Închide

Efectele majorării taxelor de parcare: s-a instalat haosul în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 19, 2017 2 2788

Șoferii clujeni râd în nas primăriei. Nu doar că aceștia continuuă să vină cu mașinile în zona centrală a orașului, ba chiar, din 2017, de când s-au majorat taxele în zona 0 a Clujului, nici nu se mai sinchisesc să plătească parcarea. O săptămână de verificări efectuate de polițiștii locali pe 24 de artere din zona centrală (atât din zona I unde s-au majorat taxele la 4 lei pe oră dar și din zona II unde tarifele au rămas mici, 2 lei pe oră) s-au soldat cu peste 730 de sancțiuni aplicate.

Potrivit primăriei, în ultima săptămână, polițiștii locali au întreprins acțiuni de control privind modul în care se parchează pe 24 de artere din centrul orașului. Străzi cu locuri de parcare cuprinse în zona tarifară I dar și artere din zona tarifară II.

Controlul a vizat: B-dul Eroilor, Iuliu Maniu, Baba Novac, I.C. Brătianu, Hermann Oberth, Mihail Kogălniceanu, P-ţa Avram Iancu, C.Dorobantilor, B-Dul 21 Decembrie 1989, C. Dobrogeanu Gherea, Năvodari, Pitești, Card. Iuliu Hossu, Emil Isac, Sindicatelor, Constantin Daicoviciu, Virgil Fulicea, Paul Chinezu, Octavian Petrovici, Emil Zola, Universității, Traian Moşoiu, Rubin Patiţia, Republicii. În total, acțiunea s-a soldat cu 732 sancţiuni contravenţionale aplicate conducătorilor auto, în valoare de 73200 lei. Amenzile au fost date atât pentru parcări în locuri nepermise cât și pentru neachitarea tarifului de parcare, după cum au explicat reprezentanții primăriei pentru Actualdecluj.ro. Deci, în continuare, foarte mulți șoferi vin cu mașile în centru și, în plus, parchează și ilegal. În ciuda faptului că primăria a majorat tarifele de parcare tocmai pentru a descuraja clujenii să vină în zona centrală cu autoturismele persoanele. 

Dintre totalul de străzi cu locuri de parcare care au fost verificate de polițiștii locali, 14 artere cuprind locuri de parcare pentru care primăria a dublat tariful de parcare. Administrația a majorat din 2017 taxele de parcare din zona I a Clujului (26 de artere) la 4 lei pe oră, plus a limitat eliberarea de abonamente de parcare doar pentru riverani și timpul maxim de parcare la 3 ore. Vorbim de străzile din zona I: Baba Novac, Bolyai, E. de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C. Brătianu, I. Maniu, M. Kogălniceanu, O. Petrovici, P-ța Unirii (inclusiv parkingul cu bariere), S. Micu, St. O. Iosif, H. Oberth, Universității, V. Fulicea, C. Daicoviciu, Paul Chinezu, V. Alecsandri, Brassai, David Ferenc, Emil Zola, Gaal Gabor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, F.D. Roosevelt.

Celelalte zece artere au locuri de parcare taxate cu 2 lei pe oră. Încă de anul trecut, în prima zi de plată după ce primăria a dat în exploatare o parcare nouă cu peste 230 de locuri (temporar, pe terenul de 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembriei 1989 – Năvodari unde a anunțat că va construi Centrul Cultural Transilvania cu sala de concerte și sediu pentru Filarmonică) clujenii au arătat că șoferii preferă să parcheze nelegal pe strada Năvodari decât în noul parking la sol. Chiar în condițiile în care tariful este de 1 leu pe oră (în decembrie 2016).

sursa foto: Rus Daniel -  Facebook

strada Năvodari/parcarea primăriei cu intrare de pe Năvodari, 13 decembrie 2016 sursa foto: Rus Daniel – Facebook

Anul trecut, se parca în voie chiar și în Piața Muzeului, una dintre puținele piețe pietonale ale orașului.

Piața Muzeului, 9 decembrie, sursa foto: Facebook

Piața Muzeului, 9 decembrie, sursa foto: Facebook

Președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș spunea anul trecut că durerea mare a orașului este reprezentată de tolerarea parcărilor ilegale de către administrația locală. De fapt, spunea arhitectul, parcările ilegale din zona centrală și nu numai sunt cele care, de fapt, sugrumă traficul din oraș. Primarul Emil Boc explica că, săptămânal, polițiștii locali aplică în oraș circa 1500 de amenzi de parcare și că cifra reprezintă maximul care se poate raportat la numărul de polițiști locali din structura primăriei. Tot atunci, primăria susținea că mizează pe aprobarea măsurile complementare pentru ridicare și blocare roților, despre care spunea că are promisiuni că se va întâmpla până la finalul lui 2016 ca să gestioneze și mai bine problema parcărilor ilegale din Cluj-Napoca.

Guvernul a aprobat respectiva măsură la final de 2016, însă mai sunt proceduri legale de parcurs de către Consiliul Local pentru modificarea regulamentului local de parcare, în așa fel încât să se poată ridica din nou mașini în Cluj-Napoca. În plus, măsurile adoptate de Guvern aduc și sancțiuni dure pentru șoferii care parchează pe trotuare, în locuri nepermise.

Se pot ridica, din nou, mașini. Guvernul a emis noile reguli. Urmează ca primăria să modifice regulamentul

Cât au băgat în vistieria municipiului șoferii ilegaliști. În Cluj se ridică 9 mașini pe zi

În plus, primăria a anunțat pentru 2017 toleranță 0 cu toți șoferii care parchează la 10 minute de orice parking din zona centrală. Aceasta în contextul în care, spre exemplu, Splaiul Independenții e plin de mașini parcare pe trotuare, pe malurile Someșului, atât în zona Operei Maghiare cât și a stadionului Cluj-Arena. Chiar și în buza parcului central se parchează în voie, în ciuda stâlpișorilor montați de administrația locală pe artera George Coșbuc.

Această politică, a stâlpișorilor, era de altfel anunțată din 2016 pentru a veni de hac șoferilor care parchează unde doresc în zona centrală.

În zona centrală a Clujului sunt peste 3500 de locuri de parcare amenajate de străzi din care peste 2500 se află în zona II de tarifare.

Se face ordine cu parcările din centrul Clujului: se dublează tarifele orare și nu se mai dau abonamente

Fără terase și luminițe, Piața Muzeului e din nou parcare pentru bolizi

Cum stă orașul cu planurile de edificare a unor noi “case” pentru mașini

Cum se face, mai nou, educația șoferilor care parchează pe trotuare în Cluj

Au făcut alei pietonale…pentru mașini

Ești șofer? Ferește-te să parchezi pe aceste străzi. Topul celor mai multe amenzi pentru parcări ilegale în Cluj

2 comentarii

  1. In zona 2 pretul pe ora e 2 lei.
    Iar pozele din zona parcarii Navodari nu-s de actualitate. Plimbati-va putin in teren daca vreti sa dati informatii corecte.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.