Închide

E acuzat că a închis ochii la furturile de pădure, dar a fost promovat secretar de stat

ActualitateDin județTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 01, 2017 0 2358

Șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco (foto sus), a fost numit, zilele trecute, secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, în condițiile în care el este acuzat că ar fi închis ochii la mai multe acțiuni de furt de pădure, în zona localităților clujene Stolna – Finișel, și nu numai. Un localnic din satul Stolna (comuna Săvădisla), Ioan Petrișor, se luptă de ani de zile să stopeze furturile de lemn din pădurea deținută de Primărie, însă, nici Garda Forestieră, nici Prefectura și nici justiția nu l-au sprijinit prea mult. Pe Ștețco îl acuză în mod expres că deși l-a înștiințat cu privire la acțiunile localnicilor – care s-ar afla în cârdășie cu pădurarul cantonului respecitv – el nu ar fi consemnat furturile și nici nu ar fi luat vreo măsură împotriva hoților. Primarul din Săvădisla, Tamas Gebe, recunoaște că se fură lemnul din pădure, dar spune că nicidecum la nivelul semnalat de Ioan Petrișor.

Ioan Petrișor (foto jos), localnic din Stolna (comuna Săvădisla) povestește că a început lupta cu hoții de pădure din localitate încă din 2011, și că deși a făcut destule plângeri, existând chiar și un dosar penal pe rolul Tribunalului Militar, lucrurile se mișcă extrem de greu, pentru că localnicii care sunt angrenați în acțiunile de furturi ar fi sprijiniți de la cel mai înalt nivel. Ca dovezi în sprijinul afirmațiilor sale, Ioan Petrișor arată toate plângerile precum și răspunsurile evazive sau incomplete pe care le-a primit de-a lungul timpului de la instituțiile abilitate să intervină și să ia măsuri pentru a stopa furturile.

IMG_4504

Ca să-i închdiă gura, i-au dat foc la materialul cu care intenționa să-și construiască o pensiune

Petrișor susține că în urma sesizărilor pe care le-a făcut, cei învinuiți s-au întors împotriva sa. „În noaptea de 9 mai, 2012, mi-au dat foc la lemnul pe care-l dețineam pe o bucată de teren, la ieșirea din Stolna, unde doream să-mi construiesc o pensiune. Am investit bani mulți ca să-mi construiesc această pensiune și ei mi-au ars tot”, spune Petrișor. El arată că plângerea sa nu a fost soluționată de Poliție, deși știe foarte bine cine sunt făptașii, pentru că a primit amenințări de la ei în repetate rânduri. „Din lipsă de probe, Poliția a închis cazul cu autori necunoscuți și aceasta a fost tot, eu am rămas cu paguba. Problema este că oamenii aceștia nu s-au oprit nici până în ziua de astăzi. Ei fură fără rezerve, pentru că tehnicile lor sunt mascate chiar de către mai marii Gărzii Forestiere”, explică Petrișor. El merge mai departe, subliniind că inclusiv primarul din Săvădisla ar fi mână în mână cu cei câțiva bărbați care fură lemnul din pădure. „Înainte era simplu să fie prinși, pentru că scoteau arborii cu tot cu rădăcină și rămâneau urme adânci. Acum apelează la o metodă mult mai rafinată. Concret, Primăria este cea care dă dispoziție privind exploatarea unei anumite partide. Adică zice, avem nevoie de atâția metri cubi de lemn. Garda Forestieră dă avizul pentru tăierea lemnului, vine și marchează arborii care urmează să fie tăiați, însă, nu se limitează doar la cantitatea prevăzută în procesul verbal, ci marchează o cantitate mult mai mare de masă lemnoasă. În procesul verbal se trece o cantitate mai mică, iar ceea ce rămâne se vinde, evindent, la negru”, a explicat Petrișor Ioan.

Cum se fură

Omul arată că a solicitat in mai multe rânduri să se efectueze reinventarierea partidelor care au fost exploatate, dar că reprezentanții Gărzii Forestiere s-ar fi eschivat. De pildă, anul trecut a solicitat să se efectueze o inspecție la care să participe și el: „Le-am cerut să fiu și eu prezent, dar s-au dus și au făcut inspecția fără mine. Am trimis din nou o notificare la Garda Forestieră și am insistat să vină un alt inspector și să fiu și eu prezent. În decembrie, anul trecut, l-au trimis pe inginerul Iurasciuc Ostap. Împreună am notat 399 de cioate, din care 35 nu aveau amprenta ciocanului de marcat. Grav este că într-o mlaștină, la o distanță de 200 de metri, am mai găsit încă 39 de cioate – fag și carpen (vezi filmulețul de jos – n.red). Practic, acești arbori au fost smulși cu rădăcină, tăiați, iar cioatele s-au aruncat în mlaștină, în speranța că nu vor mai ieși la suprafață. Dar apa a crescut și le-a scos la suprafață. Domnul Iurasciuc a făcut raportul și l-a trimis mai departe. Însă, după cum se poate vedea în documentul de mai jos, șeful Gărzii Forestiere, Istrate Ștețco afirmă că nu se poate identifica de unde provin cioatele respective”. Ioan Petrișor susține că nu s-a lăsat intimidat de răspunsul lui Ștețco și că a insistat să se efectueze noi controale. El face demersuri și în privința deblocării unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Militar Cluj, prin care ar fi fost trimis în judecată un jandarm din Stolna, care ar fi fost prins, împruenă cu pădurarul de canton, tot într-o acțiune de furt de lemn.

lemn

 Cum se apără directorul Gărzii Forestiere, proaspăt numit secretar de stat

Istrate Ștețco a ajuns la Garda Forestieră Cluj din Bistrița. De altfel, PSD Bistrița l-a propus și pentru poziția de secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor. El se arată nemulțumit de declarațiile lui Ioan Petrișor, mai ales acum, că a ajuns în această poziție, însă, nu neagă întru-totul informațiile pe care ni le-a furnizat acesta. „Domnul Petrișor se așteaptă să luăm noi măsuri împotriva hoților, însă noi nu avem astfel de competențe. Noi doar facem controale și transmitem mai departe sesizări. Chiar nu se poate spun despre mine că nu mi-am făcut treaba. Eu am fost cel care în 2015 am furnizat materialul despre localnicii care furau lemn din Pădurea Finișel și care, de altfel, au și fost reținuți” – comentează Ștețco. Despre cazul semnalat de Ioan Petrișor afirmă că s-a făcut expertiză, dar – așa cum reiese și din răspunsul pe care l-a transmis oficial – e multă pădure în zonă, proprietarii sunt mulți și ei, astfel că este imposibil de spus de unde ar proveni cioatele descoperite în mlaștină. Menționăm că Ștețco ocupă acum funcția de secretar de stat, însă, el nu vrea să renunțe la postul de șef al Direcției Forestiere Cluj: „M-am suspendat din funcție, nu am renunțat de tot. Acum trebuie să găsim pe cineva să mă înlocuiască. E dificil, însă, pentru că nu prea vrea nimeni să vină pe acest post”.  Cum de nu vrea nimeni să-i ia locul? Ștețco susține că din pricina responsabilităților multiple, pe care cei din interiorul instituției n-ar prea fi dispuși să și le asume.

Primarul: „Se fură, da, recunosc, dar nu cu camioanele ca în alte locuri”

Primarul Săvădislei, Tamas Gebe, se arată revoltat de faptul că Ioan Petrișor îl acuză că e implicat în furtul de pădure. „Cum să zică așa ceva, adică eu încurajez furtul de pădure? Eu am decis să le dăm oamenilor din sate și bonuri de lemne, ca să aibă o anumită canitate de lemn să se încălzească, să nu fie nevoiți să meargă să fure. Am vrut să fie bine. Și vă rog să me credeți, spre deosebire de alte zone, pădurile noastre arată foarte bine, nu fură nimeni cu camioane, așa cum se speculează. Dar pe noi nu ne întreabă nimeni, doar se scrie că suntem hoți”, s-a lamentat Tamas Gebe.  Despre Ioan Petrișor susține că de fapt acesta ar avea un război personal cu unii dintre localnicii pe care-i acuză de furt, în special cu pădurarul cantonului. „Dacă ei au o problemă, să și-o rezolve între ei, dar nu să mă acuze pe mine că fur. Eu nu pot să spun că nu are și el dreptate, că așa este, se mai fură. Oricât ne-am strădui, nu se poate să stopăm complet acest fenomen. Dar vă spun cu siguranță că la noi nu se fură cu camioanele, ca în alte locuri” .

Cioatele descoperite de Ioan Petrișor, ascunse într-o mlaștină

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.