Închide

Ediția 1 ZAIN: cifrele, evenimentele, locurile și imaginile primei ediții a festivalului desenat pentru designerii locali la Cluj

ActualitateTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - nov. 17, 2015 0 392

Patru zile, 5 locuri din Cluj-Napoca, 60 de designeri și peste 5.000 de participanți. Acestea sunt cifrele primei ediții a festivalului de design ZAIN Design Expressions, potrivit „contabilității” de final a organizatorilor.

În perioada 12 – 15 noiembrie 2015, designerii și publicul au avut în agendă 11 evenimente. Printre acestea: expoziția centrală, desfășurată de 400 mp într-o casă din centrul orașului, care a atras 3.500 de vizitatori, un show de modă desfășurat într-o biserică și o expoziție de lumini la Turnul Pompierilor, redeschis publicului pentru o zi, deși stă închis de ani buni. Festivalul a fost pregătit de asociația Plai, cei care au gândit și făcut evenimentele Day 15, prin care au activat diverse spații cu potențial ale Clujului.

Reacțiile pozitive de după festival ne arată că era nevoie de ZAIN și că e musai să ne apucam de lucru pentru următoare. Intenția e să creștem, dar toate evenimentele au fost foarte bine primite. iar publicul a fost neașteptat de numeros”, este concluzia Georgianei Ciceo, manager de proiect. “Revenim și anul viitor, probabil mai repede decât s-ar aștepta lumea”, a completat Răzvan Luca, arhitect din echipa de proiect.

 

Sursa foto: ZAIN

 

Recapitulare ZAIN (12-15 noiembrie 2015)

Deschiderea.

Vin și design de autori români, printre obiectele lor și planșe cu poveștile creațiilor – cam așa s-a redecorat joi casa încă nerenovată din Piața Ștefan cel Mare de peste drum de Teatrul Național. Festivalul a fost inaugurat joi seara, pe 12 noiembrie 2015, cu vernisajul Expoziției Centrale ZAIN. Pe parcursul celor 4 zile – 41 de ore – în care a fost deschisă expoziția, aceasta a fost vizitată de peste 3.500 de persoane, spun organizatorii. Vizitatorii au fost designeri, oameni care activează în industriile creative – arhitecți, artiști, meșteșugari, fotografi și persoane interesate de domeniul design-ului.

Citește mai multe aici:

FOTO/VIDEO Casa cu obiecte “made in România”: cum arată expoziția festivalului de design de la Cluj

Premiera din biserică.

Cea de a doua zi ZAIN 2015, vineri a adus în Cluj unFashion Show găzduit de o Biserică. „Evenimentul a fost primit cu brațele deschise de comunitatea creativilor români. Aceștia consideră că evenimentul a reprezentat un gest de deschidere a Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu, din Cluj-Napoca față de tinerii care încearcă să se afirme și care au avut ocazia de a-și prezenta lucrările într-un spațiu cu o arhitectură deosebită”, au precizat organizatorii. Cei doi designeri care și-au prezentat colecțiile aici au fost Irina Voinea și Ovidiu Pop. O soprană și un pian au acompaniat spectacolul, în care modelele au defilat printre băncile de biserică.

Vezi ce spun designerii:

Din biserică despre: artă, modă, festival şi piaţă. Dialoguri cu designerii de la show-ul de modă din lăcaşul de cult

12 ore cu 11 creativi și 3 ateliere

Programul ZAIN 2015 a continuat sâmbătă, 14 noiembrie, cu activități pentru cei din industriile creative. Cele două activități ZAIN 2015 – Turning Talents into Jobs și Studio Crawling, au însemnat 12 ore de prezentări, dezbateri și vizite la ateliere în care deja încep să se formeze comunități de designeri. La Turning Talents into Jobs, Vlad Sulea, Călin Crainic, Veronica Olariu, Mihnea Ghilduș, Dan Pierșinaru, Lana Dumitru, Mihnea Ghilduș, Florin Cobuz, Maria Neneciu, Roxana Rugină și Marius Bucea au fost cei 11 creativi români care au povestit cu tinerii participați și designerii interesați despre cum pot fi creativitatea și talentul transformate în meserii din care să poți trăi pe piața din România, în primul rând. DESIGN’SZKY, POD – Point of Design și Cluj Makers sunt atelierele pe care peste 200 de participanți la ZAIN 2015 le-au vizitat sâmbătă seara la Studio Crawling. Designerii prezenți în Expo Central ZAIN 2015 au început discuțiile despre o viitoare comunitate în industriile creative din România

 

 

Sursa foto: ZAIN

 

Brunch de duminică, meșteșugărit în casă, plimbare pe Canalul Morii și vedere din turn
Ultima zi de festival, duminică, 15 noiembrie, a început cu un brunch al designerilor pregătit de Szörcsey Ágnes. Olarul Daniel Leș, căldărarul Lali Gabor și împletitorul Zoltan Bojodi au făcut spectacole din meșteșugul lor duminică, în ultima zi de festival ZAIN 2015. Au explicat cum se creează obiectele din lut, fier sau nuiele în timp ce demonstrau procesul de creație publicului. Cei 3 meșteșugari au povestit despre tradiții, despre experiențe de viață, pentru peste 150 de participanți.
Duminică seara, a avut loc cel de-al doilea vernisaj din cadrul festivalului – prezentarea activității workshop-ului de design urban, „Plimbare pe Canalul Morii”. Echipa Experiment 5, coordonatorii workshop-ului și studenții participanți au deschis subiectul de interes pentru foarte mulți clujeni. Ce se întâmplă cu Canalul Morii și cum putem să îi valorificăm potențialul?

De asemenea, în ultima zi de festival, Turnul Pompierilor a fost luminat și a luminat orașul în cadrul ediției de noiembrie a proiectului Day 15. „La toate cele 8 etaje ale turnului, clujenii au putut găsi instalații de lumini și expoziții care au atras atenția din nou asupra acestui edificiu arhitectural urban. Seara s-a încheiat cu un spectacol de lumini, care s-a văzut din mai multe puncte ale orașului și care, cel puțin pentru o zi, a scos în evidență un spațiu uitat temporar, ce acum se află în planurile de modernizare și repunere a clădirii în circuitul public. Pe tot parcursul zilei, Turnul Pompierilor a fost vizitat constant de câte 20 de persoane odată la 15-20 de minute, conform aprobării primite de la ISU”, au rememorat organizatorii ZAIN.

Concluzii din turn aici:

Clujul văzut din Turnul Pompierilor. Când se organizează concurs de soluții pentru readucerea clădirii în circuitul orașului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare