Închide

DOCUMENT Bau bau-ul Europei pentru România, Raportul MCV, ediția 2017: ce lipsește României ca să intre în rândul Europei, la 10 ani de la aderare. „Există încă deficiențe importante care trebuie remediate”

ActualitateInternaționalTop News by Actual de Cluj - ian. 25, 2017 0 414

E groasă: bau bau-ul Europei pentru România și Bulgaria, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene, rămâne o unealtă necesară prin care Comisia Europeană ține în frâu autoritățile române. Cel mai recent raport anual a fost publicat în urmă cu puține momente și, în ciuda limbajului diplomatic, trage un semnal de alarmă – dacă vor să scape de MCV, autoritățile române trebuie să asigure „ireversibilitatea” reformelor începute.

Raportul a fost publicat astăzi de Comisia Europeană la 10 ani de la instituirea MCV-ului și tratează reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției în contextul în care în țară două controversate Ordonanțe de Urgență ale Guvernului (OUG) privind sistemul penitenciar au scos mii de oameni în stradă, inclusiv în Cluj-Napoca, și au atras critici de la toate instituțiile implicate în reforma Justiției.

Prim-vicepreședintele Timmermans a declarat: „În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a UE și a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendința pozitivă constatată în ultimii trei de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani, a continuat și în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri care mai trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și, în consecință, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autoritățile române pot întreprinde, într-un mod ireversibil, măsurile rămase, astfel încât să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea și garanțiile interne necesare pentru a duce la bun sfârșit reformele necesare și pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor”, a spus prim vicepreședintele CE Frans Timmermans. Raportul subliniază însă că o serie de aspecte esențiale identificate în rapoartele anterioare nu au fost încă soluționate, „astfel încât Comisia nu poate concluziona în prezentul raport că obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător”.

Una dintre recomandări e asigurarea faptului că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operațională pe deplin și efectiv, astfel încât să poată publica primul raport anual cu informații statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni. „Agenția ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică cu privire la dezvoltarea capacității sale administrative, la rezultatele obținute în confiscarea și la gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni”, recomandă Comisia Europeană.
„Prevenirea corupției are un nivel încă scăzut și nu constituie încă o obligație centrală consacrată a administrației publice”, critică raportul MCV.

Altă recomandare se referă la adoptarea unor criterii obiective pentru ridicarea imunităților parlamentarilor, „pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție”. De altfel, unul dintre elementele-cheie ale recomandărilor din raport e transparența.

Vezi mai jos raportul integral:

 

com-2017-44_ro_1 by actualdecluj on Scribd

 

Citește și ce spune fostul negociator-șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, despre instituirea Mecanismului de Cooperare și Verificare:

AUDIO 10 ani de UE. Care sunt cele mai mari avantaje și de ce tragem după noi 3 handicapuri mari: ce spune clujeanul care a negociat cu UE să avem și noi un loc la masă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare