Închide

Doi clujeni vor să alerge 200 de kilometri, ca să ducă în tabere copii bolnavi. „E peste percepţia mea de „posibil”. Dar ne-am identiificat cu ceea ce fac copiii în aceste tabere”

ActualitateSocialTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 09, 2016 0 651

Peste 100 de copii cu diabet, boli oncologice și reumatice petrec câteva zile cu activităţi în natură, în tabere organizate în judeţul Mureş, de o echipă clujeană. Pentru ei mai pun umărul acum încă doi clujeni. De fapt nu umărul, ci pasul: cei doi,  Katona Alpár și Szénási Zoltán, vor parcurge în alergare, timp de 5 zile, peste 200 de kilometri pe munții Făgăraș și Bucegi, în beneficiul copiilor din taberele Yuppi. Taberele de  Yuppi se desfășoară din 2011, iar în această vară vor găzdui gratuit peste 100 de copii.

Aceasta este cauza căreia i se alătură şi cei doi alergători. Mai precis, începând de duminică, 10 iulie, timp de 5 zile, Katona Alpár și Szénási Zoltán de la Clubul Sporturilor Montane Rupicapra vor parcurge în alergare 210 kilometri și 18.000 de metri diferență de nivel pozitivă. Campania inițiată de ei se numește “260.000 de pași. pentru copiii cu diabet, boli oncologice și reumatice din Tabăra Yuppi”, iar doritorii au posibilitatea să doneze în beneficiul copiilor și adolescenților care participă la taberele Yuppi, anunţă reprezentanţii organizatorilor. Cei doi și-au stabilit suma-țintă la 26.000 de lei, sumă care ar acoperi costurile participării gratuite în tabără a 15 copii sau adolescenți.

I-am întrebat pe alergători cum s-a legat proiectul dintre tabere şi sport, aşa că, la doar câteva ore distanţă de startul aventurii, Katona Alpar a povestit pentru Actualdecluj.ro despre cum s-a născut ideea. „Sunt două entităţi implicate aici. Una e Rupicapra, care e un club sportiv, unde avem şi activităţi sportive şi acţiuni caritabile. Cealaltă e Yuppi, care organizează aceste tabere pentru copii. Pe la sfârşitul anului trecut, colaboratorul meu, Zoli, a venit cu ideea să facem o alergare mare, în munţii noştri. Ne-am inspirat din Ultra Trail du Mont Blanc (ultra-maraton din Alpi) şi ne-am gândit să legăm treaba asta de concursul Bucegi 7500, la care participam oricum. Aşa că am decis că, dacă tot mergem la acest maraton, am putea să nu mergem cu maşina, ci să alergăm pe crestele munţilor. Iniţial acesta era planul. Prin ianuarie-februarie însă, printr-un cerc de prieteni, am ajuns să povestim cu un voluntar de la Yuppi, care ne-a rugat să donăm proiectul nostru cauzei lor şi să facem o campanie de strângere de fonduri. Pe noi ne-a impresionat mult ceea ce fac ei, ne-a plăcut că au proiecte şi rezultate, aşa că am decis să legăm proiectul nostru de al lor, să îl facem public şi să facem această campanie. Ne-a sprijinit şi firma la care lucrez eu (iQuest, care a donat pentru proiect, n.red.), aşa că şi asta ne-a motivat”, povesteşe Katona Alpar. Restul… e organizare. „Protagoniştii” au calculat numărul de kilometru pe care îl au de parcurs, l-au „tradus” în paşi, au dat numele campaniei şi au stabilit ţinta de 26.000 de lei ca sumă pe care ar vrea să o mobilizeze. Asta ar însemna bugetul care acoperă costurile pentru 15 copii în tabăra specială. După ce se întorc de la maratonul din Bucegi, cei doi alergători sunt decişi să meargă în vizită la beneficiarii campaniei, aşa că vor petrece şi timp alături de copiii care participă la tabere.

Ţinta e sus (spre imposibil) chiar şi pentru cei care şi-au asumat-o, recunoaşte Alpar. „E peste percepţia mea de „posibil”, nu ne va fi uşor. Dar asta e ideea. De fapt, când am auzit de taberele celor de la Yuppi, cumva ne-am identificat cu ceea ce fac copiii în aceste tabere. Terapia recreaţională înseamnă să îi expui pe copii la nişte lucruri care lor, fizic, li se pot părea imposibile. Apoi, după ce reuşesc şi înving, şi ei se raportează altfel la boală şi la greutăţi”, arată Alpar. „Noi, la Rupicapra, avem partea de performanţă, cu sport şi competiţii, dar, fiindcă toţi avem familii şi copii, ne-am dorit să ne implicăm şi în partea asta socială. Campanii de strângere de fonduri nu am mai făcut, dar cei de la Yuppi au mai lansat diverse proiecte prin care adună bani pentru tabere. Şi în această campanie, prin platforma galantom.ro, banii ajung direct la ei”, mai menţionează alergătorul. Până acum, cu 21 de zile rămase din campanie, s-aau adunat donaţii de aproape 17.000 de lei.

Care e traseul

Katona Alpár și Szénási Zoltán vor traversa creasta munților Făgăraș, de la vest la est, din Turnul Roșu până în Rudărița, apoi creasta Piatra Craiului și munții Bucegi – în total 120 de kilometri cu aproximativ 10.500 metri diferență de nivel pozitivă. După patru zile, cei doi vor ajunge la Salvamont Peștera, la centrul de concurs Bucegi 7500. Traseul concursului este de 90 de kilometri și 7.500 metri diferență de nivel pozitivă. Cei doi alergători vor ajunge în 17 iulie în tabăra Yuppi din Șăulia de Câmpie pentru a se întâlni cu participanții și organizatorii.

Ce se întâmplă în taberele Yuppi

Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. „În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala”, sintetizează organizatorii. În 2015, taberele au găzduit aproximativ 130 de copii proveniţi din 13 judeţe, susţinuţi de 100 de voluntari, iar în acest an vor participa în tabere peste 100 de copii și adolescenți. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialişti, spun organizatorii.

Sursa foto: Rupicapra, Yuppi

Sursa foto: Rupicapra, Yuppi

În 2016 se desfășoară trei tabere gratuite Yuppi: prima este în desfășurare (2-9 iulie) și este adresată copiilor și adolescenților (10-17 ani) cu boli oncologice și artrită juvenilă, a doua are loc între 16 și 23 iulie și este adresată copiilor (7-13 ani) cu diabet, respectiv a treia se desfășoară între 13 și 20 august și se adresează adolescenților (13-17 ani) cu diabet. Pentru ultimele două tabere se mai pot face înscrieri pe lista de așteptare scriind un email la camper@yuppicamp.rocu nume, vârstă, oraș, date de contact. Termen-limită: 14 iulie pentru tabăra 2, 11 august pentru tabăra 3.

Actorului clujean Bogdan Rădulescu s-a alăturat şi el celor din tabăra Yuppi, aflată în desfășurare (2-9 iulie). Bogdan Rădulescu a susținut un atelier de actorie joi, 7 iulie, în cadrul taberei. 

 

Sura foto: Yuppi

Sura foto: Yuppi

 

Cine sunt maratoniştii

Alpár Katona are 34 de ani, este programator IT și membru al CSM Rupicapra. Sporturile montane pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski-alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A inițiat tabere de cățărare pe stâncă, trekking și alpinism pentru tineri începători încă din 2004. Din 2011 a descoperit o nouă pasiune: alergarea montană. Szénási Zoltán are 35 de ani, este geograf și vicepreședinte al CSM Rupicapra. Sporturile pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A făcut ascensiuni pe trasee dificile din Alpi, Caucaz, Carpați. A lucrat ca ghid montan în munți înalți. Aleargă la maratoane montane din 2012 și astfel a participat la cele mai importante concursuri din țară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.