Închide

Estimare pentru Clujul imobiliar: tranzacții de 1 miliard de euro

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 18, 2016 0 328

Piaţa imobiliară clujeană va ajunge în acest an la o valoare de peste 1 miliard de euro, dacă sunt luate în calcul toate categoriile de tranzacţii. Sau cel puțin asta estimează reprezentanții RE/MAX Grup de Lux, una dintre primele francize RE/MAX în România şi în Cluj-Napoca. Azi a venit şi o veste din partea guvernului pentru piaţa rezidenţială: Prima Casă, programul care a resuscitat şi a alimenat piaţa după anii de criză, tocmai a primit o suplimentare de fonduri (în plină campanie electorală de alegeri locale).

„2016 este un an promiţător în care estimăm că toate tranzacţiile, fie ca sunt vânzări – achiziţii sau închirieri, pe orice segment, vor ajunge la o valoare totală de peste 1 miliard de euro. Din totalul tranzacţiilor pe piaţa clujeană, circa 75% vor implica proprietăţi rezidenţiale, restul de 25% fiind împărţite între locaţii de tip office, comercial sau industrial”, a declarat Ramona Cuc, Broker și proprietar RE/MAX Grup de Lux..

Clujul a ajuns să aibă în această perioadă cele mai scumple locuințe din țară, spun reprezentanții agenției clujene, confirmând și alte analize imobiliare. Menționăm că, de anul trecut, orașul cu cele mai mari prețuri la apartamente nu este Bucureștiul, ci Clujul, potrivit datelor Imobiliare.ro, care au în vedere sumele cerute în ofertele intermediate de portal. Conform datelor de la începutul lunii, indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la o valoare de 1.104 euro pe metru pătrat în București, în vreme ce la Cluj media prețurilor a ajuns la 1.198 de euro pe metru pătrat. Conform datelor anunțate de Re/Max Grup de Lux, preţul mediu pe segmentul rezidenţial în Cluj este, în acest moment, cel mai mare din ţară – undeva la circa 1.200 euro/mp, cu vârfuri ce depăşesc uşor 1.500 euro/mp. Pe acest segment preţurile au crescut cu cca. 12% în ultimul an şi, în acelaşi timp, au fost livrate multe unităţi locative noi în Cluj-Napoca, dar şi în Floreşti, a mai amintit Ramona Cuc.

Peste 3.500 de locuințe amplasate în proiecte rezidențiale vor fi finalizate în acest an în Cluj-Napoca și împrejurimi, potrivit unei analize Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială din România în 2016. Cea mai mare pondere a unităților care vor fi livrate în acest an sunt amplasate în Cluj Napoca, unde vor fi finalizate aproximativ 2.300 de locuințe, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Printre apartamentele care se livrează în acest an se numără locuințe în proiecte ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia Residence.

Citește și:

Proiecție pentru 2016 pe piața rezidențială: 3500 de locuințe noi în Cluj Napoca și prin preajmă

Programul care a resuscitat piața imobiliară primește o infuzie de capital

Plafonul de garanții pentru anul 2016 al Programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice. Măsura Guvernului răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica   volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată.

Citește și:

Cum a evoluat piaţa imobiliară, doborâtă de criză şi reînviată de “Prima Casă”: apartamentele de Cluj, în topul preţurilor

De la inițierea Programului Prima casă, în 2009, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.

Hotărârea de Guvern introduce prevederi în cadrul Programului Prima casă, în scopul responsabilizării instituțiilor finanțatoare participante. „Finanțatorii eligibili participanți în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluționare a acestor situații revine în totalitate finanțatorului. Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinate situații care să conducă la încurajarea clienților să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privința sursei de finanțare și garantare”, anunţă Guvernul.

Pe parcursul dezbaterii inițiativei legislative parlamentare privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, în primele patru luni ale anului 2016  a crescut cererea pentru acordarea de garanții în cadrul Programului.  Astfel, în anul 2016, până la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei față de perioada similară a anilor 2015 și 2014, în care au fost acordate garanții în valoare de cca. 668 milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei, potrivit datelor anunțate de guvern.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.