Închide

Din efectele Brexit: românii din Marea Britanie caută locuințe de cumpărat acasă. Cum stă Clujul în preferințe

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 22, 2016 0 303

În urmă cu aproape o lună, Marea Britanie decidea, printr-un referendum, ieșirea din Uniunea Europeană (cu 52% în tabăra „Leave”), decizie care a generat nesiguranță nu doar pe piețele financiare, nu doar în rândul elitelor UE, ci și, mai ales, în rândul imigranților care trăiesc în Marea Britanie. Efectele se simt până în România, iar una din primele zone în care se văd reacții pare să fie piața imobiliară. Astfel, în lunile iunie și iulie ale acestui an, căutările de proprietăți generate de utilizatori români stabiliți în Marea Britanie au crescut cu peste 63% comparativ cu intervalul similar al anului precedent, arată datele celui mai accesat portal imobiliar din România, Imobiliare.ro. Cel mai scump oraș al țării, Cluj-Napoca, nu e în top 3 căutări. Majoritatea covârșitoare a celor care caută apartamente – 95,4% – ar vrea o proprietate care să coste sub 60.000 de euro, un target greu de atins dacă îți dorești un apartament de cel puțin două camere, în „Capitala Transilvaniei”.

„Avansul înregistrat acum este, de departe, cel mai mare avans care a avut loc în perioada menționată în ceea ce privește interesul din străinătate pentru piața imobiliară authotonă. Spre comparație, căutările din afara României s-au majorat, per ansamblu, cu circa 25% în acest răstimp, conform datelor noastre”, transmit reprezentanții Imobiliare.ro. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari creșteri se situează Germania (+33%), Franța (+26%), apoi Spania (+20%), respectiv Italia (+16%). Românii din Italia râmăn însă lideri în ceea ce privește volumul căutărilor.În ceea ce privește volumul de căutări, Regatul Unit se situează pe locul al doilea într-un clasament realizat pe primele șase luni ale acestui an. „În ultimele 30 de zile, acesta și-a menținut poziția secundă, însă la o diferență foarte mică față de volumul căutărilor generate din Italia, deși numărul românilor stabiliți în Italia este net superior. La nivel de oraș însă, Londra a generat cele mai multe căutări de locuințe în prima jumătate din 2016 – aproape cât Roma și Milano la un loc. Pe următoarele locuri se află Germania, unde locuitorii din Munchen sunt cei mai activi; Spania, unde Madridul este vârf de lance și Franța”, completează Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Ce fel de proprietăți caută românii din afara țării

Clujul a devenit, de ceva vreme, cel mai scump oraș al țării în topurile imobiliare, municipiul nu este însă și cel mai căutat în listele utilizatorilor din afara României. Potrivit datelor Imobiliare.ro, cele mai multe căutări din afara țării (aproximativ 26,4% din total) au fost îndreptate asupra Bucureștiului și județului Ilfov, pe următoarele locuri situându-se județele aferente marilor orașe ale țării: Constanța (8,75%), Brașov (8,2%), Timiș (7,6%), Cluj (7,2%) și Iași (5,2%). Vizitatorii din Marea Britanie au fost concentrați pe aceleași județe, ordinea priorităților fiind însă ușor diferită: București-Ilfov (25%), Constanța (8,7%), Iași (7,9%), Brașov (7,8%), Cluj (6,5%) și Timiș (4,7%).

Cine vrea să cumpere la Cluj? „Clujul e o opțiune în primul rând pentru cei din regiune care iau în calcul oportunitatea de a investi într-o proprietate în România, orașul fiind extrem de dinamic și atractiv pe piața chiriilor, cu unul din cele mai bune randamente din țară”, a completat Crainic pentru Actualdecluj.ro

Pe tipuri de proprietăți, cei mai mulți dintre vizitatorii din Marea Britanie (circa 63%) sunt interesați de apartamente, 30% de vile, 5,5% de spații comerciale și 1,5% de terenuri, arată datele Imobliare.ro. Ca preț, 95,4% dintre căutătorii de apartamente ar vrea o proprietate de până la 60.000 de euro, în vreme ce 3,6% ar putea plăti între 60.000 și 80.000 de euro și doar 1% și-ar permite o casă de peste 80.000 de euro.

Căutările din Italia, pe de altă parte, sunt împărțite astfel: 60,5% spre apartamente, 34% spre vile, 1,5% spre spații comerciale și 4% spre terenuri. Pe segmentul apartamentelor, 95,4% ar putea plăti până la 60.000 de euro, 3,2% s-ar încadra între 60.000 și 80.000 de euro, iar 1,4% ar putea depăși acest nivel.

În ceea ce îi privește pe utilizatorii din Germania, 46% își îndreaptă atenția spre apartamente, 30% spre vile, 19% spre spații comerciale și 5% spre terenuri. La capitolul apartamente, 95% ar avea un buget de până la 60.000 de euro, 3,4% s-ar încadra între 60.000 și 80.000 de euro și doar 1,6% ar putea trece de 80.000 de euro.

Vizitatorii din Spania sunt interesați, în proporție de 58%, de apartamente, 30% de vile, 7% de spații comerciale și 5% de terenuri. Ca buget pentru un apartament, 96% ar avea până la 60.000 de euro, 3% ar dispune de 60.000-80.000 de euro și 1% ar putea depăși cea din urmă sumă.

Cât despre căutările din Franța, 78,2% sunt îndreptate spre apartamente, 10,2% spre vile, 10% spre spații comerciale și 1,6% spre terenuri. 98% dintre vizitatori și-ar permite să plătească până la 60.000 de euro pentru un apartament, în timp ce 1,4% s-ar încadra între 60.000 și 80.000 de euro și doar 0,6% ar avea un buget de peste 80.000 de euro.

Despre prețuri:

Harta pieței imobiliare din Europa. Cum stă România în clasamente, unde e locul Clujului

Citește și:

Se întâmplă și în cea mai scumpă piață imobiliară a țării: vara începe cu o scădere a prețurilor cerute de proprietari pentru locuințe

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.