Închide

Din piața imobiliară clujeană: case, terenuri și birouri, vândute cu sute de mii de euro

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 20, 2017 0 795

Cluj-Napoca e, de ceva vreme, cel mai scump oraș din țară, pe piața imobiliară – cu apartamente ale căror prețuri trec lejer de 1.000 euro/mp. Dacă pentru majoritatea cumpărătorilor achiziția unui apartament de zeci de mii de euro reprezintă un efort consistent pentru bugetul familiei și presupune rate lunare pentru 30 de ani, există și o categorie de cumpărători care se implică în tranzacții cu zero-uri în plus. Spre exemplu: o vilă din oraș s-a vândut cu peste 500.000 de euro, un dezvoltator a plătit anul trecut 2,5 milioane de euro pentru un teren în Cluj-Napoca, iar o clădire de birouri de 1.700 mp s-a vândut cu 1,5 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de una dintre cele mai mari agenții imobiliare din Cluj. Compania are o rețea de birouri în 11 orașe, dar birourile din Cluj-Napoca au intermediat cele mai multe tranzacții imobiliare, urmate în clasament de cele din București și Brașov.

Topul orașelor cu cele mai multe intermedieri în 2016 rămâne similar cu cel înregistrat anul anterior. Explicația? „Potențialului regăsit pe piețele respective și tradiția în domeniul imobiliar”, spun reprezentanții RE/MAX România. Cluj-Napoca și Bucureștiul au generat cele mai mari tranzacții intermediate de companie anul trecut. Mai precis: pentru un teren dedicat unui proiect de dezvoltare imobiliară din Cluj-Napoca, cu o suprafață de 10.000 de mp, un dezvoltator imobiliar a plătit circa 2,5 milioane de euro. De asemenea, compania a intermediat tot în zona Clujului vânzarea unei clădiri de birouri, cu o suprafață de peste 1.700 mp și o valoare de aproape 1,5 milioane de euro. Chiar dacă cele mai mari tranzacții le-am intermediat pe segmentele de terenuri și clădiri de birouri, au fost și români care au plătit sume considerabile în ceea ce privește segmentul rezidențial. Astfel că pentru un apartament situat în București un client a plătit 725.000 de euro”, explică Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.  Compania a intermediat anul trecut în jur de 1.000 de tranzacții imobiliare, în valoare de 100 milioane de euro, în creștere cu circa 130%, comparativ cu anul precedent, conform datelor făcute pulice de companie. Rețeaua include 17 birouri și 170 de agenți.

Chiar și în acest început de an s-a marcat o tranzacție importantă pe segmentul superior de piață, spun reprezentanții companiei: o casă vândută recent în Cluj-Napoca pentru 575.000 euro. Proprietatea e situată în zona Andrei Mureșanu, cartierul tradițional de vile al Clujului, are o suprafață utilă de 450 mp și a fost achiziționată de un om de afaceri din România, dar nu din Cluj. Cum se ajunge la astfel de prețuri pe piața locală? „Este vorba de o proprietate deosebită. Contează zona și arhitectura. Nu se întâmplă în fiecare zi astfel de tranzacții, însă tot în Cluj am mai avut o casă care s-a tranzacționat la 440.000 de euro. Proprietățile deosebite obțin astfel de prețuri”, spun reprezentanții companiei imobiliare.

Ca să vă faceți o idee despre vârfurile din piața imobiliară locală, vă amintim și câteva date din ghidul publicat în 2016 (varianta cea mai recentă) și realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, utilizând date din contractele înregistrate la primărie pe parcursul anului precedent. Potrivit acesti surse, cea mai scumpă casă tranzacționată în CLuj-Napoca în 2015 era una localizată în cartierul Andrei Muresanu, tranzactia fiind încheiată la aproximativ 1,2 milioane euro. Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Între Lacuri la puțin peste 600.000 de euro.

Printre ofertele listate pe portalul Imobiliare.ro sunt și acum case cu prețuri ce trec de 300.000 de euro, cele mai multe astfel de proprietăți fiind amplasate în același cartier Andrei Mureșanu: cu 354.000 de euro, 440.000 de euro sau chiar 650.000 de euro.

Vezi și:

Povara ratelor la apartament. Clujenii o duc cel mai greu

 

și

Orașele din România cu cel mai avantajos cost al vieții: Brașov, Cluj și Oradea. Percepția locuitorilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare