Închide

Exclusiv: Cum se împarte politic Consiliul Județean. Cine va conduce județul

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 06, 2016 0 1533

S-a finalizat procesul de numărare a voturilor și pentru Consiliul Județean Cluj. Concret, din cele 201.777 de voturi valabil exprimate la nivel județean, PNL a obținut 97.591 de voturi, PSD 68.331 de voturi, iar UDMR 35.855 de voturi. PNL nu va putea să impună președintele Consiliului Județean fără o alianță cu UDMR-ul. Însă maghiarii au interese politico-administrative și în primăriile conduse de PSD, așa încât, rămâne de văzut cu cine va opta să se alieze.

Dacă pe municipiul Cluj Napoca PNL a câștigat alegerile detașat, nu același lucru este valabil la nivel de județ, având în vedere că PSD a reușit să câștige 33 de primării clujene, dintre care trei sunt cele ale municipiilor Dej, Gherla și Turda. Iar scorul cu care PSD a câștigat aceste primării nu este unul mic, astfel că în acest moment, PNL nu poate miza pe o majoritate fermă în forul administrației județene, pentru că nu dispune decât de 18 mandate și nu de 19, cât ar fi avut nevoie. Concret, din cele 37 de mandate de consilieri județeni, cu tot cu redistribuire, PNL-ului îi revin 18 mandate, PSD-ului 12, iar UDMR-ului 7 mandate. Cu acest scor, PNL nu va putea să obțină funcția de președinte de Consiliu Județean, fără o alianță cu UDMR-ul. Însă și PSD-ul are aceeași dorință de a se alia cu UDMR, având în vedere că împreună pot cumula exact 19 mandate de consilieri, adică numărul de voturi necesar pentru desemnarea președintelui Consiliului Județean. „Sigur că suntem interesați de o alianță cu UDMR-ul. Noi am câștigat un numă important de primării în județ, iar UDMR are nevoie de noi pentriu a-și putea forma majoritățile de la nivelul unor consilii locale, precum și pentru a ocupa unele poziții de viceprimari”, și-a explicat atu-ul liderul PSD, Remus Lăpușan.

Norocul liberalilor stă în puterea primarului Emil Boc, care a scos pe municipiul Cluj Napoca un scor enorm pentru partid, de aproximativ 53%. Acest lucru nu înseamnă decât că în Consiliul Local, Boc poate să guverneze lejer și fără sprijinul UDMR. Prin urmare, dacă maghiarii își doresc foarte tare o funcție de viceprimar la nivel de municipiu, pentru Anna Horvath, pot fi forțați să accepte alianța cu PNL-ul și la nivel de județ, în vederea desemnării președintelui Consiliului Județean. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că maghiairii vor fi la fel de motivați și în privința unei alianțe cu PSD, având în vedere numărul de funcții administrative pe care le-ar putea negocia la nivelul celorlalte primării din județ, cu comunități maghiare.

Cei doi candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Județean sunt senatorul Alin Tișe (PNL) și deputatul Cornel Itu (PSD). UDMR este formațiunea care are puterea de a desemna noul președinte al Consiliului Județean Cluj, imediat ce noul for administrativ va fi validat.

Pe listele de consilieri județeni se regăsesc următorii:

PNL: Alin Tişe, Marius Mânzat, Călin Tuluc, Mariana Leş, Dorel Secară, Cosmin Todea, Cristian Haiduc, Ligia Pop, Anca Hodorogea, Horea Simplicean, Dan Gavrea, Nicolae Groşan, Marinel Andro, Iuliu Sâmărtean, Marinela Marc, Dumitru Drăghici, Marius Bălaş, Gabriela Gârboan.

PSD: Cornel Itu, Remus Lăpuşan, Valentin Cuibus, Vasile Sălătioan, Elena Chiorean, Alin Popovici, Laurenţiu Oprea, Vladimir Mătuşan, Vasile Ilea, Cristian Matei, Călin Fărgaciu, Petre Pop.

UDMR: Vakar Istvan, Deak Ferencz, Balla Fransisc, Lorinczi Zoltan, Eniedy Tamas, Keizer Robert, Szocz Endre.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.