Închide

E gata proiectul de buget al orașului pe 2015. Primăria are peste 1,1 miliarde de lei și o propunere de cheltuire a banilor

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 14, 2015 0 564

E un proiect și poate fi amendat sau completat, a declarat primarul Emil Boc. Până în 28 ianurie proiectul de buget al orașului este în faza de consultare publică, fiind afișat pe site-ul primariei, iar oricine e interesat poate să facă propuneri, sesizări și observații. O dezbatere oficială va fi organizată dacă există cerere în acest sens, a adăugat Boc.

Bugetul general este de peste 1.181.000.000 lei, din care bugetul local este de peste 1 miliard de lei.

Pentru investiții suma este de peste 458 de milioane de lei.

Filosofia de cheltuire a banilor în 2015 cuprinde patru direcții: susținerea proiectelor europene aflate în exercițiu, finanațare proiectelor deja începute, demararea unor proiecte noi cu buget multianual, susținerea proiectelor Capitalei Europene a Tineretului.

 

Pentru că este anul în care trebuie finalizare cele 12 proiecte europene demarate de primărie prin POR-Axa 1, există o constrângere financiară asupra bugetului, mare parte dintre banii de pe investiții trebuind direcționați către această componentă (peste 270 de milioane de lei). Trebuie terminate: străzile din orașului comoară (Brătianu, Avram Iancu, Moților, Memorandumului), arterele de pe traseul linie de tramvai (cele 15), centrul pentru idustrii creative, centrul TEAM, ticketingul, rețeaua de închiriere biciclete, ambulatorul de la spitalul Clujana, centrele Țara Minunilor, Centrul pentru vârstnici nr. 1 și Centrul pentru vâstnici nr. 2, hala pentru recilare de la Pata Rât, reabilitarea termică a mai multor blocuri din oraș, drumul de acces către dealul Lomb.

Pentru alte proiecte (începute și noi) suma este de 188 de milioane de lei, după cum a precizat primarul.

Din acești bani vor fi susținute: conectarea pasajelor de la gară, finalizarea parkingului de pe Negoiu, modernizarea cinematografului Dacia, finalizarea creșei de pe strada N. Ivan, lucrări la străzi (25 de artere unde au început lucrările în 2014, printre care Viile Nădășel sau Bisericii Ortodozx). „Continuă și celelalte programe de gratuități pentru elevi și pensionari, premii pentru tinerii merituoși, programul alimente 2015 care e în plus față de ce acordă Uniunea Europeană, premiile pentru 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, progrmaul de curățenie generală adresat asociațiilor de proprietari”, a mai precizat primarul.

 

În cazul proiectelor noi alocarea din buget este de peste 40 de milioane de lei, de aceea ele sunt gândite pe proiect de buget multianual. Pentru acest tip de finanțare a miliat în repetate rânduri consilierul PSD Claudia Anastase.

Pe buget multianual,  administrația vrea să urnească din loc proiectul centurii de sud a orașului, prin Făget și Borhanci. Adică un studiu de prefezabilitate.

Tot la acest capitol primarul Emil Boc a promis că primăria va comanda un nou studiu de circulație care să vină cu soluții pentru rezolvarea celei mai acute probleme a Clujului – traficul infernal.

 

Tot pe lista proiectelor cu buget multianual au fost incluse:

susținerea achiziției de troleibuze noi (20 de troilebuze, achiziționate prin licitație, pe un acord cadru pe doi ani de zile),

achiziția a 10 autobuze electrice (dacă se aprobă și se semnează contractul de finanțare din fonduri elvețiene),

concursul de soluții pentru planul director al Someșului, crearea unui cimitir nou în zona Moș Ioan Roată din Someșeni pe o suprafață de 30 de hectare (proiect care necesită cel puțin doi ani și jumătate pentru a fi implementat),

demararea lucrărilor la parkingul de cartier de pe strada Primăverii nr. 20,

demararea a două proiecte de locuințe sociale pe Ghimeșului și Sighișoarei (proiecte care nu s-au mai finanțat din fondurile Agenției Naționale pentru Locuințe),

demararea proiectului bazei sportive din Gheorgheni pe cele 9 hectare din zona Cartodrom,

completarea monumentului Stâlpi Împușcați din Piața Unirii cu un ecran cu informații despre Revoluție,

viabilizarea terenului din Lomb rezervat construcției de locuințe,

dezvoltarea unor zone cu internet  wireless în centrul orașului.

În ceea ce privește sprijinul pentru Capitala Culturală a Tineretului, anul acesta se va dubla alocarea pentru capitolul cultură. Aceasta va crește de la 1 milion de euro la două milioane de euro. De la capitolul cultură se vor finanța proiecte culturale mari, dar și cu precădere proiecte de tineret, în confomitate cu regulamentul local de finanțare în vigoare la Cluj.

Bugetul local al Clujului trebuie aprobat până în 15 februarie.

Sursa foto: Emil Boc (pagina oficiala)

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare