare iar în privința acestui imobil nu mai are nici o soluție. Mai mult,  Tetarom se află în plin proces cu această societatea, pentru a-și recupera chiria pe amplasament. Cu tot cu penalități, CBC Development datorează  Tetaromului (administrtorul parcului industrial), peste 300.000 de lei.  Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a precizat că a obținut deja câștig de cauză la prima instanță de judecată. „La prima instanță am câștigat. Avem o nouă înfățișare pe 3 septembrie. Sper că vom reuși să ne recuperăm banii”.

Sursele Actualdecluj.ro  informează că societatea CBC Development Design a intrat în procedură de insolvență. De altfel, unul dintre acționarii firmei, Valentin Nica, nici nu a negat informația. Chiar și Găvrea a precizat că este posibil să se ajungă la masa credală pentru ca Tetarom să-și poată recupera datoria de peste 300.000 de lei. Nica îi învinovățește pe politicienii clujeni de eșecul acestei investiții și se plânge inclusiv de conducerea Tetarom. El a precizat că de la bun început i s-au pus bețe în roate în privința acestui proiect. „Eu am fost bun numai când am investit în activități sociale. Dacă am dat bani pentru U Mobitelco am fost bun. Când s-a pus problema să câștig și eu ceva bani la Cluj nu am mai fost bun”, s-a plâns omul de afaceri. Dacă Primăria i-ar fi eliberat la timp autorizația de construire, parteneriatul cu Ramada s-ar fi concretizat, iar la acest moment afacerea ar fi fost pusă pe picioare, consideră Nica. „Noi am gândit acest proiect ca o clădire de birouri cu un Hotel integrat și urma să încheiem un parteneriat cu Ramada. Însă, fostul primar Sorin Apostu n-a vrut să ne elibereze autorizația de construire. 3 ani am așteptat după ea. A fost nevoie să revină Emil Boc și să deblocheze această situație. Pe de altă parte, a mai fost și necazul cu amplasamentul. Ar trebui să deschidem Tetaromului un proces pentru că ne-a predat un teren cu probleme. Nimeni nu ne-a înștiințat că sunt alunecări de teren că nu s-a colectat apă pluvială și așa mai departe. Timpul s-a scurs în defavoarea noastră, iar parteneriatul cu Ramada s-a pierdut”, a comentat Valentin Nica.

După eșecul  parteneriatului cu Ramada, acționarii CBC Development au mizat pe o colaborare cu Consiliul Județean, în vederea strămutării proiectului spitalului regioanl de urgență de pe amplasamentul din Florești în clădirea din Tetarom, ridicată dar nefinalizată. „Am comandat studii de specilalitate. S-a ocupat aceeași companie care a lucrat și pentru spitalul AKH din Viena. Ni s-a comunicat, clar, că imobilul nostru din Tetarom se pretează pentru un spital. Din păcate n-am găsit nici un fel de înțelegere la Consiliul Județean. Pur și simplu conducerea acestei instituții nu a dorit o colaborare cu noi”, a comentat Nica. S-a încercat inclusiv un parteneriat cu Univeristatea de Medicină și Farmacie, în vederea realizării unui spital clinic multi-funcțional, însă, nici acesta nu s-a concretizat. „Pentru că s-a trezit un deștept să spună că nu e bună clădirea noastră pentru un spital, nici cei de la Medicină n-au mai vrut parteneriatul. Din punctul meu de vedere, e o problemă care nu mă mai preocupă. Dacă nimănui nu i-a păsat că am construit ceva bun pentru comunitate, că lăsăm ceva pentru Cluj, asta este, nu-mi mai pasă de această clădire, să se întâmple orice cu ea. BCR are dreptul să o vândă. Sigur, nu poate face acest lucru fără acordul nostru”, a precizat Nica.

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.