Închide

Doctor în economie, șef de firmă de audit din Cluj: vine o nouă criză imobiliară, perdanți vor fi cumpărătorii. Semnalul îl dau vânzările în fază de proiect, datorate de „lăcomia proprie ființei umane”

EconomieTop News by Mihai Prodan - mai 25, 2017 0 11520

Proprietarul unei mari companii de audit din Cluj trage un semnal de alarmă și spune că piața imobiliară se aproprie de o nouă bulă, ce va exploda și va trage după sine drame în special în rândul cumpărătorilor, nu a speculatorilor.

Adrian Crivii conduce compania de audit Darian DRS, cu sedii la Cluj, București, Timișoara și Brașov, e doctor în economie din 2007 și a condus pentru trei ani, între 2001 și 2003, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați (ANEVAR). Acum, din birourile firmei sale, spune că primăvara din 2017 are o mulțime de asemănări cu perioada de dinaintea crizei imobiliare din urmă cu mai puțin de zece ani. „Atitudinea, comportamentul jucătorilor pe piață, asemănătoare cu perioada de dinaintea crizei, mă face să cred că nu va trece mult timp și ne vom confrunta cu o nouă bulă imobiliară, cu începuturile unei noi crize în această industrie”, spune el. Motivele – nivelul atractiv al dobânzilor, relaxarea politicii de credit, creșterea spectaculoasă a salariilor bugetarilor și altor categorii sociale. „O caracteristică aproape identică a pieței de azi cu cea de dinaintea crizei e faptul că au început să se vândă aproape în exclusivitate apartamentele în fază de proiect, ce incumbă niște riscuri pe care cumpărătorii și le asumă fără să-și dea seama de importanța sau anvergura lor. Din păcate multe dintre aceste dezvoltări, plecate de la lăcomia dezvoltatorilor, lipsa unor rigori și a unui control, sunt purtătoare de litigii care pot influența termenul, respectiv finalizarea cu succes a investiției”, avertizează Crivii și dă ca exemplu situația de după debutul crizei imobiliare din 2008: „un număr mare dintre proiectele rezidențiale în dezvoltare au fost nefinalizate. fie din cauza lipsei de finanțare, fie din cauza potențialilor cumpărători. Din păcate cei care au investit în aceste proiecte și au încercat să-și cumpere locuințe s-au trezit că nu primesc în schimbul banilor locuința visată și au reușit foarte greu să-și mai recupereze banii investiți”.

De ce ar fi cineva dispus să-și riște economiile ori să se îndatoreze pe zeci de ani pentru promisiunea unei locuințe ce nu există la momentul tranzacției și, având în vedere experiența crizei, riscă să nici nu se materializeze vreodată? „Înainte de criză, în deceniul trecut, din cauza lăcomiei proprie ființei umane atât dezvoltatorii cât și cumpărătorii au intrat în acest joc al achiziției unor locuințe în fază de proiect, dezvoltatorii forțând limitele, cumpărătorii sperând că vor cumpăra o proprietate sub valoarea pieței. Din păcate acest fenomen a avut repercursiuni neplăcute pentru mulți dintre actorii pieței imobiliare o dată cu apariția crizei. Revenirea în actualitate a acestui comportament va duce inevitabil la apariția unei bule imobiliare, a unei crize în care perdanți vor fi cei care vor să-și achiziționeze o locuință, nu cei care joacă în scop speculativ”.

Firma de audit a lui Crivii are 20 de ani de experiență în evaluarea proprietăților imobiliare, inclusiv în vremea privatizării întreprinderilor de stat.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare