Închide

Dezbateri şi ateliere în cel mai nou parc al Clujului, care e încă în proiect

ActualitateCultură by Actual de Cluj - sept. 07, 2017 0 245

Preluat recent de municipalitate, Parcul Feroviarilor ar urma să fie „redesenat” în curând, după un concurs de soluţii gestionat de Ordinul Arhitecţilor din România. Până atunci, Fabrica de Pensule s-a „instalat” în parc cu o serie de activităţi şi ateliere.

Sub „umbrela” Fabricii de Pensule se pregăteşte în acest final de săptămână o a treia sesiune dedicată „reactivării parcului”. Municipalitatea a preluat recent parcul şi un concurs de soluţii e în pregătire, dar, în acest timp, au loc şi o serie de întâlniri publice cu cetățeni, urbaniști, arhitecți, sociologi, antropologi, artiști și antreprenori sociali interesați de viitorul parcului. Fundația AltArt și FabHub coordonează aceste acţiuni, iar rezultatele procesului de consultare ar putea să fie integrate în tema concursului de soluții..

Sâmbăta se discută despre cum se poate implica comunitatea și societatea civilă în administrarea parcului. Vin la întâlnire Szakáts István de la Fundatia Altart și experții în antreprenoriat social Paula Beudean și Sanda Anca, iar duminică e ziua arhitecţilor şi peisagiştilor: Mihai Racu, vicepreședintele Uniunii Arhitecților din România Filiala Cluj şi membru în Comisia de Urbanism a oraşului, arh Marius Moga, unul dintre coordonatorii Someș Delivery și Emese Kassay, expert în peisagistică. Prima sesiune a avut loc în perioada 2-3 septembrie, unde Rarița Zbranca de la Centrul Cultural Clujean a discutat despre tipul de intervenții culturale ce aduc rezultate în dezvoltarea urbană și comunitară. Au mai venit cu idei despre cum se poate reconfigura zona parcului sociologii Marina Mironica și Norbert Petrovici.

În pararel cu #atelieruldeidei, FabHub, incubator al Fabricii de Pensule, a lansat un concurs de proiecte prin care finanțează idei creative și temporare de dezvoltare ale parcului: mobilier urban, amenajări temporare, infrastructură pentru întâlniri ori recreație, arte vizuale, performative și evenimente care angrenează comunitatea și îmbunătățesc felul în care este utilizat Parcul Feroviarilor acum. Între 21 august – 15 septembrie – e lansat apelul de proiecte pentru intervenții și evenimente temporare. Implementarea intervențiilor temporare și a evenimentelor finanțate prin concursul de proiecte va avea loc între 22 septembrie şi 30 octombrie.

Fabrica de Pensule în Parcul Feroviarilor

FabHub este un proiect al Fabricii de Pensule, un spațiu comun/incubator de proiecte, „care încurajează colaborarea între artă, cultură și industrii creative”. FabHub este un proiect Urbaniada, cu sprijinul ING Bank, derulat de Fabrica de Pensule.
Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profeșioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști.

Ars Publica. Res Publica este un proiect al Fundației AltArt dedicat activării Parcului Feroviarilor prin cultură și procese participative: ateliere deschise, consultări publice, concerte, rezidențe și intervenții artistice. Res Publica este, în același timp, și un colectiv interdisciplinar de design și acțiune socială format din artiști, sociologi, arhitecți și căruia i se pot alătura toți cei interesați. Ars Publica. Res Publica este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu