Închide

Documente inedite ale cunoscutului proces al memorandiștilor din Cluj care a făcut vâlvă în Europa acum 125 de ani

CulturăTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2017 0 569

Documente inedite ale cunoscutului proces al memorandiștilor de la Cluj, de joi.

Găsiți documente inedite într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, vernisată joi, la 125 de ani de la începutul mişcării memorandiste a românilor din Transilvania, odată cu plecarea la Viena a unei impresionante delegaţii conduse de Ioan Raţiu şi depunerea Memorandului la Cancelaria Imperială în data de 28 mai 1892.

No automatic alt text available.Expoziția de la muzeu aduce în atenţia publicului mărturii de epocă referitoare la mişcarea naţională românească din Transilvania, cuprinse în Fondurile Raţiu-Tilea constituite la muzeu din 1970, prin donaţiile succesive făcute de descendenţii acestor familii. Printre exponate găsiți obiecte personale ale lui Ioan Raţiu, cum ar fi trusa sa de birou, portretele în ulei ale memorandistului şi soţiei sale Emilia, fotografii de epocă dar şi exemplarul tipărit al Memorandului ori documentele originale ale şedinţei din 25 martie 1892 unde s-a hotărât data trimiterii actului la împărat şi componenţa delegaţiei care urma să plece la Viena.

De asemenea, vor fi expuse în premieră documentele originale ale procesului intentat memorandiştilor, proces care a avut loc la Cluj între 7-25 mai 1894 – actul oficial de acuzare, notele cuvântării ţinute la proces de Dr. Ioan Raţiu, actele apărării şi sentinţa de condamnare -precum şi ziarele vremii ce comentau dezbaterile. „În esenţă, se poate afirma că Memorandul a fost un act politic contestatar împotriva dominaţiei instituite asupra naţionalităţilor trecute sub guvernarea Budapestei odată cu instaurarea dualismului austro-ungar în anul 1867. Prin conţinut, şi mai ales prin mişcarea generată, Memorandul rămâne cea mai însemnată acţiune politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Autorii lui au negat, în spiritul întregii mișcări naționale românești, dreptul Ungariei de a stăpâni Transilvania, căutând, prin apelul la împărat, să atragă atenția asupra consecințelor inevitabile în cazul perpetuării dualismului. Mișcarea memorandistă a adus pe scena acțiunii politice masa poporului român – fapt dovedit de larga audiență a Memorandului în rândurile sale și a validat în plan politic o generație nouă denumită semnificativ a Marii Uniri – Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș Teodor Mihali, Ștefan Cicio Pop, Amos Frâncu și alții”, explică curatorii expoziției.

Expoziţia este deschisă publicului până în 9 iulie.

Aici pagina de Facebook a evenimentului

Citește și:

Adevărul despre Memorandumul din 1892 de la Cluj și de ce ai monument și stradă cu numele lui

Nici un comentariu

Scrie un comentariu