Închide

După zbateri și emoții, răsuflă ușurați. Ce-i așteaptă pe liberali la șefia județului Cluj

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 25, 2016 0 425

Nesiguranța în sânul PNL s-a stins. Maghiarii au înțeles că nu pot risca pierderea funcției de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, așa încât au acceptat să formeze o majoritate politică cu liberalii și la nivelul administrației județene, susținându-l la vot pe Alin Tișe, care a fost înscăunat în fruntea instituției cu 25 de voturi, adică 18 acordate de consilierii PNL și 7 de consilierii UDMR. Așadar, Alin Tișe renunță la mandatul său de senator, preluând frâiele județului Cluj, pentru următorii patru ani. Gurile rele din partid spun, însă, că Tișe nu ar fi interesat să rămână la șefia Clujului și că mai degrabă ar opta pentru un post de ministru, în eventualitatea în care PNL ar ajunge la guvernare. Prin discursul susținut ieri, în ședința de Consiliu, el a respins această ipoteză:  „Sunt pregătit să rezolvăm toate proiectele pe care le are în derulare Consiliul Județean și neapărat îmi doresc să generăm unele noi. Vom avea foarte multe de făcut în următorii patru ani, la Consiliul Județean”, a subliniat Tișe, după ce a fost învestit în funcție. Totodată, el a ținut să le transmită funcționarilor din Consiliul Județean că are încredere în ei, în profesionlismul lor și că se așteaptă la o colaborare excelentă, în noul său mandat.

Când a mai condus Clujul

Alin Tișe a mai deținut funcția de președinte al Consiliului Județean și în perioada 2008-20012, din postura de membru PD. Deși a construit stadionul și a general proiecte majore de investiție la Aeroport, Tișe a pierdut alegerile, în 2012, în favoarea lui Horea Uioreanu, reprezentantul USL (PNL se aliase cu PSD și formau Uniunea Social-Liberală la vremea respectivă).

Deși se bucura de o largă simpatie, iar în municipiul Cluj Napoca câștigase mai multe voturi chiar și decât primarul Emil Boc, rezultatul electoral din județ l-au tras în jos pe Tișe, astfel că la o diferență de numai câteva sute de voturi, el a pierdut administrația județeană în favoarea lui Uiorenau. Doi ani mai târziu, Horea Uioreanu era reținut de DNA pentru fapte de corupție, și cam tot de atunci, majoritatea proiectelor de investiție ale Consiliului Județean au rămas blocate. Între timp, se știe, PD a fuzionat cu PNL, iar acum avem un nou PNL care la alegerile locale din 5 iunie i-a adus la șefia Clujului, din postura de liberali, pe mai vechii portocalii: la Primărie pe Emil Boc, iar la Consiliul Județean pe Alin Tișe.

Liberalii sunt conștienți că fără capitalul de imagine de care încă se bucură Emil Boc și Alin Tișe, PNL nu ar fi obținut nici pe departe acest scor electoral. Mai mult, de parcă istoria s-ar fi repetat, Tișe a avut emoții până în ultimul moment, în privința șanselor de a prelua șefia administrației județene. De ce? Pentru că rezultatul electoral din județ le-a jucat din nou o festă liberalilor. PSD-ul și-a făcut bine treaba și a ajuns în postura de a negocia formarea unei majorități cu UDMR, deținând 12 mandate de consilieri. Tișe ar fi rămas din nou pe dinafară. Noroc cu voturile de pe municipiu, care i-au creat lui Emil Boc un avantaj detașat la Primărie și Consiliul Local, avantaj care i-a obligat pe maghiari să accepte alianța cu PNL-ul.

Cei cu rezultate electorale slabe sunt și ei la șefia județului

Deși n-a avut rezultate pe linie politică, Marius Mânzat a fost păstrat și el la conducerea Consiliului Județean Cluj. Sursele Actualdecluj.ro spun că organizația Câmpia Turzii, condusă de actualul primar Dorin Lojigan, i-ar fi reproșat până în ultimul moment lui Marius Nicoară (co-preșdintele PNL Cluj), sprijinul acordat lui Mânzat. Nemulțumirea lui Lojigan a fost cât se poate de întemeiată, pentru că el a reușit să câștige Primăria Câmpia Turzii din mâinile unui fost reprezentant PSD. A făcut un scor electoral bun și dorea ca un membru din organizația Câmpia Turzii sa să devină vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, în locul lui Marius Mânzat, care în organizația sa din Dej a obținut un scor electoral absolut rușinos. De altfel, acest scor rușionos a mărit considerabil riscul ca PNL să rămână fără președinția Consiliului Județean. Marius Nicoară a considerat, însă, că înțelegerile stabilite inițial în sânul PNL trebuie respectate, așa încât, solicitarea lui Lojigan a rămas neonorată. Mânzat a ajuns din nou la șefia județului, în funcția de vicepreședinte. Surse din partid spun că acesta și-ar dori chiar mai mult. Mai exact, ar vrea să fie poziționat pe un loc eligibil, pe lista de parlamentari, la alegerile din toamnă.

Cel de-al doilea mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj este deținut de UDMR, prin Vakar Istavn, conform protocolului semnat cu PNL.  PSD, cu 12 mandate de consilieri județeni, a rămas în opoziție.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare