Închide

DNA: Petran a luat mită 5000 de euro și trei fotolii de la Pogăcean

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 24, 2014 2 953

Președintele organizației municipale a PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, de atfel și consilier județean a primit 5000 de euro mită de la directorul de dezvoltare al Grupului Uti pentru a facilita deblocarea unui contract pe care societatea îl avea cu forul județean și cu aeroportul. Petran a primit și trei fotolii plătite de societatea omului de afaceri Vasile Pogăcean, termopane și ușă la locuința sa, plus a dat comandă de un foișor de lemn. Asta susțin procurorii DNA în motivarea prin care îl trimit în judecată pe acesta pentru luare de mită.

Uioreanu și Petran au reconoscut că au luat banii de la directorul UTI, însă că aceștia erau pentru campania electorală de la europarlementare în baza unei înțelegeri cu societatea. În schimb, directorul UTI a declarat că banii pe care i-a livrat personal lui Petran sunt un împrumut. Mai mult, omul de afaceri care deține grupul UTI, Tiberiu Urdăreanu, a fost audiat în dosar și a negat că o asfel de înțelegere de sponsorizare ar fi existat.

În motivare, procurorii DNA susțin că Horea Uioreanu împreună cu Petran Ioan au pretins în 9 aprilie 2014 de la Gabriel Radu Davidescu, director de dezvoltare al UTI Grup deținut de milionarul Tiberiu Urdăreanu suma de 20.000 euro, câte 10.000 euro pentru fiecare, pentru a promova în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu” Cluj.

Din această sumă, atât Uioreanu cât și Petran au primit în 17 aprilie câte 5000 de euro fiecare.

Banii au fost primiți de Petran de la Davidescu în urma unei întâlniri pe care aceștia au avut-o la un restaurant dintr-un din unul dintre mall-urile clujene. Până să ajungă în posesia banilor, Petran a insistat prin SMS-uri și discuții telefonice cu Davideascu ca acesta să îi dea banii.

Consiliul Județean a concesionat în 2010, pe 45 de ani, o suprafața de teren din incinta Aeroportului societății Uti Grup, prin licitație, pentru modernizare și extinderea parcării, construirea unui parking suprateran și a unui hotel, investiții pe care societarea urma să le administreze. În acest sens s-a înființat o societate, Uti Hotel&PArking Management administrată de Alexandru Șeiculescu. În cadrul contractului a fost modernizată parcarea de la aeroport și s-a amenajat un sens giratoriu, hotelul și parkingul nemaiputând fi exicutate deoarece a apărut un litigiu legat de terenul care făcea obiectul contractului. Așa a ajuns UTI să ceară lui Uioreanu și Petran extinderea contractului de concesiune cu o altă suprafață unde să fie amenajate noi locuri de parcare pentru ca societatea să nu iasă în pierdere.

Radu Davidescu este director de dezvoltare al Uti Grup deținut de milioanarul Tiberiu Urdăreanu care are afaceri cu primăria Capitalei (rețeaua de canalizație NetCity), cu Ministerul Apărării (inclusiv securizarea frontierelor), după cum a reletat media centrală. A fost decorat de ex-președintele Ion Iliescu, a făcut afaceri cu Videanu, cu un consilier prezidențial a lui Băsescu și s-a mai speculat că ar fi finanțat campania lui Oprescu la primăria capitalei.

Atât Șerculescu (omul Uti de la Cluj) cât și Davidescu au făcut demersuri pentru extinderea contractului cu Consiliul Județean, din 2013, de când a fost finalizată extinderea parcării și sensul giratoriu de la aeroport. Angajații CJ au informat că respectiva solicitare nu poate fi onorată.

În 9 aprilie 2014, Uioreanu și Petran au fost la București unde au avut o întâlnire pe această temă la sediul Uti. Procurorii DNA au arătat că atunci Uioreanu și Petran i-au cerut lui Davidescu 20.000 de euro, câte 10.000 de euro de căciulă, pentru deblocarea situației.

După întâlnire, Uioreanu și Petran s-au întors la Cluj, iar Petran i-a trimis lui Davidescu un SMS: Doua zeci cash…si vorbim…”

Răspunsul lui Davidescu a venit în 10 aprilie: „Probabil vin marți”, după ce consilierul Petran a institat.

Din 10 până în 15 aprilie, Petran a continuat să trimită mesase lui Davidescu, la care acesta nu a oferti niciun răspuns: Rămâne valabil pe mâine sau Am mare nevoie de tine, Mai vi saptamana aceasta la Cluj?..trebuie sa spun Mai departe.

După ultimul mesaj din 15 aprilie, Davidescu l-a sunat pe Petran:

PETRAN IOAN: Nu-i nici un fel de problemă că toţi suntem prinşi până în cap numai că mă întreabă şi pe mine

GABI: Nu e vorba doar de prins, e vorba şi de rezolvat. Vin, mi-am şi luat bilet ca să aşa, joi (17 aprilie) sunt acolo.

În 17 aprilie, Davidescu și Petran s-au întâlnit la mall:

Interceptri:

PETRAN IOAN: Domnul GABI, te salut! Ne vedem atunci pe la şi un sfert ?

DAVIDESCU: 12 şi un…eu îs încă prin aeroport, dă-mi şi mie timp să ajung. Da?

PETRAN IOAN: La 12.15-12.30 să ne vedem acolo jos la Iulius. La...

DAVIDESCU: Da profesore!

PETRAN IOAN: Casa aia, Transilvană. Sau cum îi spune. Bine?

DAVIDESCU: Unde ne-am mai văzut noi de obicei.

După ce au luat masa, cei doi au ieşit împreună din complexul comercial şi, în faţa clădirii, inculpatul Davidescu Gabriel a scos din rucsacul aflat asupra sa mai multe plicuri din care unul (cel mai voluminos) l-a înmânat inculpatului Petran Ioan, în el afându-se suma de 10.000 euro din cei 20.000 de euro anterior pretinşi de inculpaţii Petran Ioan şi Uioreanu Horea Dorin, pentru ca instituţia CJ Cluj să aprobe societăţii UTI o nouă suprafaţă de teren din cea concesionată în incinta aeroportului în vederea extinderii parcărilor”, au arătat procurorii.

Davidescu s-a întâlnit seara și cu Uioreanu în Piața Cipariu pentru a-i da acestuia partea sa din bani – 5000 de euro.

Din 23 aprilie până în 27, având în vedere că directorul UTI a livrat doar jumătate din sumă, Petran i-a amintit prin sms-uri că trebuie să rezolve problema, chiar cu prioritate ca el să primească primul restul sumei convenite.

Interceptări discuții 27 aprilie:

DAVIDESCU: Nu am plecat şefu în Marea Egee, doar că nu am reuşit să te rezolv.

PETRAN IOAN: Da, nu aţi reuşit să mă rezolvaţi. Vă rog să mă rezolvaţi că în viaţa mea nu am fost aşa.

DAVIDESCU: Te cred. Văd ce…fac, că e un pic complicat în perioada asta şi nu reuşesc realmente.

PETRAN IOAN: Dă-mi lei, ce să zic? Numai aia, ştii?

DAVIDESCU: Da, nu, nici vorbă, aia-i irelevantă până la urmă.

PETRAN IOAN: Da.

DAVIDESCU: Nu, aia-i cea mai simplă dintre probleme. Dar până acolo, până acolo nu reuşesc.

(…)

DAVIDESCU: Pe de altă parte zi-mi şi mie ce facem, îl mai trimit şi eu pe ALEX la doamna aia, mai fac cumva? Daţi şi voi un semn către ea?

PETRAN IOAN: Da, da, da. Numai eu îs acuma, trebuie să-mi demarez chestiunea, nu am reuşit eu să mă ocup că acuma a început, ştii, campania, până nu mi le pun un pic pe rol, nu mă pot mişca deloc, înţelegi? Nu mă pot mişca deloc, că trebuie să mă ocup eu, personal. De chestia aia. Înţelegi? Trebuie să mă ocup eu, personal. Hai că încerc eu să mă ocup mâine sau miercuri, să văd, să am o discuţie, dar te rog ajută-mă că sunt mort, sunt mort.

DAVIDESCU: Văd ce Dumnezeule pot să fac. Că realmente nu am reuşit. Că şi pe la noi îi…îţi dai seama, că e o mare nebunie în perioada asta.

PETRAN IOAN: Ştiu, ştiu, te cred, fă un efort şi rezolvă-mă. Pe mine înainte de toate.

DAVIDESCU: Îhî. Bine, dacă nu reuşesc în următoarele 2-3 zile, eventual te rog să-i mai dai tu lui direct un telefon.

PETRAN IOAN: Nu, mâine îi dau, mâine îi dau, că mă arde, aici ştii cum îi, de pe o zi pe alta.

DAVIDESCU: Dar să ştii şi el în permanenţă mă întreabă de aialaltă ştii? Mă dar aia, mă dar aia, că îl arde rău, ştii?

PETRAN IOAN: Care chestie? Care?

DAVIDESCU: Cu doamna şi cu ALEX.

Doamna e Maria Rațiu, director în cadrul CJ Cluj, martoră în dosar iar Alex e cel care administrează firma din Grupul Uti implicată în contractul cu administrația județeană.

Procurorii DNA au mai arătat că Petran avea înțelegeri financiare și cu Vasile Pogăcean care prin firma sa, Sinai Comimpex, a plătit trei fotolii n valaore de peste 4800 de lei pentru biroul consilierului de la Facultatea de Construcții din cadrul Univesității Tehnice pe care i le-a și livrat, i-a pus termopane și ușă la locuință și urma să-i livreze și un foișor de lemn. Aceasta începând cu luna martie, după ce Consiliul Judean a aprobat alocarea unor sume din cotele defalcate pentru comunele Bonțida și Fizeșul Gerlii unde omul de afaceri avea lucrări cu primăriile. „Inculpatul Petran Ioan dispunea de sume semnificative de bani din care ar fi putut achita cu uşurinţă toate costurile aferente bunurilor de care a beneficiat. Arătăm în acest sens că, cu prilejul percheziţiilor efectuate la locuinţa şi biroul inculpatului, a fost decoperită suma totală de de 28.150 lei şi 28.205 euro, din care inculpatul a afirmat că suma de 26.700 euro de şi 3.000 lei îi aparţine, diferenţa fiind bani din cotizaţii de membrii de partid. Cu toate că există în continuare suspiciunea că bunurile au fost primite într-un context ilicit, probaţiunea dosarului nu a reuşit să stabilescă, dincolo de orice îndoială, că ele reprezentau o formă de plată a atribuţiilor cu care inculpatul Petran Ioan era investit în cadrul CJ Cluj, cu referire la votarea favorabilă a propunerii ce a stat la baza HCJ 95/28 martie 2014 (prin care s-au alocat sumele către cele două comune – n.red.)”, au mai arătat procurorii.

2 comentarii

  1. Mizilic. Adevăratele șpăgi ale tovarășilor seku se dau prin conturi offshore. Nimeni nu îndrăznește să se ia de peștii mari, atacă micii guvizi. Căutați mai sus.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.