Închide

Doi ani cu nemții la Jucu. Câți angajați are Bosch în Tetarom III și de câți mai are nevoie

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - apr. 06, 2016 0 3816

Acum aproape doi ani, în 2014, Bosch îşi inaugura de ziua Europei fabrica şi centrul de cercetare de la Cluj: o investiţie de peste 70 de milioane de euro şi un număr de 750 de angajați preconizat pentru finalul aceluiași an. Germanii își anunțaseră investiția în 2012, adică la câteva luni distanță de momentul în care Nokia se retrăgea din același parc industrial Tetarom III de la Jucu, spulberând mitul de rai investițional al locului și lăsând în urmă cam 2.000 de șomeri. Între timp, locul în halele finlandezilor a fost ocupat de italienii de la De’Longhi, iar germanii de la Bosch au contribuit și ei la umplerea golului recent lăsat în economia județului. I-am întrebat pe reprezentanții Bosch ce au făcut la Cluj în această perioadă și ce planuri au pentru 2016.

Unitatea de producție și cercetare a concernului german Bosch a necesitat o investiție de 70 de milioane de euro și a primit un ajutor de stat de 25 de milioane și anunța pentru primul an de funcționare la Cluj concentrarea a 750 de angajați în parcul industrial Tetarom III de la Jucu.

Vezi cum a fost la inaugurarea fabricii de la Jucu:

GALERIE FOTO:Cum a fost Ziua Bosch la Jucu

În prezent, grupul are în România peste 3000 de angajați, potrivit reprezentanților companiei. O treime, adică peste 1000 de persoane, lucrează în unitatea de producție Automotive Electronics din Jucu, judeţul Cluj. „În acest an, compania așteaptă o creștere semnificativă a numărului de angajați, în special în unitățile de producție din Jucu și Blaj, pentru a veni în întâmpinarea planurilor sale de dezvoltare”, au menționat reprezentanții companiei. Grupul Bosch în România are în prezent mai multe poziții disponibile în zone comerciale, tehnice și în producţie, cu grad diferit de expertiză. „Spre exemplu, pentru unitatea de producţie din Jucu şi centrul de cercetare şi dezvoltare din Cluj, compania are în prezent peste 200 de poziţii deschise. Bosch recrutează momentan pentru unitatea de producţie din Jucu ingineri mecanici, ingineri de testare și de calitate, planificatori de producție, cu specializare în electronică, electrotehnică, automatizări şi calculatoare, gestionari, logisticieni, economisti, dar şi operatori pentru producţie, fără calificare, dar cu dorinţa de a învăţa”, precizează reprezentanții Bosch. Pentru centrul de cercetare şi dezvoltare din Cluj, compania caută ingineri şi programatori pentru mai multe domenii: asistenţă la condus (specializaţi în procesare de imagini sau C++ SW Development), automotive (specializaţi în Embedded platforms), industrie conectată (specializaţi în Data Mining şi programatori hardware şi mecanică), analiză şi testare (specializaţi în inginerie chimică şi fizică), pilot de parcare (specializaţi în inginerie aplicată). Pentru unitatea de producție din Blaj, Bosch recrutează ingineri mecanici, ingineri de automatizări şi mecatronică. Pentru noua divizie de Shared Services (BPO) din Timișoara, Bosch este în căutare de agenți de call center, suport în achiziţii, economiști, manageri de proiecte IT și suport IT, analiști SAP, suport tehnic. Compania are și posturi adresate studenţilor, pentru programul Working Student, ca sesiuni de practică platită, cu program flexibil, în diferite divizii din toate locaţiile din ţară. Bosch caută atât persoane cu experienţă şi specializare într-un anumit domeniu, cât şi persoane fără specializare, care arată potenţial şi interes și care pot fi instruite la locul de muncă.

Ce proiecte are Bosch în România

În fabrica din Jucu, Bosch produce unități electronice de control pentru asistenţă la condus, componente şi sisteme pentru siguranţa auto, precum și sisteme pentru managementul consumului de energie. În aprilie anul trecut, compania și-a deschis un centru R&D în Cluj-Napoca. Bosch şi-a extins activitatea de producție în România, prin introducerea de noi proiecte în domeniul Soluţii de Mobilitate, în locațiile din Jucu și Blaj. La Blaj, compania va continua să-şi extindă activitățile în domeniul Soluţii de Mobilitate, cu o linie de producție pentru componente electrice ale grupului motopropulsor.  De asemenea, Bosch Service Solutions, furnizor de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (Business Process Outsourcing), a deschis în decembrie 2015 un nou centru de servicii de afaceri în Timișoara, pentru a susține planurile de creștere și dezvoltare continuă. „Pentru 2015 și 2016, Grupul Bosch a planificat investiţii de aproximativ 55 de milioane de euro în România, în special în dezvoltarea unităţilor de producţie din sectorul Soluţii de Mobilitate. Unitățile de producție Bosch din Jucu și Blaj analizează continuu posibilităţi de extindere a activităţilor lor”, a transmis Miruna Palaghian, din partea companiei germane.

Cel mai mare parc al Județului, Tetarom III, a început primăvara fiind încă în așteptare de chiriași. Cu cele 154 ha, parcul ajunsese la un grad de ocupare de aproximativ 60%. O companie locală din Construcţii şi Imobiliare şi-a rezervat totuşi un teren pentru un proiect logistic. Vezi mai multe detalii:

Cine mai vine în cel mai mare parc industrial al Judeţului: o companie locală vrea hale pe 6 ha

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare